αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, αυξάνονται… και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, αυξάνονται… και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από την 1η Φεβρουαρίου έχει κάνει επίσημη «πρεμιέρα» ο αυξημένος βασικός μισθός, κάτι που αναμφίβολα έχει ωφελήσει πολλούς μισθωτούς σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, υπάρχει… και η άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Το νέο «βάρος» θα φτάσει ως 288 ευρώ τον χρόνο.

Η επιπλέον –ελάχιστη– ασφαλιστική επιβάρυνση στις πλάτες των ελευθέρων επαγγελματιών (με προσωπικό στην επιχείρησή τους), αλλά και των αυτοαπασχολούμενων και “μπλοκάκηδων” (χωρίς προσωπικό), θα ανέλθει φέτος στο 11%, όσο δηλαδή θα αυξηθούν και οι μικτές αμοιβές των μισθωτών. Κι αυτό γιατί, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών υπολογίζονται ως ποσοστό επί του μικτού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Η αύξηση του εν λόγω μισθού στα 650 ευρώ από 1/2/2019 (έναντι των 586 ευρώ που ίσχυαν έως τις 31/1/2019) οδηγεί σε ανάλογη αύξηση των κατωτάτων εισφορών.

Πάμε να δούμε ποιος πληρώνει τι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Capital.gr σε ρεπορτάζ του:

– Οι μηχανικοί και δικηγόροι, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (ασφαλισμένοι τέως ΤΣΜΕΔΕ-ΤΑΝ του ΕΤΑΑ) και επιβαρύνονται συνολικά με εισφορές ύψους 37,9% (με πάνω από 5 έτη ασφάλισης), θα κληθούν φέτος να καταβάλουν επιπλέον κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές έως και 288 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στο επόμενο 12μηνο θα πρέπει να πληρώσουν κατ’ ελάχιστον 3.060 ευρώ, έναντι 2.772 ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν κατά το προηγούμενο 12μηνο. Σε μηνιαία βάση η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 225 ευρώ (έναντι 231 ευρώ) ή 24 ευρώ επιπλέον.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και γιατρούς με έως 5 έτη ασφάλισης, υποχρεούνται από 1/2/2019 να καταβάλλουν ετησίως κατώτατες εισφορές ύψους 1.703 ευρώ (έναντι 3.060 ευρώ με τα οποία επιβαρύνονται οι συνάδελφοί τους με πάνω από 5 έτη ασφάλισης. Κι αυτό γιατί οι εισφορές κύριας ασφάλισής τους ανέρχονται σε 13,3%, έναντι 20% (μαζί με τις εισφορές υγείας – επικουρικού – εφάπαξ οι συνολικές κρατήσεις φτάνουν το 31,2%), ενώ η ελάχιστη βάση υπολογισμού αποτελεί το 70% του νέου κατώτατου μισθού.

– Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί (ασφαλισμένοι τέως ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ), οι οποίοι υποχρεούνται να πληρώνουν εισφορές 30,9% (με πάνω από 5 έτη ασφάλισης), θα πρέπει να πληρώσουν φέτος επιπλέον κατώτατες εισφορές ύψους 238 ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Αναλυτικά, θα πρέπει να καταβάλλουν κατ’ ελάχιστον 2.410 ευρώ ετησίως, έναντι 2.172 ευρώ πέρσι. Σε μηνιαία βάση, τα ασφαλιστικά βάρη θα φτάσουν τα 200 ευρώ (έναντι 181 ευρώ πέρσι) ή 19 ευρώ επιπλέον.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς με έως 5 έτη ασφάλισης, θα επιβαρυνθούν κατά το επόμενο 12μηνο με κατώτατες εισφορές ύψους 238 ευρώ, καθώς οι εισφορές τους υπέρ της κύριας ασφάλισης ανέρχονται σε 13,3%, έναντι 20% (μαζί με τις κρατήσεις υγείας-εφάπαξ φτάνουν συνολικά σε 24,2%), ενώ ως βάση υπολογισμού τους ορίζεται το 70% του νέου κατώτατου μισθού.

– Όσον αφορά την κύρια μάζα των ελεύθερων επαγγελματιών (ασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ), οι οποίοι βαρύνονται με εισφορές 26,9%, θα κληθούν το επόμενο 12μηνο να πληρώσουν επιπλέον 204 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση θα πληρώσουν 2.208 ευρώ, έναντι 2.004 ευρώ πέρσι. Σε μηνιαία βάση η επιβάρυνση από ασφαλιστικές κρατήσεις θα φτάσει τα 184 ευρώ (έναντι 167 ευρώ πέρσι) ή 17 ευρώ επιπλέον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + twelve =