αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτή είναι η μέση ηλικία στην οποία οι άνθρωποι ξεκινούν εταιρίες δισεκατομμυρίων

Αυτή είναι η μέση ηλικία στην οποία οι άνθρωποι ξεκινούν εταιρίες δισεκατομμυρίων

Μπορεί ο Mark Zuckerberg να ξεκίνησε το Facebook σε ηλικία μόλις 19 ετών το 2004, ωστόσο φαίνεται πως αυτή είναι η… εξαίρεση στον κανόνα. Συνήθως, οι άνθρωποι ξεκινούν εταιρίες δισεκατομμυρίων ενώ είναι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το νέο βιβλίο Super Founders: What Data Reveals About Billion-Dollar Startups. Η μέση ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι ξεκινούν εταιρίες δισεκατομμυρίων είναι τα 34 έτη.

Πως προκύπτει αυτό το στατιστικό; Ο συγγραφέας του βιβλίου Ali Tamaseb – ο οποίος είναι και συνεργάτης της tech venture capital εταιρίας, DCVC- λέει ότι πέρασε χιλιάδες ώρες ‘χτενίζοντας’ αρχεία διαδικτύου, συνεντεύξεις και εξετάζοντας χιλιάδες προφίλ στο LinkedIn και στο Crunchbase, και συλλέγοντας δεδομένα γενικότερα. Συνέλεξε στοιχεία για κάθε startup- μονόκερο (δηλαδή με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων) που ξεκίνησε μεταξύ 2005 και 2018.

«Χρειάστηκα περίπου 4 χρόνια», λέει ο ίδιος στο CNBC.

Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι οι ιδρυτές των «χρυσών» εταιριών έχουν ένα αρκετά μεγάλο ηλικιακό εύρος. Άλλοι ήταν 18 ετών όταν ξεκίναγαν την εταιρία τους, άλλοι… 68.

«Η μέση ηλικία του ιδρυτή μιας billion-dollar startup ήταν τα 34 έτη» καταλήγει ο Tamaseb μετά την έρευνα του. Αυτή είναι η μέση ηλικία- κάτι που σημαίνει βέβαια ότι υπάρχουν ιδρυτές που ξεκίνησαν σε μεγαλύτερη αλλά και σε μικρότερη ηλικία. Τα δεδομένα του Tamaseb έδειξαν ένα μικρό πλεονέκτημα για τους νεότερους ιδρυτές στη δημιουργία μεγαλύτερων εταιριών, αλλά χωρίς αυτό να αποδεικνύεται ως κάτι καθοριστικό για την συνέχεια. Όταν πρόκειται για το χτίσιμο μιας billion-dollar startup, «η ηλικία δεν έχει σημασία», λέει ο Tamaseb.

Ο Tamaseb διαπίστωσε επίσης ότι τα 2/3 των ιδρυτών που ήταν 34 ετών και άνω, είχαν ξεκινήσει προηγουμένως άλλη εταιρία, πριν ιδρύσουν την billion dollar startup τους. Η εκρηκτική επιτυχία δεν ήρθε μέσα σε μια νύχτα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =