αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑJumbo προς εργαζομένους: Θέλετε να χάσετε μέρος του μισθού ή της άδειας σας; (Εικόνα)

Jumbo προς εργαζομένους: Θέλετε να χάσετε μέρος του μισθού ή της άδειας σας; (Εικόνα)

Σε μια κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις προχώρησε η Jumbo. Η γνωστή αλυσίδα έστειλε email προς τους εργαζομένους της, με θέμα: «Λήψη κανονικής αδείας ή θέση σε αναστολή».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) παραθέτει το e-mail που απέστειλε η εταιρεία προς τους εργαζόμενους, την Δευτέρα 8 Φλεβάρη:

«Σύμφωνα µε τα νέα κυβερνητικά µέτρα, τα οποία ισχύουν από 6.2.2021, όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δύνανται να λειτουργούν μόνον µε τη μέθοδο του click away. Ως εκ τούτου, η εταιρεία αποφάσισε να µην λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις συγκεκριμένες περιοχές. Κατόπιν των νέων δεδομένων, παρέχουμε στο προσωπικό µας το ευεργέτημα να επιλέξει, αντί να τεθούν οι συμβάσεις εργασίας του σε καθεστώς αναστολής, να λάβει μέρος της κανονικής του άδειας, λαμβάνοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες πλήρης αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθώντας τα νέα μέτρα, οι συμβάσεις εργασίας θα τεθούν σε αναστολή. Παρακαλούμε όµως να µας γνωστοποιήσετε αυθηµερόν από την ηµεροµηνία λήψης της παρούσας εάν επιθυμείτε να λάβετε κανονική άδεια ή να τεθεί η σύμβασή σας σε καθεστώς αναστολής».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Η γνωστή για το θράσος της εργοδοσία των “JUMBO” για άλλη μια φορά εκβιάζει ωμά τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν, αποκαλώντας μάλιστα τον εκβιασμό «ευεργέτημα»!

Μετά την επιλογή της να μην ανοίξει τα καταστήματα της εταιρίας αυτό το διάστημα, καλεί τους εργαζόμενους «να επιλέξουν» αν θα κάνουν χρήση μέρους της αδείας τους ή θα μπουν σε αναστολή, δηλαδή αν θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή της άδειας τους!

Ο εκβιασμός έρχεται ως συνέχεια του “σπάσιμου νεύρων” που κάνει στη ζωή των εργαζομένων εδώ και 2 εβδομάδες καλώντας τους τη μια μέρα να εργαστούν, πριν τελειώσει η μέρα τους ενημερώνει ότι μπαίνουν σε αναστολή και προτού ξημερώσει τους φωνάζει ξανά στα καταστήματα, αφού ανοιγοκλείνει τα καταστήματα της προς εξυπηρέτηση των κερδών της.

Οι εργαζόμενοι αναρωτιόμαστε, με ποιου τις πλάτες η “Jumbo” και η κάθε “Jumbo” παίζουν με τα δικαιώματα και με το εισόδημα μας; Με ποιο δικαίωμα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εισόδημα θα έχουμε στο τέλος του μήνα ή πότε και εάν θα δουλεύουμε;

Μήπως, μετά το 7ήμερο – 12ώρο που πρότεινε στην κυβέρνηση για το λιανεμπόριο, σειρά έχουν η κατάργηση των αδειών και των ρεπό των εργαζόμενων ως “αναγκαίο κακό σε αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες” που βιώνουμε;

Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι! Είναι άξιες οι πλάτες της κυβέρνησης, που παίρνει μέτρα με βάση τις ανάγκες των εργοδοτών και σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Δεν ξεχνάμε ότι ανοίγουν και κλείνουν τα καταστήματα με μόνο κριτήριο την κερδοφορία τους χωρίς να λογαριάζουν την υγεία και τη ζωή μας.

Δεν θα επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα ματώσουμε! Απαιτούμε την εξασφάλιση όλου του εισοδήματος, των αδειών και συνολικά των δικαιωμάτων μας! Με οργάνωση στο σωματείο μας, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μπορούμε να τα επιβάλλουμε!

ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν, τόσο η εργοδοσία των “Jumbo” όσο και το αρμόδιο υπουργείο, πόσοι συνάδελφοι απολύθηκαν αυτές τις μέρες από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Εμείς γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονταν με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την ίδια στιγμή του η εργοδοσία κάνει λόγο για αύξηση τζίρου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο φέτος (σε 12 μέρες!) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + twenty =