αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι έκανε ο Elon Musk μία ημέρα πριν την εξαγορά του Twitter. Και είναι το δικό του «μυστικό» παραγωγικότητας

Τι έκανε ο Elon Musk μία ημέρα πριν την εξαγορά του Twitter. Και είναι το δικό του «μυστικό» παραγωγικότητας

Ο Elon Musk έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και μάλλον θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμα.

Μπορεί η ημέρα στην οποία ανακοινώθηκε το big deal που αφορά την εξαγορά του Twitter να ήταν… μία ακόμα ημέρα στο γραφείο για τον Musk. Αλλά ίσως αυτό που έχει το δικό του ενδιαφέρον, είναι τι έκανε ο διάσημος δισεκατομμυριούχος την προηγούμενη ημέρα.

Όπως σημειώνει το FastCompany, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συναντήθηκε τότε με τον υπουργό επενδύσεων της Ινδονησίας στο Tesla Gigafactory στο Ώστιν για να συζητήσουν για την αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών. Και αργότερα εκείνο το βράδυ, στις 10 μ.μ., ο Musk συναντήθηκε με μηχανικούς – όπου πέρασε πάνω από μία ώρα δουλεύοντας πάνω σε «λύσεις για διαρροές βαλβίδων» πυραύλων, στο SpaceX Starbase στο Τέξας.

«Κανείς δεν ανέφερε κάτι για το Twitter», αποκάλυψε ο Walter Isaacson, ο διάσημος συγγραφέας που εργάζεται επί του παρόντος για τη βιογραφία του Musk.

Και ενώ αρκετοί θα εστίαζαν στο… multitasking που κάνει ο Musk, αφού τρέχει πολλά μεγάλα projects ταυτόχρονα, το κλειδί ίσως είναι αλλού.

Αυτό που κάνει ο Musk δεν είναι πραγματικά multitasking. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό – και η κατανόηση αυτής της διαφοράς είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τη δική σας παραγωγικότητα.

Ο Musk εφαρμόζει μια απλή πρακτική που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Κάποιοι τον αποκαλούν «κανόνα της εστίασης».

Το αληθινό multitasking, η ταυτόχρονη εκτέλεση δύο εργασιών, είναι αρκετά δύσκολο. Μπορεί να γίνει με πολλή εξάσκηση όταν πρόκειται για σχετικά απλές εργασίες.  Αντίθετα, τα περισσότερα από αυτά που θεωρούμε multitasking είναι στην πραγματικότητα «εναλλαγή εργασιών», η γρήγορη εναλλαγή από τη μια εργασία στην άλλη και πάλι πίσω. Αλλά η εναλλαγή εργασιών έχει ένα βαρύ τίμημα. «Η ικανότητα αλλαγής εργασιών θεωρείται ότι απαιτεί εκτεταμένη γνωστική επεξεργασία υψηλού επιπέδου», αναφέρει η Encyclopedia of Neuroscience.

Με άλλα λόγια, περισσότερη εναλλαγή εργασιών ισούται με περισσότερα λάθη και λήψη αποφάσεων χαμηλότερης ποιότητας. Αλλά όταν ο Musk εργάζεται για τις διάφορες εταιρείες του, δεν κάνει multitasking ούτε εναλλαγή εργασιών. Αντίθετα, εστιάζει σε ένα πράγμα τη φορά.

Στο παρελθόν, ο Musk είχε δηλώσει ότι γενικά προσπάθησε να μοιράζει την εβδομάδα του μεταξύ εταιρειών: Δουλεύοντας για τη SpaceX μια μέρα, για την Tesla μια άλλη ημέρα κ.ο.κ.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με μηχανικούς της SpaceX, ο Musk να δεχόταν τηλεφωνικές κλήσεις… για το Twitter. Αυτό όχι μόνο θα μείωνε την ποιότητα της δουλειάς του και τη συγκέντρωση, αλλά θα τρέλανε και όλους τους άλλους στο δωμάτιο. Αντίθετα, κρατώντας χωριστά τις συναντήσεις, τα tasks και τις μεγάλες εργασίες, ο Mr Tesla αξιοποιεί στο έπακρο τον χρόνο και το μυαλό του, boostάροντας την κριτική σκέψη του και την ικανότητα του να λύνει προβλήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =