αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣκέψου… το check in: Οι αεροπορικές θέσεις που είναι πιο πιθανό να κολλήσεις κορονοϊό

Σκέψου… το check in: Οι αεροπορικές θέσεις που είναι πιο πιθανό να κολλήσεις κορονοϊό

Οι αεροπορικές εταιρείες δέχθηκαν ένα ισχυρότατο πλήγμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και το τελευταίο διάστημα προσπαθούν και πάλι (με μεγάλη δυσκολία) να ανακάμψουν. Ο περισσότερος κόσμος, όπως είναι λογικό, φοβάται να ταξιδέψει, οι πτήσεις έχουν μειωθεί, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποιοι πιο τολμηροί, οι οποίοι είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για αναψυχή αποφασίζουν να μπουν ξανά στο αεροπλάνο.

Αν και πλέον τα πράγματα όσον αφορά τους ελέγχους για κορονοϊό στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά, ο κίνδυνος για μετάδοση της νόσου εντός ή εκτός της καμπίνας, υπάρχει.

Όσον αφορά τις πιο ‘επικίνδυνες’ θέσεις μέσα στο αεροπλάνο τώρα, οι απόψεις διίστανται. Η κοινή γνώμη θα πίστευε πως οι θέσεις στο διάδρομο είναι αυτές που πρέπει κανείς να αποφύγει σε ένα ταξίδι, καθώς κάποιος που κάθεται εκεί έχει συχνή επαφή με τις αεροσυνοδούς, τις αποσκευές, αλλά και τους υπόλοιπους επιβάτες. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση μιας πραγματικής πτήσης της Qantas Airways (την QF577 από Σίνδεϊ για Περθ τον περασμένο Μάρτιο), φάνηκε πως οι θέσεις στο παράθυρο ήταν πολύ πιο ‘επικίνδυνες’ για μετάδοση του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την πτήση επιβιβάστηκαν 11 ασυμπτωματικά άτομα, που είχαν μολυνθεί με τον ιό και μέσα στο αεροπλάνο κόλλησαν 20 επιβάτες. “Η μετάδοση του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε σε 20 επιβάτες στην πτήση. Ο χρόνος κατά τον οποίο εμφάνισαν συμπτώματα αυτοί οι ταξιδιώτες μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κόλλησαν μέσα στο αεροπλάνο”, σχολίασε ο Hollie Speake, καθηγητής του Πανεπιστημίου Notre Dame στις Η.Π.Α, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης SAR-CoV-2 βρίσκεται κυρίως στα πλαϊνά καθίσματα, αυτά στο παράθυρο, ειδικά δε σ’ εκείνα που βρίσκονταν στη μέση του αεροπλάνου. Επομένως, οι ταξιδιώτες της οικονομικής θέσης είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν, σε αντίθεση με τους επιβάτες της πρώτης θέσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πηγή: oneman.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 4 =