αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν θα γίνει το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος- Αναστέλλει τα σχέδια της η BlackRock

Δεν θα γίνει το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος- Αναστέλλει τα σχέδια της η BlackRock

«Παγώνει», τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, το σχέδιο ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου 55.000 τ.μ. στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την ονομασία Academy Gardens.

Η BlackRock, η οποία προωθούσε την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην έκταση όπου κάποτε βρισκόταν το εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην απόφαση να αναστείλει την επένδυση, παρότι απέμεναν λίγες ακόμα εβδομάδες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας κι ενώ είχαν περάσει 11 χρόνια προσπαθειών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Artume, του ελληνικού «οχήματος» μέσω του οποίου θα υλοποιούνταν η επένδυση, η απόφαση για αναβολή της ελήφθη για μια σειρά από λόγους, αρχής γενομένης από το αρνητικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και το οποίο αποκρυσταλλώνεται στην πρόσφατη πτώση των μετοχών των τραπεζών. Η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, όπου το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η κομματική αντιπαράθεση ενόψει βουλευτικών εκλογών, αλλά και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα που οδήγησε στην παραπάνω απόφαση. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει και «κραδασμούς» στην ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την επένδυσή της, τουλάχιστον με όρους που να κρίνονται συμφέροντες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη μη ευόδωση των προκαταρκτικών συζητήσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες με πιθανούς τοπικούς εταίρους, συντέλεσε στην οριστικοποίηση της εν λόγω απόφασης. Σημειωτέον ότι διαπραγματεύσεις για συμμετοχή στην επένδυση έγιναν τόσο με τη REDS, του ομίλου «Ελλάκτωρ», όσο και με τη Lamda Development, η οποία έχει συστήσει και ξεχωριστή θυγατρική για επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα, τη Lamda Malls, σε συνεργασία με τη Varde Partners.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Artume έχει δαπανήσει περί τα 120 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση του έργου, εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά του οικοπέδου και όμορων εκτάσεων και τον καθαρισμό τους. Τα υπόλοιπα κεφάλαια επιμερίζονται σε φόρους, εισφορές και το κόστος των μελετών που έχουν εκπονηθεί. Τον προηγούμενο Ιούλιο γνωστοποιήθηκε, έπειτα από αναμονή περίπου ενός έτους, της έγκρισης από το ΣτΕ του Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τους όρους δόμησης του ακινήτου, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 11 =