αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπεκτείνεται το Ελ. Βενιζέλος

Επεκτείνεται το Ελ. Βενιζέλος

Προχωρά η διαδικασία για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος (50MAP Master Plan), που σχεδιάζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος, βάσει του οποίου προβλέπεται η σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 εκατ. επιβατών μέχρι το 2046. Επί του παρόντος, σε εξέλιξη βρίσκεται το τελικό στάδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επιλογή του γραφείου, το οποίο θα αναλάβει τον σχεδιασμό της πρώτης και της δεύτερης φάσης για την επέκταση του αεροδρομίου.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, η πρώτη φάση, η οποία θα αυξήσει την χωρητικότητα από 26 εκατ. σήμερα σε 33 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2028, θα χρειαστεί κεφάλαια της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ ενώ η δεύτερη φάση, η οποία απαιτεί κεφάλαια άνω των 700 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμικότητα σε 40 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2030. Σε αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση του αεροδρομίου βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες τράπεζες, για τη διερεύνηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, αυτή την στιγμή, “τρέχουν” μικρότερης εμβέλειας έργα, τα οποία στοχεύουν στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Σε αυτά, περιλαμβάνονται και projects που σχετίζονται με τις μη αεροπορικές δραστηριότητες του αεροδρομίου, που αφορούν τους εμπορικούς χώρους, όπου δρομολογούνται νέες συνεργασίες.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το σύνολο του 2024, ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους έχουν καταγραφεί ισχυρές επιδόσεις τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και σε αριθμό πτήσεων. Ειδικότερα, κατά τους τρεις πρώτους μήνες, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τους 5,215 εκατ., αυξημένος κατά 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όπου διακινήθηκαν 4,476 εκατ. επιβάτες. Στο δίκτυο εξωτερικού, κατά το φετινό τρίμηνο διακινήθηκαν 3,64 εκατ. επιβάτες έναντι 3,050 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 19,4% ενώ για τον μήνα Μάρτιο ο συγκεκριμένος αριθμός ανήλθε σε 1,412εκατ. από 1,143 εκατ. αυξημένος κατά 23,5%. Αυτή η ενυπωσιακή αύξηση κατά την παραδοσιακά αδύναμη χειμερινή περίοδο, δείχνει ότι η Αθήνα σταδιακά κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 14 =