αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται 5.000 Αιγύπτιοι και οι πρώτοι Βιετναμέζοι για να δουλέψουν στα χωράφια

Έρχονται 5.000 Αιγύπτιοι και οι πρώτοι Βιετναμέζοι για να δουλέψουν στα χωράφια

Συμφωνία-πιλότο για την προσέλκυση εργατών γης και από άλλες χώρες χαρακτηρίζει την υπογραφείσα προχθές με την Αίγυπτο για 5.000 εργαζομένους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνδέει το θέμα της προσέλκυσης εργατών στα χωράφια με το ύψος των ημερομισθίων στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες.

«Ελπίζω να είναι “πιλότος” αυτή η συμφωνία και να μπορούμε να υπογράψουμε κι άλλες με άλλες χώρες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό, καθώς πολλοί εργάτες γης που έρχονταν από τις βαλκανικές χώρες έχουν επιλέξει να μην έρχονται. Αλλά βέβαια να ξέρουμε ότι εκ των πραγμάτων αυτό έχει να κάνει και με τους μισθούς, τα μεροκάματα τα οποία δίνουμε», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, για να προσθέσει: «Αν κάποιοι δίνουν υψηλότερα μεροκάματα απ’ ό,τι δίνουμε εμείς, είναι πιθανόν κάποιοι, οι οποίοι έρχονται να κάνουν αυτή τη δουλειά, να προτιμήσουν άλλες χώρες για να το κάνουν».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη εργατών γης και ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συγκομιδή της ελιάς. «Ειδικά για το λάδι, είμαστε πολύ αισιόδοξοι φέτος. Και καλές τιμές και πολλή ποσότητα. Νομίζω ότι αυτό αφορά και τη δική σας περιοχή (σ.σ.: Αιτωλοακαρνανία), προφανώς και τον δικό μου τόπο, την Κρήτη. Αλλά έχουμε πραγματικό ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού», δήλωσε και ανέδειξε τις οργανωμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες για χορήγηση αδειών εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας ως έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Θα φροντίσουμε αυτό το πλαίσιο να το επεκτείνουμε και αλλού, εφόσον δοκιμαστεί και κριθεί επιτυχημένο», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το powergame.gr, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πρόκειται να απασχοληθούν οι πρώτοι Βιετναμέζοι εργάτες γης που αναμένονται στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφοι ήρθαν σε επαφή μέσω της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με οργανισμό εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στη χώρα της Ασίας, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μετάκλησης εργαζομένων για τις μονάδες τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =