αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠλατφόρμα αναζήτησης ξένων εργαζόμενων ετοιμάζουν οι εργοδότες

Πλατφόρμα αναζήτησης ξένων εργαζόμενων ετοιμάζουν οι εργοδότες

Tη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας κατά τα πρότυπα αυτής που «τρέχει» ήδη η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σχεδιάζουν εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας, του τουρισμού και των κατασκευών από εργαζόμενους μετανάστες τρίτων χωρών.

«Μας λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, όχι μόνο σε τεχνικές ειδικότητες αλλά και στις σύγχρονες τεχνολογίες» δήλωσε πρόσφατα, σε εκδήλωση για τις ανάγκες της βιομηχανίας για πιο ευέλικτα και εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, αποκαλύπτοντας ότι σε συνεργασία με άλλους εργοδοτικούς φορείς, αναζητούν λύσεις αντίστοιχες με αυτές στις οποίες προχώρησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Στην πράξη, πρόκειται για μία εύχρηστη Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων με διαθέσιμους εργάτες από τρίτες χώρες προς μετάκληση, που ήδη λειτουργεί για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς-μέλη της Ένωσης Συνεταιρισμών Ελλάδος, όπως εξηγεί το Euro2day.gr.

Πλέον, και με δεδομένη την ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια, αναζητούνται τρόποι ώστε οι μετακλήσεις να γίνονται πιο γρήγορα και με το καταλληλότερο προσωπικό.

Οι συνεταιρισμοί έρχονται μέσω της πλατφόρμας σε συνεργασία με εταιρείες εργατικού δυναμικού από τις χώρες προέλευσης των εργατών κι εξασφαλίζουν μάλιστα την απλοποίηση της διαδικασίας της μετάκλησης εργατών γης, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για εύκολη και νόμιμη εύρεση εργατικού δυναμικού.

Στην εν λόγω βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί υποψήφιοι εργαζόμενοι από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, από αδειοδοτημένες για αυτό εταιρείες εργατικού δυναμικού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μετάκλησή τους, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, περίπου 14.000 μετανάστες από τρίτες χώρες που ζουν στη χώρα μας έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής, με βάση την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, έχουν ήδη δοθεί 4.500 προσωρινές άδειες και εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαδικασίας θα νομιμοποιηθούν 30.000 με 40.000 αιτούντες.

Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση από 3 στα 5 χρόνια της άδειας παραμονής στη χώρα μας, καθώς και η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία που υπάρχει στη διαδικασία μετάκλησης. Αντίστοιχη στήριξη σχεδιάζεται και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Ασύλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 6 =