14/12/24

Γιατί τα σπουδαία μυαλά χρησιμοποιούν την τεχνική της «αμήχανης σιωπής»

Το κάνουν πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες- και όχι μόνο. Το έκανε ο Steve Jobs. Το κάνει και ο Elon Musk. Είναι η τεχνική της «αμήχανης σιωπής». Μάλιστα, αν είσαι λίγο πιο παρατηρητικός θα δεις ότι ο Musk εφαρμόζει αυτή την τεχνική και στις συνεντεύξεις που δίνει.

Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό; Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Όπως εξηγεί το αμερικανικό inc.com, πρόκειται για έναν απλό κανόνα: Όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη ερώτηση, αντί να απαντήσετε αμέσως, κάντε μια παύση και σκεφτείτε βαθιά για το πώς θέλετε να απαντήσετε. «Μην κάνετε λάθος. Αυτή δεν θα είναι σύντομη παύση. Μπορεί να περάσετε 5, 10 ή ακόμα και 15 δευτερόλεπτα (ή περισσότερο) προτού δώσετε μια απάντηση. Και αν δεν έχετε συνηθίσει να το κάνετε αυτό, θα νιώσετε πολύ άβολα – στην αρχή», σημειώνει το αμερικανικό site.

Με αυτό τον απλό τρόπο κερδίζεις χρόνο, εξετάζεις τις πιθανές απαντήσεις- λύσεις που μπορείς να δώσεις, και δίνεις τελικά μια καλύτερη απάντηση.

Δες το και στην καθημερινότητα σου, στον γραπτό λόγο: Πόσο γρήγορα απαντάς σε ένα μήνυμα στο Slack, στο WhatsApp ή άλλες υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων; Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ανταποκριθούν αμέσως ή μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν δεν το κάνουν, αρχίζουν να αισθάνονται μεγάλη πίεση.

Αλλά μάντεψε: Δεν χρειάζεται να απαντήσετε αμέσως, σε ένα γραπτό μήνυμα που μόλις ήρθε. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο όταν δεν το κάνετε γρήγορα. Γιατί; Επειδή η πιο γρήγορη απάντησή σας, συνήθως δεν είναι η καλύτερη απάντησή σας. Βασίζεται σε ένα προσωρινό συναίσθημα που ίσως θα αλλάξει λίγο αργότερα. Ίσως να πείτε ‘ναι’ σε ένα αίτημα, επειδή έχετε μια ιδιαίτερα καλή διάθεση τη δεδομένη στιγμή, και τελικά να το μετανιώσετε αργότερα. Ή μπορεί να απαντήσετε αρνητικά επειδή έχετε κακή διάθεση – και να αλλάξετε γνώμη μετά.

Άλλες φορές ίσως θέλετε να απαντήσετε αμέσως, ώστε να μην ξεχάσετε να το κάνετε αργότερα. Όμως, συνήθως, η απάντησή σας θα είναι καλύτερη αν το σκεφτείτε πρώτα. Η συνήθεια να μην απαντάτε αμέσως, σας βοηθά να το πετύχετε αυτό.

Αλλά δεν θα απογοητευτεί το άλλο άτομο όταν βλέπει ότι έχω διαβάσει το μήνυμά του και δεν απαντώ; Μπορεί. Και αυτό είναι ΟΚ – γι ‘αυτό ονομάζεται «αμήχανη σιωπή» η όλη τακτική που συζητάμε. Μην ανησυχείτε, υπάρχει μια εύκολη λύση για αυτό. Εάν αλληλεπιδράτε κάποιον που έχει συνηθίσει να λαμβάνει μια γρήγορη απάντηση από εσάς, απλώς ενημερώστε τον ότι εργάζεστε πάνω σε κάτι εκείνη τη στιγμή ή ότι πρέπει να το σκεφτείτε και θα απαντήσετε σύντομα. Μόλις το κάνετε αυτό μία ή δύο φορές, θα έχετε «εκπαιδεύσει» και τους άλλους γνα μην περιμένετε πλέον άμεσες απαντήσεις από εσάς.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + fourteen =