αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔεν μπορεί να αποφασίσει η παρέα τι να παραγγείλει delivery; Μια ελληνική εφαρμογή δίνει τη λύση

Δεν μπορεί να αποφασίσει η παρέα τι να παραγγείλει delivery; Μια ελληνική εφαρμογή δίνει τη λύση

Είναι μια κατάσταση στην οποία (μάλλον) έχετε βρεθεί όλοι όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Να είστε σε ένα σπίτι, με μια μικρή ή μεγάλη παρέα, και να μην μπορείτε να αποφασίσετε τι θα παραγγείλετε delivery. Αφού συνήθως είναι… πολλές οι γνώμες που ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ένας Έλληνας Mobile Developer  που ζει στην Ολλανδία έχει βρει την λύση. Η λύση λέγεται Yapu. Είναι μια εφαρμογή (Play Store εδώ), η οποία διαθέτει τον δικό της… τροχό της τύχης. Και μπορεί να βοηθήσει την παρέα να αποφασίσει τι θα παραγγείλει. Ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος μιλά στο It’s Possible «απευθείας» από το Άμστερνταμ όπου διαμένει τα τελευταία 6 χρόνια. Εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η εφαρμογή που έχει δημιουργήσει, παραθέτει τα μελλοντικά πλάνα, ενώ περιγράφει και το πως είναι να ζεις και να εργάζεσαι στην Ολλανδία.

Πως ακριβώς λειτουργεί η εφαρμογή Yapu που έχετε δημιουργήσει;

Η ιδέα πίσω από τη Yapu είναι πολύ απλή.

Σε όλους μας τυχαίνει κάθε τόσο να μη μπορούμε να αποφασίσουμε που να πάμε για φαγητό, για ποτό ή τι να παραγγείλουμε. Είτε είσαι μόνος σου, με τη σχέση σου είτε με μεγαλύτερη παρέα.

Εδώ έρχεται η Yapu και προσπαθεί να λύσει τα συγκεκριμένα διλήμματα και να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση με απλό και διασκεδαστικό τρόπο.

Με το που ανοίξει την εφαρμογή ο χρήστης θα δει έναν τροχό (κάτι σαν τον τροχό της τύχης) ο οποίος έχει γραμμένα επάνω του μια ποικιλία από γεύματα (πίτσα, γύρος, burger, σούσι, και πολλά άλλα). Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να πατήσει το κουμπί “Spin” για να γυρίσει τον τροχό και να αφήσει την τύχη να πάρει την ευθύνη και να αποφασίσει.

Επίσης, μπορεί να πατήσει πάνω στο εικονίδιο του φαγητού που βγήκε και από εκεί να δει όλα τα κοντινά μαγαζιά που κάνουν ντελίβερι ή όλα τα εστιατόρια που σερβίρουν την συγκεκριμένη κουζίνα.

Σε περίπτωση που δε πεινάει αλλά θέλει να πιει κάτι τότε του δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει τις επιλογές που εμφανίζονται στον τροχό και να δείχνει ροφήματα και ποτά αντί για γεύματα.

Ο παραπάνω τροχός είναι για αυτούς που δε μπορούν να αποφασίσουν τι να φάνε ή τι ποτό να παραγγείλουν. Η Yapu όμως έχει και έναν ειδικό τροχό για εκείνους που γνωρίζουν τι θέλουν όσον αφορά το γεύμα τους αλλά δε μπορούν να αποφασίσουν το μαγαζί που θα πάνε για να το απολαύσουν ή από το οποίο θα κάνουν την παραγγελία τους.

Ο συγκεκριμένος premium τροχός λοιπόν θα του εμφανίσει κοντινά καταστήματα (εστιατόρια, καφέ, μπαρ και ντελίβερι) με βάση τα δικά του φίλτρα και επιλογές (το πόσο κοντά σε εσένα θες να είναι το μαγαζί, την ελάχιστη βαθμολογία που θες να έχει, το πόσο ακριβό/φθηνό θες να είναι και την κουζίνα του).

Και πάλι ο χρήστης πατάει “Spin” όπως και πριν και αφότου βγει το μαγαζί-νικητής μπορεί να πατήσει πάνω του για περισσότερες πληροφορίες ή για το πως να παει εκεί.

Έχει τύχει με την παρέα σας να αντιμετωπίσετε παρόμοια προβλήματα, και να μην μπορείτε… να αποφασίσετε τι φαγητό θα παραγγείλετε;

Εννοείται! Καταρχάς αυτός ήταν ένας από τους λόγους που γεννήθηκε η συγκεκριμένη ιδέα. Σαν φοιτητής ήταν συχνό φαινόμενο. Συνήθως τύχαινε όταν ήμασταν σπίτι και θέλαμε να παραγγείλουμε. Το θέμα ήταν ότι πολλές φορές δε ξέραμε τι να πάρουμε και άλλες φορές ξέραμε… αλλά ο καθένας είχε την δικιά του διαφορετική γνώμη. Οπότε όπως καταλαβαίνετε έπαιρνε κάποιο χρόνο μέχρι να καταλήξουμε σε τελική ομόφωνη απόφαση.

Επίσης, κάτι που παρατηρείς συχνά σε όλες τις παρέες κάθε ηλικίας είναι το να μη μπορούν να αποφασίσουν που να πάνε για φαγητό, ποτό, ή ακόμα και για έναν απλό καφέ. Μιλάτε στο τηλέφωνο ή στο group chat, αποφασίζετε να συναντηθείτε για να τα πείτε από κοντά και στο τέλος αφότου έχετε αποφασίσει και την ώρα πάντα καταλήγετε στην ίδια ερώτηση: “Ωραία, και για που λες, λοιπόν;”. Και κάπως έτσι γεννήθηκε και το όνομα της εφαρμογής.

