αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕκρηκτική αύξηση των city break ταξιδιωτών στην Αθήνα

Εκρηκτική αύξηση των city break ταξιδιωτών στην Αθήνα

Εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν την τελευταία πενταετία οι σύντομες «αποδράσεις» (city breaks) ξένων επισκεπτών στην Αθήνα. Εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα, σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουρισμού, με την σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και την αλματώδη άνοδο της ζήτησης από ξένους επισκέπτες για ιδιωτικές κατοικίες στο κέντρο της πόλης οι οποίες νοικιάζονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών κρατήσεων τύπου Airbnb.

Από τα σχετικά διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως η ελληνική πρωτεύουσα εξελίχθηκε σιωπηρά σε ραγδαία ανερχόμενο προορισμό ταξιδιών city break των Ευρωπαίων, αλλά όχι μόνο. Επιβεβαιώνεται, ταυτόχρονα, πως τα ταξίδια city break είχαν σημαντική συμβολή στο «ράλι» που πραγματοποιεί την τελευταία εξαετία ο ελληνικός τουρισμός.

https://static.euro2day.gr/media/inlinepics/ARSENIS/City_Breaks_Athens_Pinakas1.jpg

Σύμφωνα με διασταυρωμένα, ανεπίσημα στοιχεία προερχόμενα από επενδυτικές πηγές που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που επέλεξαν την Αθήνα για μια διήμερη ή τριήμερη απόδραση, οκταπλασιάστηκαν την περίοδο 2013-2018 καταγράφοντας αύξηση 706%. Για να γίνει αντιληπτό το «μπουμ» της ζήτησης για σύντομες αποδράσεις στην Αθήνα αρκεί να αναφέρουμε πως στο ίδιο διάστημα (2013-2018) το αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωνε αύξηση 119% των αφίξεων ταξιδιωτών που ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται ένα από τα αδιαμφισβήτητα success story αεροδρομίων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008) και τρία μετά την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων ο ελληνικός τουρισμός έβλεπε το 2013 τη ζήτηση για ταξίδια προς τη χώρα μας να ξεκινά μια τρελή ανοδική κούρσα η οποία συμπλήρωσε, ήδη, μια εξαετία.

Ήταν η στιγμή που η Αθήνα μπήκε στο «υπ’ όψη» όσων προγραμμάτιζαν ένα ταξίδι «σφηνάκι» διακοπών (city break) εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (low cost carriers) και ιδιωτικών κατοικιών που προσφέρονταν σε τουρίστες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας κρατήσεων Airbnb η οποία ξεκινούσε την «απογείωσή» της.

Στην τριετία 2014-2016 οι ταξιδιώτες που επέλεξαν την Αθήνα για ένα city break κατέγραψαν άνοδο 28% το 2014, 23% το 2015 και 11% το 2016. Μια ανοδική τροχιά η οποία έδειχνε να χάνει ύψος στα τέλη του 2016.

Το «Bing Bang», ωστόσο, των ταξιδιών city breaks στην Αθήνα φαίνεται πως συνέβη το 2017. Ήταν η χρονιά που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, ο αριθμός των ταξιδιωτών που επέλεξαν την Αθήνα για ένα διήμερο ή τριήμερο, αυξήθηκαν 81% σε σύγκριση με όσους ήρθαν στην πόλη το 2016.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 9 =