αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξημένες οι Ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία. Το προϊόν- έκπληξη που έκανε τη διαφορά

Αυξημένες οι Ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία. Το προϊόν- έκπληξη που έκανε τη διαφορά

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών παιχνιδιών από την Ελλάδα προς τη Ρουμανία ήταν αυτή που, κυρίως, οδήγησε σε άνοδο το σύνολο των εξαγωγών μας προς τη συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ρουμανικό Ινστιτούτου Στατιστικής (INS) για τις εξαγωγές της Ρουμανίας κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία του INS, ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Ρουμανίας κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, διαμορφώθηκε σε 1,389 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,36% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι ρουμανικές εξαγωγές προς την χώρα μας ανήλθαν σε 653,1 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15,4%, ενώ οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ρουμανία σημείωσαν κατά το εννεάμηνο του έτους αύξηση κατά 4,3% και ανήλθαν σε 735,7 εκατ. ευρώ.

“Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018, οφείλεται κατά κύριο λόγω στην σημαντική αύξηση κατά 25,9% των εξαγωγών παιχνιδιών, κυρίως λόγω της λειτουργίας τα τελευταία έτη του καταστήματος Jumbo στη Ρουμανία, καθώς και την αύξηση κατά 13,4% των εξαγωγών προϊόντων σιδήρου” όπως σημειώνεται σε έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καλύπτοντας πλέον μερίδιο 15,8% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας στη Ρουμανία.

Αξιόλογη ήταν και η άνοδος κατά 27,8% που σημείωσαν οι εξαγωγές λιπασμάτων προς την Ρουμανία με την αξία τους να προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Από πλευράς μας, θεωρούμε πως οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, δεδομένης της ανόδου του βιοτικού επιπέδου στη Ρουμανία και της απόκτησης πιο υγιεινών προτύπων διατροφής, ενώ και οι εξαγωγές δομικών υλικών παρουσιάζουν προοπτικές, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ρουμανίας συνεχίζεται αμείωτη. Στον αντίποδα, μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές προϊόντων από αργίλιο, ηλεκτρονικών μηχανών και συσκευών καθώς και των πετρελαιοειδών.

Ρουμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις ρουμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα κατά το εννεάμηνο του 2019, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο (21,2%), καταλαμβάνουν τα προϊόντα του κεφαλαίου 27 “Ορυκτά καύσιμα και ασφαλτώδεις ύλες”, των οποίων η αξία ανήλθε σε 138,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ωστόσο μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 (179,3 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν τα προϊόντα του κεφαλαίου 72 “Χυτοσίδηρος, σίδηρος και χάλυβας” των οποίων οι εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 61,1 εκατ. ευρώ, καθώς και των προϊόντων του κεφαλαίου 85 “Μηχανές και συσκευές. Ηλεκτρολογικό υλικό” αξίας 44,1 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εξαγωγές σιτηρών μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανερχόμενες σε 29,1 εκατ. ευρώ, έναντι 30,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2018.

Συμπερασματικά, σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ρουμανία, βάσει των στοιχείων του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ρουμανίας, είναι ισορροπημένες, σταθερά ανοδικές και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε αντίθεση με τις ρουμανικές εξαγωγές που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (πετρελαιοειδή, δημητριακά, προϊόντα σιδήρου και ηλεκτροτεχνικό υλικό).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 7 =