αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται άμεσα η χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις

Έρχεται άμεσα η χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις

Εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων, ενδεχομένως έως αύριο, ανακοινώνεται ένα νέο ” κύμα” χαλάρωσης πιστωτικών περιορισμών (Capital controls) για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη αποστείλει την εισήγησή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , ο οποίος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Επόμενο  βήμα που θα δώσει το “πράσινο φως ” για μια περαιτέρω άρση των περιορισμών για τις επιχειρήσεις – και όχι ακόμα για τους ιδιώτες – θα αποτελέσει η δημοσίευση της επικείμενης υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λογικά, τα μέτρα που αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος αφορούν στην άρση του περιορισμού για άνοιγμα νέων λογαριασμών, και στο βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για αύξηση του ορίου για τη διενέργεια εισαγωγών.

Βέβαια, δεν μιλάμε για πλήρη χαλάρωση των capital controls καθώς σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα βήματα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, ανάλογα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κλειδί για το επόμενο βήμα, θα αποτελέσει η ουσιαστική και σταθερή έξοδος  της χώρας (Δημοσίου και τραπεζών ) στις αγορές, η επάνοδος των καταθέσεων ( πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είδαμε τον Ιούνιο) και φυσικά, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες ερμηνεύουν την πρόθεση για περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών περιορισμών στις θετικές εξελίξεις που αποτυπώθηκαν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κατά κύριο λόγο, καθώς και στην πρόσφατα επιτυχή έξοδο στις ξένες αγορές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 19 =