Είτε διαπραγματεύεσαι με το αφεντικό σου, τον σπιτονοικοκύρη, τον συγκάτοικο, τον συνάδελφο ή την/τον σύζυγό σου, πρέπει να γνωρίζεις τι θα πεις και πως θα το πεις. Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε διαπραγμάτευση.
Ουσιαστικά, η ζωή είναι μια σειρά διαπραγματεύσεων, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com. Μπορεί να πρόκειται για μια διαπραγμάτευση για υψηλότερο μισθό, χαμηλότερη τιμή στο αυτοκίνητο που θες να αγοράσεις, ή ένα ταξίδι Σαββατοκύριακου με το αγαπημένο σου πρόσωπο. Μια πετυχημένη ή μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση έχει επιπτώσεις στην ζωή σου.
Ο Chris Voss (φωτο) είναι πρώην διαπραγματευτής του FBI. Και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά τα «μυστικά» επί του θέματος. Έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες, ληστές τραπεζών και άλλους ανθρώπους, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί και να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι για να φτάσουν σε μια πετυχημένη διαπραγμάτευση, πρέπει να κάνουν την άλλη πλευρά να συμφωνήσει μαζί τους άμεσα. Σύμφωνα με τον Chris Voss αυτό είναι λάθος. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο αρχικός στόχος σου πρέπει να είναι να δείξεις στον άλλο ότι τον βλέπεις και τον ακούς.
Μια από τις πιο χρήσιμες φράσεις που μπορείς να πεις σε μια διαπραγμάτευση είναι: «Αυτό είναι σωστό».
Όχι «εσύ είσαι σωστός. Αλλά «αυτό είναι σωστό». Έτσι δείχνεις στην άλλη πλευρά ότι την ακούς και καταλαβαίνεις τα επιχειρήματα της. Ψυχοθεραπευτική έρευνα έχει δείξει το εξής: Τα άτομα που νιώθουν ότι ακούγονται, είναι τελικά πιο εύκολο να αλλάξουν την γνώμη τους. Και πιο ανοιχτοί στο να ακούσουν την άποψη του άλλου, πάνω σε μια διαπραγμάτευση.
Με απλά λόγια, μέσα από μια φράση μπορείς να κάνεις τον άλλον (ίσως) να συμφωνήσει μαζί σου, χωρίς να κουραστείς πάρα πολύ.