Σε τι φάση είναι αυτή την στιγμή η εφαρμογή και ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα;

Η δουλειά μου είναι Mobile Developer αλλά μου αρέσει αυτό που κάνω οπότε το έχω επεκτείνει και σε χόμπι. Κυρίως πρόκειται για ιδέες/εφαρμογές που ξεκίνησαν για να λύνουν δικές μου ανάγκες (“μικροπροβλήματα” που έβλεπα στην καθημερινότητά μου), αλλά γνωρίζοντας ότι υπάρχει κόσμος έξω που αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις, ήθελα να τις δημοσιεύσω. Αυτό σημαίνει ότι τα updates μπορεί να μην είναι τόσο συχνά, αλλά κάνω ότι καλύτερο μπορώ.

Η Yapu έχει περάσει ήδη αρκετά στάδια μέχρι να φτάσει στο σημερινό σημείο. Αρχικά είχε μόνο τον premium τροχό. Μετά προστέθηκε ο τροχός με τα γεύματα/ποτά και η δυνατότητα να σε κατευθύνει στο Google Maps και να σου δείχνει όλα τα κοντινά μαγαζιά που προσφέρουν το γεύμα/ποτό που σου έτυχε. Πλέον, έχει πάρει και μια κατεύθυνση προς τις delivery επιλογές. Οπότε πέρα από εστιατόρια, δίνει στον χρήστη και τη δυνατότητα να δει και κοντινά μαγαζιά που κάνουν ντελίβερι το γεύμα που θα του τύχει.

Τέλος, ο σκοπός της Yapu είναι να λύσει ένα καθημερινό “πρόβλημα” με απλό αλλά και με διασκεδαστικό τρόπο. Θα προσέξει ο χρήστης άλλωστε ότι σε περίπτωση που ο τροχός του βγάλει σαν αποτέλεσμα τον “Γύρο” τότε του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει να το αλλάξει και αντί για “γύρο” να ψάχνει για “σουβλάκια”, “σάντουιτς” ή “πίτες” (για αποφυγή παρεξηγήσεων).

Μέχρι στιγμής η Yapu έχει λάβει πολύ καλή βαθμολογία και σχόλια από τους χρήστες της. Κάτι τέτοιο σου δίνει το κίνητρο να συνεχίσεις να τη βελτιώνεις και να προσθέτεις ιδέες, οι οποίες είναι ατελείωτες.

Αρχικά, θα ήθελα να την προωθήσω και στο εξωτερικό (ναι, οι Έλληνες δεν είμαστε ο μόνος αναποφάσιστος λαός στο συγκεκριμένο θέμα). Θα μπορούσε επίσης, εκτός από εστιατόρια και ντελίβερι να εμφανίζει στο χρήστη και συνταγές για να φτιάξει ο ίδιος το γεύμα που του έτυχε. Τέλος, θα μπορούσε να γίνει συνεργασία και με online delivery υπηρεσίες σαν το e-food.gr. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που η Yapu βγάζει ένα τυχαίο γεύμα και αφότου το επιλέξει ο χρήστης τότε θα μεταφέρεται στην εφαρμογή της συγκεκριμένης delivery υπηρεσίας ώστε να το παραγγέλνει κατευθείαν από εκεί.

Εσείς είστε Mobile Developer και ζείτε στην Ολλανδία. Καταρχήν, πως πήρατε την απόφαση να εγκατασταθείτε εκεί και πριν πόσα χρόνια έγινε αυτή η «μετακόμιση»;

Το καλοκαίρι του 2013 μετακόμισα στην Ολλανδία. Όπως γνωρίζουμε το μέλλον τότε δεν έδειχνε και τόσο ευοίωνο στην Ελλάδα, οπότε και αποφάσισα να στραφώ στο εξωτερικό. Τον πρώτο χρόνο ασχολήθηκα με το μεταπτυχιακό μου και αφότου το τελείωσα βρήκα κατευθείαν δουλειά στο Άμστερνταμ. Το mobile development ήταν κάτι που μου άρεσε εξ αρχής και για αυτό φρόντισα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο κομμάτι στις εταιρείες που δουλεψα μέχρι στιγμής.

Πως είναι να ζει κάποιος στην Ολλανδία; Τι διαφορές βλέπετε σε σχέση με την Ελλάδα στο επαγγελματικό κομμάτι, αλλά και στην γενικότερη καθημερινότητα;

Και τα 6 χρόνια που είμαι Ολλανδία μένω στο Άμστερνταμ. Η πόλη είναι υπέροχη και σου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πολλά πράγματα, χόμπι, εκδηλώσεις κλπ.

Ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός καταλαβαίνεις σε τι όμορφη ευρωπαϊκή πόλη ζεις. Βέβαια, ο καιρός συνήθως είναι το αντίθετο του καλού. Και αυτό είναι κάτι που μου λείπει από την Ελλάδα. Επίσης, η συχνότητα της συγκοινωνίας είναι εξαιρετική αλλά δεδομένου ότι η πόλη είναι σχετικά μικρή και επίπεδη το βασικό μέσο μετακίνησης είναι το ποδήλατο.

Δε μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω πάνω στον τομέα μου όσο έμενα Ελλάδα οπότε δε μπορώ να συγκρίνω. Αυτό που μπορώ να πω όμως για την εργασία στην Ολλανδία είναι ότι στο ΙΤ κομμάτι που είμαι εγώ τα πράγματα είναι πολύ καλά. Οι ώρες εργασίας είναι φυσιολογικές χωρίς πίεση (εφόσον βγάζεις τη δουλειά που πρέπει να κάνεις) και γενικά η σχέση σου ακόμα και με αρκετά ανώτερους στην εταιρία σου μπορεί να φτάσει να είναι πολύ φιλική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 4 =