αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται το παράλληλο σύστημα «μικροτραπεζικής»- Δάνεια σε όσους είναι «αποκλεισμένοι» από τις τράπεζες

Έρχεται το παράλληλο σύστημα «μικροτραπεζικής»- Δάνεια σε όσους είναι «αποκλεισμένοι» από τις τράπεζες

Μπλόκο στην τοκογλυφία και παροχή διεξόδου για νόμιμη και φθηνή χρηματοδότηση μικροδανείων σε χιλιάδες πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται από το ΥΠΟΙΚ, μέσω ενός παράλληλου συστήματος “μικροτραπεζικής”.

Όπως αναφέρει το ”Κεφάλαιο”, με νομοσχέδιο που θα φέρει προς διαβούλευση μέχρι τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα εισαγάγει στο τοπίο των χρηματοδοτήσεων τον θεσμό των μικροδανείων μέχρι 25.000 ευρώ για την έναρξη ή την επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το λεγόμενο microfinance στοχεύει να εντάξει στο σύστημα της παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που σήμερα δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, κάνοντας τους πολίτες αυτούς συμμέτοχους στο εγχείρημα της ανάκαμψης της οικονομίας. Παράλληλα, θα βάλει φραγμό στην τοκογλυφία και θα ελέγξει αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η λειτουργία του νέου θεσμού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την αδειοδότηση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα δανειοδοτούν φυσικά πρόσωπα ή πολύ μικρές επιχειρηματικές οντότητες με κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ.

Ίδρυμα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα μπορούν επίσης να είναι κρατικά, με χρήση κοινοτικών κονδυλίων, ενώ δυνητικά και οι τράπεζες θα μπορούν να εμπλακούν στις μικροχρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου κλίνει περισσότερο προς την ίδρυση εταιρειών (κάθε νομικής μορφής) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία θα αναλαμβάνουν όχι μόνο την παροχή χρηματοδότησης, αλλά και συμβουλευτικό ρόλο προς τους δανειοδοτούμενους.

Τα μικροδάνεια θα δίνονται με πολύ χαμηλά, σχεδόν επιδοτούμενα, επιτόκια και η κάθε περίπτωση αιτούντος χρηματοδότηση θα αξιολογείται από το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων. Τα ιδρύματα θα έχουν υποχρέωση διαφάνειας για το επιτόκιο, τη διάρκεια και το συνολικό κόστος της χρηματοδότησης, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν και μιας μορφής εταιρική διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει δομές που ναι μεν δεν θα έχουν τις βαριές, γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, αλλά, από την άλλη πλευρά, τα ιδρύματα θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων όσο και η χρήση τους.

Ο συνδυασμός ευελιξίας στην παροχή χρηματοδότησης και fit & proper στις δομές λειτουργίας κρίνεται απαραίτητος για τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων προκειμένου να καταστούν εφικτές οι χρηματοδοτήσεις σε ένα κοινό που δεν έχει τις προϋποθέσεις δανεισμού από τις τράπεζες. Πρέπει, ωστόσο, ο νέος θεσμός να οχυρωθεί ώστε να μη χρησιμοποιηθεί ως πλυντήριο χρήματος, ούτε να εκληφθεί ως “κρουνός” επιδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχική σύνθεση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων θα εξετάζεται εξονυχιστικά, ειδικά στην περίπτωση που η συμμετοχή κάποιου μετόχου ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό, ενώ η εταιρεία θα περνά από συχνό λογιστικό και οικονομικό έλεγχο. Το αρχικό απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση ιδρύματος μικροχρηματοδότησης θα είναι 200.000 ευρώ, ενώ τα ιδρύματα θα καταγράφονται σε ειδικό μητρώο.

Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων θα συνοδευτεί από την παροχή φορολογικών κινήτρων στους δικαιούχους (έκπτωση τόκων, απαλλαγή από χαρτόσημα). Θα καλύπτουν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων, εξοπλισμού, μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 10 =