αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται νομοσχέδιο: Θα επιβαρυνθούν φορολογικά όσοι… δουλεύουν περιστασιακά

Έρχεται νομοσχέδιο: Θα επιβαρυνθούν φορολογικά όσοι… δουλεύουν περιστασιακά

Τον κίνδυνο να χρεωθούν με υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν εντός του 2020 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).

Όπως αναφέρει το Dikaiologitika.gr, o λόγος είναι ότι με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση μιας ευνοϊκής γι’ αυτούς διάταξης, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση προσδιορισμού του εισοδήματός τους με βάση τα τεκμήρια, τόσο το δηλωθέν εισόδημά τους όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια δεν φορολογούνται με την κλίμακα φόρου των αυτοαπασχολουμένων αλλά με την πιο ευνοϊκή κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

Ουσιαστικά, αν ψηφιστεί ως έχει από την κυβέρνηση η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του νομοσχεδίου, τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση θα χάσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το πενιχρό πραγματικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου αυτής της περίπτωσης και η προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, η οποία θα προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, να φορολογηθούν στο σύνολό τους ως εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ. Σε όλες δε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος που θα προκύψει με βάση τον συντελεστή 9% θα διπλασιαστεί αυτόματα καθώς επί του φόρου αυτού θα επιβληθεί και προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%.

Πιο αναλυτικά, όσοι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν το 2020 και θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πιαστούν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, με συντελεστή 9% και με προκαταβολή φόρου 100% επί του κύριου φόρου, σαν να έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Θα κληθούν, δηλαδή, να καταβάλουν φόρους που θα έχουν υπολογιστεί με τελικό φορολογικό συντελεστή 18% επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + eighteen =