αρχικηVIRALΑυτό είναι το πιο απρόσιτο μέρος της Γης- Το χρησιμοποιούν για «νεκροταφείο» διαστημικών σκαφών

Αυτό είναι το πιο απρόσιτο μέρος της Γης- Το χρησιμοποιούν για «νεκροταφείο» διαστημικών σκαφών

τον Ειρηνικό Ωκεανό, υπάρχει ένα σημείο που είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος από οποιοδήποτε κομμάτι στεριάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλησιέστερη γη βρίσκεται 2700 χιλιόμετρα μακριά.

Όπως διαβάζουμε στο geografikoi.gr, πρόκειται για το Σημείο Νέμο που συμβολικά έχει ονομαστεί και Ωκεάνιος Πόλος Δυσκολίας Πρόσβασης με τα κοντινότερα εδάφη να είναι το νησί Ducie (νήσοι Πίτκαιρν) στα βόρεια, το νησί Motu Nui στα ανατολικά (το πιο δυτικό σημείο της Νότιας Αμερικής και νησί της Χιλής) και το νησί Maher στα νότια (Ανταρκτική).

Το σημείο πήρε το όνομά του από τον καπετάνιο Νέμο του υποβρύχιου Ναυτίλος, ήρωα του μυθιστορήματος φαντασίας 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, του Ιούλιου Βερν. Στα λατινικά σημαίνει “Κανένας”.

Το σημείο είναι τόσο μακριά από τη γη, που οι κοντινότεροι άνθρωποι είναι συχνά αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Υποθαλάσσιο νεκροταφείο διαστημικών σκαφών

Το βάθος στο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και δεδομένης της ερημιάς και ότι δεν περνάνε από εκεί ούτε πλοία ούτε αεροπλάνα αποτελεί ιδανικό μέρος για την “ταφή” διαστημικών σκαφών και συσκευών. Εκεί λοιπόν “θα βρείτε” από δεξαμενές και πυραύλους μέχρι δορυφόρους και ολόκληρους διαστημικούς σταθμούς.

Η αρχή έγινε το 1971 και από τότε μετράμε περισσότερα από 300 αντικείμενα που κάποια στιγμή βρίσκονταν στο διάστημα. Τα περισσότερα είναι ρωσικής προέλευσης (πάνω από 200), ενώ το μεγαλύτερο κατασκεύασμα που έχει ταφεί εκεί είναι ο διαστημικός σταθμός MIR των 120 τόνων, το 2001.

Το 2024 αναμένουμε και τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS των 420 τόνων όταν με το καλό ολοκληρώσει την αποστολή του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =