αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να αναπτύξεις την νοημοσύνη σου

Πέντε τρόποι για να αναπτύξεις την νοημοσύνη σου

Ένα γνωστή φράση λέει: «Όλοι είναι ιδιοφυΐες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ανόητο».

Ήταν ο Raymond Cattell πίσω στη δεκαετία του 1960 ο πρώτος που ανέλυσε τη νοημοσύνη αναγνωρίζοντας δύο τύπους: την ”κρυσταλλωμένη” και τη ”ρευστή”. Η ”κρυσταλλωμένη” νοημοσύνη είναι όλα όσα μαθαίνεις και βιώνεις σε όλη σου τη ζωή, ενώ η ”ρευστή” νοημοσύνη είναι η εγγενής διαίσθησή σου για την επίλυση προβλημάτων.

Είναι χρήσιμο να εξασκείς και τα δύο.

Όμως, ενώ μπορεί να είναι απλό να καταλάβουμε πώς μπορεί κανείς να αυξήσει την ”κρυσταλλοποιημένη” νοημοσύνη του – να μελετά, να διαβάζει βιβλία, να κάνει νέα και διαφορετικά πράγματα – μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να μάθεις πώς να ανοίγεις την πόρτα στη ρευστή νοημοσύνη σου.

Το αμερικανικό ideapod.com παραθέτει 5 τρόπους για να το πετύχεις.

1) Σκεφτείτε Δημιουργικά

Τι καλύτερος τρόπος να κάνετε τον εγκέφαλό σας πιο δημιουργικό από το να σκέφτεστε δημιουργικά;

Πρέπει να σκέφτεστε τον εγκέφαλό σας ως μυ, και όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, πρέπει να χρησιμοποιείται και να ασκείται προτού σαπίσει.

Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκέφτεστε δημιουργικά, χρησιμοποιώντας κάθε μέρος του εγκεφάλου σας τακτικά. Σκεπτόμενοι με τρόπους που ξεπερνούν το συνηθισμένο εύρος σκέψης, εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να γίνει καλύτερος από αυτό που είμαστε τώρα. Αυτό αυξάνει την ικανότητά μας να παράγουμε πρωτότυπες ιδέες και να αναπτύσσουμε νέες και αντισυμβατικές σκέψεις. Θυμήσου και το άρθρο:

2) Κάντε νέα πράγματα

Ως ενήλικας, είναι τόσο εύκολο να πέσεις σε μια ρουτίνα.

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο του μυαλού σας, οι ρουτίνες μπορεί να σας κάνουν να πέσετε σε ένα είδος… βάλτου – ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με αυτόματο πιλότο ενώ οδηγείτε στη δουλειά, κάνετε τα projects σας, δουλεύετε στα συνήθη χόμπι σας, και αργά αλλά σταθερά η ζωή σου περνάει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να βρίσκουμε νέα πράγματα να κάνουμε. Εισαγάγετε το μυαλό σας σε διάφορες δραστηριότητες, χόμπι και εμπειρίες.

3) Γνώρισε ανθρώπους

Οι αλληλεπιδράσεις μας γενικά γίνονται όλο και πιο περιορισμένες όσο περνάει ο καιρός — ο κοινωνικός μας κύκλος γίνεται φυσικά μικρότερος καθώς αφήνουμε το πανεπιστήμιο, παντρεύουμε και βρίσκουμε δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Αλλά αναγκάζοντας τον εαυτό σας να συνεχίσει να συναντά νέους ανθρώπους και εισάγοντας τον εγκέφαλό σας σε νέες ευκαιρίες και περιβάλλοντα, μπορείτε να διατηρήσετε τις νευρικές σας συνδέσεις να να τις δείτε να αναπτύσσονται.

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health έδειξε ότι η κοινωνικοποίηση βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και ασκεί τις γνωστικές δεξιότητες.

4) Βάλε νέα challenges στον εαυτό σου

Οι άνθρωποι που πάνε συχνά στο γυμναστήριο γνωρίζουν τη φράση: Χωρίς πόνο… δεν υπάρχει κέρδος. Κάθε εβδομάδα αυξάνουν τα βάρη τους, κάνουν πιο σκληρές προπονήσεις και θαυμάζουν τις βελτιώσεις που βλέπουν σε όλο τους το σώμα.

Αλλά για όσους επικεντρώνονται στην εγκεφαλική τους δύναμη, συνήθως δεν το σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Ξεχνάμε τη σημασία του να βάζουμε νέα challenges στον εγκέφαλο μας. Αλλά χωρίς αυτήν την πρόκληση, ο εγκέφαλος θα μάθει να λειτουργεί σε μικρότερο βαθμό.

5) Μην επιλέγετε πάντα την εύκολη διέξοδο

Σταματήστε να επιλέγετε πάντα τον εύκολο δρόμο. Ο σύγχρονος κόσμος έχει κάνει τη ζωή… απίστευτα εύκολη. Το μεταφραστικό λογισμικό αφαιρεί την ανάγκη εκμάθησης γλωσσών.

Οι συσκευές GPS σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά έναν χάρτη ή να θυμηθείτε μία διαδρομή. Και σιγά σιγά, αυτές οι ευκολίες που μας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας, στην πραγματικότητα μας βλάπτουν κάνοντας ακριβώς αυτό: Εμποδίζουν τον εγκέφαλό μας να κάνει την εξάσκηση που χρειάζεται.

Ο συγγραφέας τεχνολογίας Nicholas Carr φτάνει στο σημείο να πει ότι το διαδίκτυο… σκοτώνει τον εγκέφαλό μας. Μην επιλέγετε λοιπόν πάντα τον εύκολο δρόμο. Και μην τα περιμένετε όλα έτοιμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + ten =