αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑδειάζει η «κλεψύδρα» για τον Μαρινόπουλο

Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τον Μαρινόπουλο

Τελικά το “ατύχημα” που πολλοί φοβούνταν στην υπόθεση της Μαρινόπουλος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και να ανατρέψει το, έτσι κι αλλιώς, σφιχτό χρονοδιάγραμμα του deal. Η ελληνική Δικαιοσύνη, δρώντας με τους δικούς της ρυθμούς, δεν έχει εκδώσει την απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση της Μαρινόπουλος, η οποία, με βάση το θετικό σενάριο, αναμενόταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αποτέλεσμα, όλο το οικοδόμημα που έχει στηθεί για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος να κινδυνεύει. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και οποιαδήποτε υπόθεση γίνεται από εδώ και πέρα για τη σωτηρία του δικτύου και των 11.000 θέσεων απασχόλησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Το σοβαρό ενδεχόμενο να μην καταβληθεί στους 11.000 εργαζομένους της αλυσίδας η μισθοδοσία Δεκεμβρίου αποτελεί παρανυχίδα, για τον απλό λόγο ότι, αν δεν γίνει το deal με την αλυσίδα Σκλαβενίτης, λόγω παρέλευσης του χρονικού ορίου που έχει θέσει η τελευταία (το deadline είναι η 14η Φεβρουαρίου), οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν θα λάβουν τον μισθό Δεκεμβρίου και θα χάσουν τις θέσεις απασχόλησής τους, αλλά και η αγορά, ήτοι οι προμηθευτές, το Δημόσιο και οι τράπεζες, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα.

Όσο για την ελληνική οικονομία, θα χρεωθεί ακόμα ένα φέσι, το οποίο μεταφράζεται με το 2% του ΑΕΠ της χώρας, και η ελληνική κυβέρνηση ακόμα μία παταγώδη αποτυχία.

Όπως σημειώνει το capital.gr, στην αγορά αναρωτιούνται εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μην εκδοθεί η απόφαση από το Πρωτοδικείο μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Νομικοί κύκλοι έλεγαν στο “K” πως θεωρούν κάτι τέτοιο καταστροφικό, πλην απίθανο. Όπως λένε, “κανείς δικαστής δεν θα θελήσει να χρεωθεί μια τόσο μεγάλη αποτυχία και να βρεθεί αντιμέτωπος με 11.000 εργαζομένους”.

Το ερώτημα, όμως, είναι πότε θα εκδοθεί η απόφαση και αν ο χρόνος που απομένει από την έκδοση της απόφασης από το Πρωτοδικείο μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης (τριτανακοπές, απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.ά.) θα είναι αρκετός ώστε το συγκεκριμένο deal διάσωσης να ολοκληρωθεί και να έχει νόημα. Σε αυτό το δεύτερο ερώτημα κανείς πλέον δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Επίσης, ακόμα ένα ερώτημα που είναι αμφίβολο αν θα απαντηθεί ποτέ είναι για ποιον λόγο χρειάστηκαν 50 ημέρες για να χρεωθεί η υπόθεση σε εισηγητή (η υπόθεση εκδικάστηκε στις 19 Οκτωβρίου, ο φάκελος έκλεισε στις 27 Οκτωβρίου και ο εισηγητής ορίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου). Εύλογα ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο ο εισηγητής, υπό την πίεση του χρόνου, θα μπορέσει να εξετάσει-διαβάσει τον φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 70.000 σελίδες.

Η ουσία είναι ότι η Μαρινόπουλος στερεύει από ρευστό, το deal δεν έχει κλείσει και ρευστότητα από την πώληση εμπορευμάτων δεν έρχεται, αφού τα μαγαζιά της αλυσίδας συνεχίζουν να μην κάνουν σεφτέ.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, αλλά και δηλώσεις εργαζομένων της αλυσίδας, χρήματα υπάρχουν μόνο για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (καλύπτεται από τα λεφτά της ενδιάμεσης χρηματοδότησης) και για την τροφοδοσία μέρους του δικτύου της αλυσίδας (υπολογίζονται στα 100 καταστήματα) για τον Δεκέμβριο.

Τα χρήματα για τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου αναζητούνται και, από ό,τι φαίνεται, πολύ δύσκολα θα βρεθούν, αφού ο μέτοχος της αλυσίδας, ήτοι η οικογένεια Μαρινόπουλου, εμφανίζεται να μην έχει ρευστό (έτσι υποστηρίζουν κύκλοι κοντά στην οικογένεια), ενώ οι τράπεζες και ο στρατηγικός επενδυτής φαίνεται να μην προτίθενται να βάλουν επιπλέον χρήματα σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας, αναμένοντας την τελική απόφαση, η οποία θα ξεκλειδώσει τη μεγάλη χρηματοδότηση των 300 και πλέον εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και των 125 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης.

Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης, η αλυσίδα Μαρινόπουλος μπαίνει σε νέες περιπέτειες και ο στρατηγικός επενδυτής, η οικογένεια Σκλαβενίτη, θα αναγκαστεί να καταστρώσει ένα νέο business plan για την αναβίωση του δικτύου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =