αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι θα έκανες αν είχες μόνο 20 ευκαιρίες στη ζωή σου; Ο κανόνας που λατρεύει να διδάσκει ο Warren Buffett

Τι θα έκανες αν είχες μόνο 20 ευκαιρίες στη ζωή σου; Ο κανόνας που λατρεύει να διδάσκει ο Warren Buffett

Ο Warren Buffett είναι πλέον δισεκατομμυριούχος και έχει καταγράψει την δική του πετυχημένη business διαδρομή. Πλέον βαδίζει προς τα 90 του χρόνια, και μέσα σε αυτή την πορεία του έχει δώσει πολλές χρήσιμες συμβουλές.

Σε μια ομιλία του 1994 στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο αντιπρόεδρος του Berkshire Hathaway, Charlie Munger, αποκάλυψε ένα μάθημα που ονομάζεται κανόνας «20-slot», και ο Buffett αγαπά να τον διδάσκει σε σχολές επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Munger, ο Buffett ξεκινά λέγοντας στους μαθητές των MBA: «Θα μπορούσα να βελτιώσω την απόλυτη οικονομική σας ευημερία δίνοντάς σας ένα εισιτήριο με μόνο 20 «θέσεις» σε αυτό, έτσι ώστε να είχατε 20 ευκαιρίες – αντιπροσωπεύοντας όλες τις επενδύσεις που πρέπει να κάνετε σε μια ζωή. Και μόλις περάσετε το όριο, δεν θα μπορούσατε να κάνετε καμία άλλη επένδυση».

Όπως σημειώνει το CNBC η λογική του Buffett είναι απλή: Πρέπει να σκέφτεσαι τι κινήσεις κάνεις στην ζωή και την καριέρα σου. Ποιες ευκαιρίες επιλέγεις να αξιοποιήσεις. Πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Να διοχετεύεις την σκέψη και την ενέργεια σου σε πράγματα που αξίζουν. Και αυτή είναι μια οπτική που έχουμε ακούσει και από άλλους σπουδαίους επιχειρηματίες.

«Για μένα, είναι προφανές ότι ο νικητής πρέπει να ποντάρει πολύ επιλεκτικά», είπε στους φοιτητές ο Munger, σε εκείνη την ομιλία του 1994. «Ήταν προφανές για μένα από πολύ νωρίς στη ζωή. Δεν ξέρω γιατί δεν είναι προφανές σε πολλούς άλλους ανθρώπους».

Ο Buffett μίλησε για αυτό τον κανόνα κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης του 1998 στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην οποία είπε στους φοιτητές του MBA ότι δεν θα έπρεπε απλώς να υποθέσουν ότι θα έχουν 20 υπέροχες ιδέες στη ζωή τους. Αλλά και κάτι ακόμα: Ναι, μπορούν να ποντάρουν σε 20 ιδέες, αλλά μόνο “τρεις ή πέντε ή επτά” μπορεί να τους κάνουν πλούσιους, είπε.

«Αλλά αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να γίνετε πλούσιοι δοκιμάζοντας μια νέα ιδέα κάθε μέρα» κατέληξε. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, ούτε μπορείς να πιάνεις μια ευκαιρία την μια ημέρα, και την επόμενη να την παρατάς και να στρέφεσαι… κάπου αλλού. Και μετά από 1 μήνα να κάνεις πάλι το ίδιο κοκ.

Κι όμως, όλα τα παραπάνω τα βλέπουμε και στην Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που ξεκινούν μια startup, λένε το «πόσο παθιασμένοι είναι για αυτή», κι όμως μετά από μερικούς μήνες σταματούν την προσπάθεια τους γιατί προέκυψε μια δουλειά σε κάποια εταιρία με 700 ευρώ μικτά τον μήνα. Μετά από 6 μήνες αν «στραβώσει» η δουλειά, μπορεί να επιστρέψουν με ένα νέο project με το οποίο είναι επίσης «πολύ παθιασμένοι». Αλλά έτσι κανείς δεν έφτασε στην «εκτόξευση». Γιατί κάπου εδώ υπάρχει μια μαγική λέξη: Εστίαση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − nineteen =