αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑZero Mass Water: Πως μια εταιρία βρήκε νερό στην έρημο, χωρίς καν να σκάψει

Zero Mass Water: Πως μια εταιρία βρήκε νερό στην έρημο, χωρίς καν να σκάψει

Ενα από τα μεγαλύτερα δώρα της τύχης είναι να εντοπισθεί νερό στην έρημο, ειδικά όταν αυτό το αναζητούν απεγνωσμένα εξαντλημένοι οδοιπόροι. Η Zero Mass Water, μία αμερικανική επιχείρηση με έδρα την Αριζόνα, όχι μόνο βρήκε νερό στην έρημο της Αραβίας, αλλά το πουλάει κιόλας, κάτι που μάλλον την καθιστά και πρώτη στη δραστηριότητα αυτή. Η ειδική τεχνολογία της σχετίζεται με το αέριο νερό, το οποίο υπάρχει στην ατμόσφαιρα και το οποίο υγροποιεί. Στη συνέχεια το εμφιαλώνει και το προωθεί στην αγορά στο εργοστάσιό της, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά από το Ντουμπάι. Η Zero Mass Water, όπως φαίνεται, δεν καταφεύγει σε ρυπογόνες λύσεις του να κάνει γεώτρηση ή αφαλάτωση – κάτι σύνηθες στο Ντουμπάι και στα λοιπά αραβικά εμιράτα, αλλά προτιμά πιο καθαρές επιλογές.  Το έργο, που εκπονεί η εταιρεία, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για χώρες που θέλουν με έναν πιο βιώσιμο τρόπο να έχουν πόσιμο νερό και ίσως και να καινοτομήσουν στη γεωργική τους παραγωγή, αποσκοπώντας στην επάρκεια τροφής. Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει ο Σαμιουλάχ Χαν, ο γενικός διευθυντής της IBV, μιας εταιρείας στο Ντουμπάι, η οποία θα αγοράσει το νερό. «Η μονάδα εμφιάλωσης χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να λειτουργήσει, οι φιάλες ανακυκλώνονται και τα καπάκια είναι από μπαμπού», εξηγεί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μοναδικό εγχείρημα

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διασαφηνιστεί αυτό πως η τεχνολογία της υγροποίησης δεν είναι καινούργια, αλλά η περίπτωση της Zero Mass διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες με κριτήριο το μέγεθός της και την πρόθεσή της να εμφιαλώσει το παραγόμενο νερό. Τα σχετικά αναφέρει ο Ρόλαντ Βάλγκρεν, υπεύθυνος της καναδικής εταιρείας συμβούλων Atmoswater Research. Και το σίγουρο, επίσης, είναι ότι η Zero Mass δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς στην επεξεργασία του νερού, δεδομένου πως σε πρώτη φάση απλά θα μπορεί σε ετήσια βάση να παραγάγει 2,3 εκατομμύρια λίτρα ύδατος, σχεδόν όσο μία συνηθισμένη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Η τεχνολογία της υγροποίησης είναι ακριβότερη από την αφαλάτωση ως προς την παραγωγή της ίδιας ποσότητας νερού, οπότε η Zero Mass μπαίνει στην ίδια κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών Evian και Fiji, που εισάγονται, παρατηρεί ο κ. Χαν. Στην τοπική αγορά του Ντουμπάι το ένα λίτρο κοστίζει περίπου 2,72 δολάρια, ενώ το εργοστάσιο της Zero Μass τελεί υπό κατασκευή στο χωριό Λεχμπάμπ, κέντρο εκτροφής καμηλών και διοργάνωσης σαφάρι. Η εταιρεία IBV, ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπά και σκοπεύει να πωλεί το νερό σε γυάλινα μπουκάλια με αποδέκτες ξενοδοχεία και άλλους
χονδρεμπόρους.

Το επόμενο πεδίο δράσης έχει να κάνει με τη γεωργία και την αυτάρκεια σε τρόφιμα, θέμα που απασχολούσε ανέκαθεν τις χώρες του Περσικού Κόλπου, εξ ου και επιδιώκουν να μην εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό από τις εισαγωγές – τα μειονεκτήματα του μοντέλου αυτού έγιναν πολύ ορατά με την πανδημία και το πώς κλόνισε το παγκόσμιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφάτως εισήγαγαν 4.500 γαλακτοφόρες αγελάδες από την Ουρουγουάη, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή γάλακτος τοπικά, ενώ αποπειρώνται και να καλλιεργήσουν ρύζι με τη μέθοδο της υδροπονίας –  τα φυτά μεγαλώνουν με νερό και χωρίς χώμα. Το επόμενο στοίχημα αφορά την υδροπονία και την καλλιέργεια λαχανικών, ώστε να μην επιβαρύνονται τα κράτη του Κόλπου με κόστη μεταφοράς και απώλεια χρημάτων για την αγορά τροφίμων. Τέλος, όπως παρατηρεί ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ρόλαντ Βάλγκρεν, «η υδροπονία με τη μέθοδο της υγροποίησης μπορεί να ιδωθεί ως εμπορικά βιώσιμη προσέγγιση στο κατάλληλο κλίμα και αυτό υπάρχει στα ΗΑΕ».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 11 =