αρχικηVIRALΗΠΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Πώς επηρεάζει τις ηλεκτρικές συσκευές

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Πώς επηρεάζει τις ηλεκτρικές συσκευές

Μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα G4 πιθανόν να κάνει την εμφάνισή της την Παρασκευή, προκαλώντας για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια την προειδοποίηση των αξιωματούχων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΟΑ) για καταιγίδα αυτού του μεγέθους.

Η παρατήρηση έρχεται μετά από ημέρες ηλιακής δραστηριότητας που φαίνεται να έστειλε αρκετές εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων προς τη Γη.

Οι G4 είναι η δεύτερη ισχυρότερη μορφή γεωμαγνητικών καταιγίδων και είναι γνωστό ότι δυνητικά προκαλούν εκτεταμένα προβλήματα στον έλεγχο της τάσης.

Σύμφωνα με τη NOAA, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σε ορισμένα συστήματα προστασίας «διακοπή λειτουργίας βασικών περιουσιακών στοιχείων από το δίκτυο», καθώς και προβλήματα προσανατολισμού για διαστημικά σκάφη.

«Αν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ήταν τυφώνες, η “σοβαρή” θα ήταν κατηγορία 4», αναφέρει το SpaceWeather.com.

Σε ένα δελτίο Τύπου την Πέμπτη, η NOAA δήλωσε ότι η πιο πρόσφατη σειρά ηλιακών συμβάντων ξεκίνησε στις 8 Μαΐου, όταν ένα μεγάλο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων παρήγαγε «αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις».

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις ακτινοβολίας που είναι γνωστό ότι αποτελούν τα μεγαλύτερα εκρηκτικά γεγονότα του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με τη NASA. Η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι πρόσφατες εκλάμψεις είναι 16 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης, δήλωσε η NOAA, και αναμένεται περισσότερη ηλιακή δραστηριότητα.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης, διαταράσσοντας δυνητικά τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες», δήλωσε η NOAA. «[Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού] έχει ειδοποιήσει τους φορείς εκμετάλλευσης αυτών των συστημάτων, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέτρα προστασίας».

Η NOAA δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται προειδοποιητικό δελτίο καταιγίδας για έναν G4 από τον Ιανουάριο του 2005. Υπάρχει ένας μέσος όρος 100 σοβαρών γεωμαγνητικών καταιγίδων σε κάθε ηλιακό κύκλο, αλλά μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί μόνο τρεις στον πιο πρόσφατο κύκλο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε στις 23 Μαρτίου. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε γεωμαγνητική καταιγίδα G5 ή ακραία γεωμαγνητική καταιγίδα ήταν τον Οκτώβριο του 2003, όταν προκάλεσε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και ζημιές σε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 8 =