αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόστιμο 200 εκατ. δολ. στην Boeing- Κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια των 737 MAX

Πρόστιμο 200 εκατ. δολ. στην Boeing- Κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια των 737 MAX

Η αμερικανική αεροναυπηγική Boeing, που κατηγορείται από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι εξαπάτησε επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών 737 MAX, δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο 200 εκατ. δολαρίων. Δύο αεροσκάφη 737 MAX κατέπεσαν (τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι.

Επίσης, ο υπεύθυνος για την έκδοση των ανακοινώσεων της εταιρείας εκείνη την εποχή, Ντένις Μούλενμπεργκ, θα καταβάλει από την πλευρά του πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το πρόβλημα που υπήρχε σε αισθητήρες που αξιοποιούσε το λογισμικό πτήσης, πιο συγκεκριμένα το νέο σύστημα MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), για το οποίο οι χειριστές δεν είχαν εκπαιδευτεί, οδήγησε ένα Boeing 737 MAX της Lion Air τον Οκτώβριο του 2018 και κατόπιν παρόμοιο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο του 2019 να κάνουν σχεδόν κάθετη εφόρμηση προς το έδαφος, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των πιλότων να τα σώσουν. Οι δύο συντριβές στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και οδήγησαν στην καθήλωση στο έδαφος όλου του στόλου των 737 MAX για είκοσι μήνες.

Όπως τόνισε η SEC, «μετά την πρώτη συντριβή, η Boeing και ο Μούλενμπεργκ γνώριζαν πως το MCAS ήγειρε πρόβλημα ασφαλείας, όμως μολαταύτα διαβεβαίωσαν το κοινό πως το 737 MAX ήταν ‘ασφαλές όσο οποιοδήποτε αεροσκάφος που πέταξε ποτέ στον ουρανό’». Και επισήμανε ότι, «αργότερα, μετά το δεύτερο δυστύχημα, η Μπόινγκ και ο Μούλενμπεργκ διαβεβαίωσαν το κοινό ότι δεν είχαν υπάρξει ολισθήματα ή κενά στη διαδικασία πιστοποίησης του MCAS, παρότι ήταν ενήμεροι για πληροφορίες περί του αντιθέτου».

Η Boeing παραδέχθηκε το 2021 ότι δύο υπάλληλοί της οδήγησαν να διαπράξει σφάλμα ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την προετοιμασία της εκπαίδευσης των πιλότων όσον αφορά το MCAS.

Ο γίγαντας της αεροναυπηγικής είχε τότε συμφωνήσει να καταβάλει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για να κλείσουν διάφοροι φάκελοι που εκκρεμούσαν — 243,6 εκατ. για να μπει στο αρχείο ποινική δίωξη, 1,77 δισ. για αποζημιώσεις σε αεροπορικές εταιρείες που είχαν παραγγείλει το 737 MAX, 500 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί το ταμείο που θα έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Ωστόσο, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έκρινε από την πλευρά της πως η Boeing και ο Ντένις Μούλενμπεργκ παραβίασαν τη νομοθεσία ως προς την ενημέρωση των επενδυτών. Διευκρινίζει επίσης ότι παρότι η εταιρεία και ο Μούλενμπεργκ συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμα, ούτε παραδέχονται ή αρνούνται την ορθότητα των ευρημάτων της SEC.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 19 =