αρχικηVIRALΗ… ρύθμιση του μυαλού μας που δεν μας αφήνει να ξεκουραστούμε όταν κοιμόμαστε με ανοιχτή TV

Η… ρύθμιση του μυαλού μας που δεν μας αφήνει να ξεκουραστούμε όταν κοιμόμαστε με ανοιχτή TV

Αν συνηθίζεις να κοιμάσαι με ανοιχτή την τηλεόραση και ξυπνάς… πάλι κουρασμένος, δεν είσαι ο μόνος. Όπως ενημερώνει μελέτη ερευνητών του University of Salzburg της Αυστρίας, που δημοσιεύτηκε στο JΝeurosci “ο εγκέφαλος μας δίνει προσοχή σε άγνωστες φωνές, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε περίπτωση πιθανών απειλών”.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες, ήταν να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενηλίκων που κοιμούνταν, ως απόκριση σε άγνωστες και γνωστές φωνές. Διαπιστώθηκε ότι όταν ακούμε άγνωστες φωνές ενώ κοιμόμαστε, κάνει τον εγκέφαλο μας να ‘συντονίζονται’ με αυτές, ενώ είμαστε στη φάση NREM του πρώτου σταδίου του ύπνου (χωρίς γρήγορη κίνηση ματιών). Δεν διαπιστώθηκε να γίνεται το ίδιο όταν είμαστε στη φάση του REM (το πιο βαθύ του ύπνου).

Όπως σημειώνει το News247.gr, παρ’ όλο που τα μάτια μας είναι κλειστά, ο εγκέφαλος συνεχίζει να ‘παρακολουθεί’ το περιβάλλον ενώ κοιμόμαστε, εξισορροπώντας την ανάγκη του ύπνου με αυτήν του ξύπνιου (ώστε να είμαστε προστατευμένοι). Ένας από τους τρόπους που έχει για να το κάνει αυτό, είναι η επιλεκτική απόκριση σε άγνωστες φωνές.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές “αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης και την ανάγκη να ξυπνήσουμε γρήγορα, μπροστά σε έναν πιθανό κίνδυνο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από λιγότερο οικεία ακουστικά σημάδια”.

Τονίστηκε ότι οι άγνωστες φωνές (όπως αυτές που ‘βγαίνουν’ από τις τηλεοράσεις) εμποδίζουν τον ύπνο που θα μας ξεκουράσει, γιατί ο εγκέφαλος μας είναι στην υψηλότερη δυνατή εγρήγορση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =