αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν την αίσθηση του χιούμορ στα ρομπότ

Επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν την αίσθηση του χιούμορ στα ρομπότ

Οι λόγοι που μπορεί κανείς να γελάσει ποικίλουν. Από ένα απλό χαμόγελο μέχρι ένα νευρικό ξέσπασμα το γέλιο αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Αυτό σκέφτηκαν και οι επιστήμονες που αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα αναπτύσσει την αίσθηση του χιούμορ στα ρομπότ.

Η ομάδα πίσω από την Έρικα (σ.σ. το ρομπότ που θα γελάει) τόνισε πως το εν λόγω σχέδιο θα βελτιώσει τη φυσική ροή της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

“Πιστεύουμε πως ένα από τα συστατικά στοιχεία αυτών των ρομπότ είναι η ενσυναίσθηση” ανέφερε ο Dr Koji Inoue του Πανεπιστημίου του Κιότο και επικεφαλής της έρευνας. “Έτσι αποφασίσαμε πως ένας τρόπος να αναπτύξει καλύτερη αλληλεπίδραση ένα ρομπότ με τον χρήστη είναι να μπορούν να μοιραστούν το γέλιο τους”.

Ο Inoue και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα περισσότερων από 80 διαλόγων μεταξύ του ρομπότ και φοιτητών του Πανεπιστημίου και τα διέκριναν βάσει των περιπτώσεων, σε γέλιο από ευγένεια, από χαρά και ως αντίδραση σε ένα αστείο.

Βάσει των αρχείων συστάθηκε ένας αλγόριθμός, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να διακρίνει τα βασικά χαρακτηριστικά του γέλιου και να τα μιμείται στις αντίστοιχες περιστάσεις.

Η επιστημονική ομάδα πίσω από το εγχείρημα αποκάλυψε πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν να εντοπίσουν τις περιπτώσεις που το γέλιο ήταν κοινό και για τους δύο συνομιλητές. Από τη μεριά τους, εθελοντές που κλήθηκαν να αξιολογήσουν το ρομπότ υπογράμμισαν πως όταν γελούσε έδειχνε μεγαλύτερη “κατανόηση, ενσυναίσθηση και φυσικότητα”.

Οι ερευνητές τόνισαν πως το γέλιο “μπορεί να βοηθήσει τα ρομπότ να αναπτύξουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα”. Ο Inoue σημείωσε πως “Πιστεύουμε πως μπορούν να το καταφέρουν αυτό μέσα από συμπεριφορές όπως είναι το γέλιο, η οπτική επαφή και ο τρόπος που μιλούν”.

Από την άλλη η καθηγήτρια Sandra Wachter του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέφρασε την εναντίωσή της στην πρακτική δηλώνοντας ρητά ότι “Ένα από τα πράγματα που θα κρατούσα καλά στο μυαλό μου είναι πως ένα ρομπότ ή ένας αλγόριθμος δεν θα είναι ποτέ ικανός να σε κατανοήσει. Δεν σε ξέρει, δεν σε καταλαβαίνει και δεν θα καταλάβει και τη σημασία του γέλιου.

Δεν έχουν συναισθήματα, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ικανά, ώστε να σε κάνουν να πιστέψεις ότι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 3 =