αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΎφεση 6% προβλέπει η HBSC για την Ελλάδα φέτος- Πότε αναμένεται το μεγάλο come back

Ύφεση 6% προβλέπει η HBSC για την Ελλάδα φέτος- Πότε αναμένεται το μεγάλο come back

Ύφεση της τάξεως του 6% προβλέπει πλέον η HSBC για την ελληνική οικονομία έναντι ανάπτυξης 2,3% προγενέστερα. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και ισχυρή ανάπτυξη τύπου V για το 2021, με ανάπτυξη 5,8% από 2,1% που προέβλεπε προγενέστερα.

Η HSBC υπολογίζει ότι ο τομέας που θα επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο είναι ο τουρισμός, του οποίου τα έσοδα αποτελούν κατά λιγότερο από 10% των συνολικών εσόδων της οικονομίας και περίπου το 20% συνολικά του ΑΕΠ. Η HSBC εκτιμάει ότι μια μείωση στον τουρισμό της τάξεως του 50% θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Το θετικό στοιχείο όμως που βλέπει η HSBC σε σχέση με άλλους επενδυτικούς οίκους που βλέπουν έως και τριπλάσια μείωση του ΑΕΠ είναι η εποχικότητα που εμφανίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Η HSBC υπολογίζει ότι το 85% των εσόδων πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Συνεπώς, είναι εφικτό να μη χαθεί ολόκληρη η σεζόν του τουρισμού, αν και η πλήρης εξομάλυνση θα πραγματοποιηθεί το 2021.

Ταυτόχρονα όμως η HSBC επισημαίνει ότι η οικονομία θα πληγεί και από άλλα κανάλια της οικονομίας πέραν του τουρισμού. Η HSBC επισημαίνει την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό οκταμήνου τον Μάρτιο ενώ οι διαταραχές στα logistics και στις αλυσίδες της προσφοράς είναι πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά στον τομέα του shipping και του παραγωγικού τομέα. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών εμφάνισε πτώση 13,7 μονάδες στις 42,5 μονάδες και θα μπορούσε να ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό του δείκτη στις 30,3 μονάδες τον Ιούλιο του 2015.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + twenty =