αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑZara, Amazon, Pepsi και οι άλλοι: Τι σημαίνουν τα ονόματα 12 διάσημων brands

Zara, Amazon, Pepsi και οι άλλοι: Τι σημαίνουν τα ονόματα 12 διάσημων brands

Τα βρίσκουμε μπροστά μας σχεδόν συνέχεια. Χρησιμοποιούμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ακόμη και καθημερινά. Όμως δεν γνωρίζουμε πώς πήραν τα διάσημα ονόματά τους.

Κάθε ιστορία πίσω από το όνομα μιας εταιρείας είναι ξεχωριστή. Ιδού, λοιπόν, πώς ορισμένες από τις πιο διάσημες επιχειρήσεις του κόσμου βαφτίστηκαν πριν από μερικά χρόνια, μέσα από τις ιστορίες που παραθέτει το Fortune Greece:

PEPSI

Ο ιδρυτής της Pepsi, Caleb Davis Bradham, αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός, όμως μια οικογενειακή κρίση τον ανάγκασε να αφήσει την ιατρική και να μεταβεί στην φαρμακευτική. Αρχικά έδωσε στην εφεύρεσή του το όνομα «Brad’s Drink» και περιείχε νερό, ζάχαρη, καραμέλα, λεμόνι και μοσχοκάρυδο. Όμως τρία χρόνια μετά άλλαξε σε Pepsi, δηλαδή τη γνωστή διαδικασία χώνεψης, ή αλλιώς «πέψη».

GOOGLE

Το όνομα της Google ήρθε μετά από πολύ σκέψη κι ένα καθοριστικό λάθος. Ο συνιδρυτής της, Λάρι Πέιτζ, είχε μαζέψει μια τεράστια βάση δεδομένων με στοιχεία για το όνομά της. Μια από τις προτάσεις ήταν το googoleplex, ένας από τους μεγαλύτερους περιγραφόμενους αριθμούς. Όμως τελικά το όνομα Google ήρθε κατά λάθος, και πιο συγκεκριμένα από έναν αναγραμματισμό κάποιου φοιτητή όταν προσπάθησε να προφέρει το αρχικό όνομα. Αυτό όμως άρεσε πολύ στον Πέιτζ, κι αμέσως κατέθεσε τα χαρτιά για την επωνυμία.

MCDONALD’S

Ο ιδρυτής της McDonald’s, Reymond Kroc, ήταν πωλητής μηχανών μιλκσέικ όταν γνώρισε για πρώτη φορά τα αδέρφια Dick και Mac McDonald οι οποίοι είχαν ένα μπεργκεράδικο στην Καλιφόρνια. Τα αδέρφια αγόρασαν αρκετές μηχανές από τον Kroc και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το εστιατόριό τους που έγινε ο μάνατζέρ τους και έστησε μια αλυσίδα σε όλες τις ΗΠΑ. Μετά από χρόνια αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος.

ADIDAS

Η γερμανική φίρμα αθλητικών ειδών πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, Adolf Dassler, ο οποίος κατασκεύαζε αθλητικά παπούτσια όταν γύρισε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Adidas συνδυάζει τα πρώτα γράμματα του ονόματός του (Adi), και τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου του.

ROLEX

Ο ιδρυτής της Rolex, Hans Wilsdorf, ήθελε ένα όνομα που μπορούσε να διαβαστεί σε κάθε γλώσσα. Ο ίδιος είχε πει ότι προσπάθησε να «συνδυάσει κάθε γράμμα της αλφαβήτου». Αυτό, είπε, του έδωσε μερικές εκατοντάδες ονόματα, όμως κανένα από αυτά δεν του έκανε. Τελικά, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ενώ ο Wilsdorf ίππευε στο Λονδίνο, «ένα τζίνι ψιθύρισε Rolex στο αυτί μου».

ZARA

Η αλυσίδα ρουχισμού Zara, εμπνεύστηκε το αρχικό της όνομα από την ταινία «Ζορμπάς» του 1964. Όμως δεν κράτησε για πολύ. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Amacio Ortega, άνοιξε το κατάστημα στην πόλη Λα Κορούνια το 1975, όμως μόλις δύο τετράγωνο πιο πέρα υπήρχε ήδη ένα μπαρ με το όνομα «Ζορμπάς». Ο ιδιοκτήτης του είπε στον Ορτέγκα που είχε ήδη ετοιμάσει την ταμπέλα του καταστήματος, ότι αυτό θα μπέρδευε τους πελάτες. Προσπαθώντας λοιπόν να σκεφτεί κάτι παρεμφερές, άρχισε να κάνει διάφορους αναγραμματισμούς. Τελικά το πιο κοντινό σε αυτό που έψαχνε, ήταν το Zara.

IKEA

Το «ΙΚΕΑ» δεν είναι κάποια σουηδική λέξη. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ingvar Kamprad διάλεξε το όνομα από τα αρχικά του ονόματός του (ΙΚ) και πρόσθεσε τα αρχικά γράμματα μιας φάρμας κι ενός χωριού της νότιας Σουηδίας, στα οποία μεγάλωσε: Elmtaryd και Agunnaryd.

STARBUCKS

Σε μια συνέντευξή του, ο συνιδρυτής της εταιρείας, Gordon Bowker, αποκάλυψε το μυστικό πίσω από το όνομα Starbucks. Αρχικά είχαν μια λίστα ονομάτων που ξεκινούσε με “st” γιατί θεωρούσαν ότι ακουγόταν πολύ ισχυρό. «Κάποιος ήρθε τότε με έναν χάρτη εξορύξεων κι εκεί υπήρχε ένα ορυχείο με το όνομα Starbo», είπε. «Με το που το είδα μου ήρθε αμέσως στο μυαλό ο πρώτος συνεργάτης του Μέλβιλ (Starbuck) στο Moby-Dick».

GAP

Το πρώτο κατάστημα Gap άνοιξε το 1969 και στόχο είχε να πουλά πολύ καλά τζιν. Το όνομά του αναφερόταν στο χάσμα μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

HäAGEN-DAZS

Ο εβραϊκής καταγωγής μετανάστης από την Πολωνία, Reuben Mattus, έδωσε το όνομα Häagen-Dazs στη βιομηχανία του που παρήγαγε παγωτό ως ένδειξη τιμής προς τη Δανία, όμως αυτό το όνομα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! Μιλώντας στο περιοδικό Tablet Magazine, είπε ότι «Η μόνη χώρα που έσωσε τους Εβραίους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η Δανία. Έτσι έφτιαξα και δήλωσα επισήμως ένα φανταστικό όνομα που ακούγεται δανέζικο».

NIKE

Αρχαιοελληνικής έμπνευσης είναι το όνομα της κορυφαίας ίσως εταιρείας αθλητικών ειδών στον κόσμο. Το όνομά της προέρχεται από την Νίκη, την αρχαιοελληνική θεά του Ολύμπου που χάριζε τη νίκη σε θεούς και ανθρώπους.

AMAZON

Το όνομα της εταιρείας είναι μάλλον προφανές. Προέρχεται από τον μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου, τον Αμαζόνιο και ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, είχε βάλει έναν ποταμό στο πρώτο λογότυπο της εταιρείας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + one =