14/01/25

Η «γέφυρα» μέσα από την οποία οι χάκερ έχουν κλέψει κρυπτονομίσματα αξίας 1,4 δισ. δολαρίων φέτος

Οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα φέτος από απάτες και επιθέσεις χάκερς. Ένας λόγος που οι κυβερνοεγκληματίες τους έχουν βάλει στο στόχαστρο είναι πως υπάρχει μία βολική οδός για να φτάσουν σε αυτούς: οι γέφυρες.

Οι γέφυρες του Blockchain, που συνδέουν δίκτυα για να επιτρέψουν γρήγορα swaps ψηφιακών νομισμάτων, έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλείς στις συναλλαγές των χρηστών κρυπτονομισμάτων. Αλλά οι οπαδοί των cryptos χρησιμοποιώντας αυτό το μέσο παρακάμπτουν τις κεντρικές πλατφόρμες συναλλαγών και χρησιμοποιούν ένα σύστημα που είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτο, χωρίς προστασία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, που επικαλείται στοιχεία της Chainalysis, συνολικά φέτος έχουν χαθεί 1,4 δισ. δολάρια σε τέτοιες επιθέσεις. Η μεγαλύτερη επίθεση ήταν αυτή στη γέφυρα Ronin, με την οποία εκλάπησαν 615 εκατ. δολάρια. Περίπου 320 εκατ. δολάρια εκλάπησαν και από τη γέφυρα Wormhole, ενώ η Horizon της Harmony δέχθηκε επίθεση 100 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο και η Nomad έχασε περί τα 200 εκατ. δολάρια μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η γέφυρα είναι ένα κομμάτι λογισμικού που επιτρέπει σε κάποιον να στέλνει ψηφιακά νομίσματα από ένα δίκτυο blockchain και να τα λαμβάνει σε μία ξεχωριστή αλυσίδα. Όταν γίνεται η αποστολή τα ψηφιακά νομίσματα αποθηκεύονται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο, αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το αδύναμο στοιχείο στις γέφυρες είναι η ατελής μηχανική τους.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 − two =