αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί πρέπει να «πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου»: Μια μέθοδος για να βάλεις αρκετά χρήματα στην άκρη

Γιατί πρέπει να «πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου»: Μια μέθοδος για να βάλεις αρκετά χρήματα στην άκρη

Πόσα χρήματα έχετε στην άκρη; Έχετε χτίσει τουλάχιστον ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, για κάποιο πιθανό απρόοπτο αν προκύψει; Εάν δεν το κάνετε, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι -και στην Ελλάδα- δεν έχουν χρήματα στην άκρη. Ειδικά στην εποχή που ζούμε.

Υπάρχει όμως μια απλή στρατηγική που μπορείς να ακολουθήσεις, για να δεις σημαντικά οφέλη σε βάθος χρόνου: Πλήρωσε πρώτα τον εαυτό σου. Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό investopedia, αυτός ο χρυσός κανόνας μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την οικονομική σου κατάσταση. Ωστόσο, απαιτεί αφοσίωση και πειθαρχία. Και θα πρέπει να κοντρολάρεις την ανάγκη σου για άμεση ικανοποίηση, π.χ. μέσω υλικών αγαθών που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου και θέλεις να τα αγοράσεις.

Το να πληρώνετε πρώτα τον εαυτό σας είναι ένας πυλώνας πάνω στον οποίο μπορείτε να χτίσετε τα προσωπικά οικονομικά σας. Όχι μόνο το προτείνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι, αλλά υπάρχουν και πολλά βιβλία κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Η ιδέα είναι απλή: Πληρώνοντας πρώτα τον εαυτό σας, βάζετε αυτομάτως στην άκρη χρήματα μόνο για εσάς- ακόμα καλύτερα αν τα συγκεντρώνετε σε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό. Κάντε το πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο- πριν να πληρώσετε λογαριασμούς, να αγοράσετε είδη σούπερ μάρκετ, να δώσετε το χρήματα στα παιδιά σας ή να αγοράσετε εκείνη την ολοκαίνουργια τηλεόραση.

Αν σκεφτείτε την προσωπική αποταμίευση ως τον… πρώτο λογαριασμό που πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε σημαντικό κεφάλαιο με την πάροδο του χρόνου. Μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι εύκολο. Για παράδειγμα, να βάζεις στην άκρη 50 ή 100 ευρώ κάθε φορά που πληρώνεσαι από την δουλειά σου. Αν στην πορεία το εισόδημα σου αυξηθεί, μπορείς να αυξήσεις και το ποσό που βάζεις στην άκρη.

Αυτή η στρατηγική είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να μαζέψεις χρήματα για προγραμματισμένες μεγαλύτερες αγορές. Χρειάζεστε νέα ελαστικά για το αυτοκίνητό σας σε έξι μήνες; Ελπίζετε να πάτε πραγματικά όμορφες διακοπές το καλοκαίρι; Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα για την εκπαίδευση του παιδιού σας; «Πληρώνοντας πρώτα τον εαυτό σας», είναι πιο πιθανό να έχετε τα χρήματα για αυτά τα πράγματα όταν τα χρειάζεστε. Δεν θα χρειαστεί να τρέχετε την τελευταία στιγμή.

Όσο προχωράτε μάλιστα, θα είναι όλο και πιο εύκολο να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο. Αν αποταμιεύετε συγκεκριμένο ποσό κάθε φορά που πληρώνεστε και τηρείτε αυτή τη ρουτίνα, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τα παρατήσετε στην πορεία. Γίνεται πλέον μια σταθερή συνήθεια.

«Θυμηθείτε να μην παραμελείτε τις υποχρεώσεις σας. Εάν… κολυμπάτε σε χρέη πιστωτικών καρτών και προσωπικών δανείων, να είστε πρακτικοί και να τα θέσετε υπό έλεγχο —ή ακόμα και να τα εξοφλήσετε πλήρως— προτού δεσμευτείτε να αποταμιεύετε κάθε μήνα» σημειώνει πάντως το investopedia.

Το να πληρώνετε πρώτα τον εαυτό σας, είναι μία καλή οικονομική συνήθεια. Αφαιρώντας αυτόματα ένα μέρος του εισοδήματός σας, μπορείτε να αφήσετε τα χρήματα στην άκρη, πριν ξεκινήσετε να ξοδεύετε εδώ και εκεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε πρακτικοί. Δεν είναι καλό να αποταμιεύετε τακτικά όταν έχετε χρέος υψηλού επιτοκίου, διότι αυτό θα σας κάνει να πληρώσετε ακόμη περισσότερους τόκους μακροπρόθεσμα. Κάντε έναν οικονομικό έλεγχο πριν δεσμευτείτε να εφαρμόσετε ένα τέτοιο πλάνο. Μπορεί να σας γλιτώσει από πολλή ταλαιπωρία και χρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι 7 συμβουλές μου για να φτάσεις στην επιτυχία»: Εξηγεί ένας 37χρονος αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =