αρχικηVIRALΝέα έρευνα απαντά στο αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Νέα έρευνα απαντά στο αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Είναι το… αιώνιο ερώτημα: Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Ανά τα χρόνια έχουμε δει αρκετές έρευνες που προσπαθούν να δώσουν μία απάντηση. Τώρα έρχεται μία ακόμα μελέτη να αναλύσει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Daniel Kahneman, μαζί με τον Matthew Killingsworth από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, παραθέτει μερικά νέα στοιχεία.

Οι δυο ερευνητές αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν τελικά τι ισχύει και αν η ευτυχία σταματά σε ένα χρηματικό ποσό ή όχι. Στη νέα τους μελέτη, οι δύο ερευνητές έβαλαν στο “μικροσκόπιο” 33.391 ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται και αναφέρουν εισόδημα νοικοκυριού τουλάχιστον 85.000 δολάρια ετησίως. Για να μετρήσουν την ευτυχία τους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους σε τυχαία χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones που ονομάζεται “Track Your Happiness”.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται με το εισόδημα -ακόμη και όταν αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ- και δεύτερον, ότι τα χρήματα όντως φέρνουν την ευτυχία. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα πολλά χρήματα δεν εξαφάνιζαν τη δυστυχία.

Τα νέα ευρήματά τους δείχνουν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ευτυχία όντως βελτιώνεται με υψηλότερα εισοδήματα, φτάνοντας έως τα 500.000 δολάρια ετησίως. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ένιωθαν λιγότερο δυστυχισμένοι ενώ κέρδιζαν περισσότερα λεφτά, αλλά αυτό συνέβαινε μέχρι ένα σημείο, με αποτέλεσμα τα αρνητικά συναισθήματα να μην εξαφανίζοντας εξαιτίας του πλούτου τους. Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι νιώθουν όλο και πιο ευτυχισμένοι όταν κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Η εξαίρεση είναι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά εύποροι αλλά δυστυχισμένοι (όπως εκείνοι που έχουν βιώσει κάποια απώλεια ή έχουν κατάθλιψη) αναφέρει η έρευνα.

«Αν κάποιος είναι πλούσιος αλλά είναι δυστυχισμένος, τότε τα περισσότερα χρήματα δεν θα τον βοηθήσουν», ανέφερε ο Killingsworth, καταλήγοντας πως «τα χρήματα δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας… αλλά μάλλον μπορούν να βοηθήσουν λίγο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + seven =