αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνική πλατφόρμα που σε στέλνει ταξίδια με δωρεάν διαμονή και διατροφή. Με μία προϋπόθεση

Η Ελληνική πλατφόρμα που σε στέλνει ταξίδια με δωρεάν διαμονή και διατροφή. Με μία προϋπόθεση

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να κάνεις τα ταξίδια σου σε διάφορες τοποθεσίες, με δωρεάν διαμονή και διατροφή; Εξερευνώντας έτσι πολλά μέρη που σε ενδιαφέρουν, με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος. Μια τέτοια λύση δίνει η Ελληνική πλατφόρμα Workntour. Όπως εξηγεί ο Co-founder & CEO της πλατφόρμας, Ραφαήλ Ρουμελιώτης, «είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που συνδέει ταξιδιώτες με οικοδεσπότες στον τουρισμό, με σκοπό οι ταξιδιώτες να εργάζονται για τους οικοδεσπότες για λίγες ώρες την ημέρα, με αντάλλαγμα τη διαμονή και τη διατροφή».

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε αυτή η ιδέα, πως μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος την πλατφόρμα, ενώ παραθέτει και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η ομάδα.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Τον Ιανουάριο του 2021 επέστρεψα στην Ελλάδα, για να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία, μετά από οκτώ χρόνια διαμονής στο εξωτερικό για σπουδές και εργασία, στην Ολλανδία και στη Νότια Γαλλία- Μονακό.

Επειδή για πρώτη φορά ως ενήλικας θα είχα δυο ολόκληρους μήνες καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα, ήθελα να τους αξιοποιήσω ταξιδεύοντας μόνος μου, με σκοπό να εξερευνήσω τα νησιά της χώρας μας.

Σκεπτόμουν πώς θα μπορούσα να πραγματοποιήσω την παραπάνω επιθυμία μου όσο πιο οικονομικά μπορούσα. Έτσι προέκυψε η ιδέα της Workntour.

Δηλαδή, ήθελα να εργάζομαι για λίγες ώρες την ημέρα στα νησιά  που θα επισκεπτόμουν, με αντάλλαγμα διαμονή και διατροφή, που θα μου παρείχαν οι οικοδεσπότες με τους οποίους θα συνεργαζόμουν.

Ωστόσο, δεν είχα ποτέ σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατραπεί επιχείρηση, μέχρι που τον Απρίλιο του 2022 δήλωσα συμμετοχή στον διαγωνισμό ιδέας για startup του CapsuleT, του επιταχυντή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον μοναδικό επιταχυντή για startup στον Τουρισμό στην Ελλάδα.  Σ΄ αυτόν κερδίσαμε  το βραβείο της πρώτης θέσης, ενώ είχαμε  δηλώσει συμμετοχή μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία και έχοντας αυτή την ιδέα γραμμένη σε ένα χαρτί Α4. Έτσι μαζί με τους δύο συνιδρυτές της εταιρείας, Χρήστο Πετημεζά (Mobile Developer) και Θανάση Μπεθάνη (Software Engineer), αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την ιδέα σε ένα online marketplace με Mobile App.

Πολύ σύντομα, βλέποντας ότι αυτή η ιδέα μπορεί να συμβάλει  στην επίλυση, ίσως, των πιο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του τουρισμού, μεταξύ άλλων ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξημένα ταξιδιωτικά κόστη, αποφάσισα να παραιτηθώ από την full-time δουλειά μου ως Yacht Manager και να αφοσιωθώ αποκλειστικά στην workntour. Θέλοντας να την εφαρμόσω  εγώ ο ίδιος, επισκέφτηκα νησιά της Ελλάδος και απέκτησα μια εμπειρία που μας βοηθάει να βγάλουμε ένα προϊόν που θα καλύπτει τις ανάγκες και των ταξιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Με απλά λόγια, ποια είναι τα βήματα, για να την χρησιμοποιήσει κάποιος;

Στην ουσία η Workntour είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που συνδέει ταξιδιώτες με οικοδεσπότες στον τουρισμό, με σκοπό οι ταξιδιώτες να εργάζονται για τους οικοδεσπότες για λίγες ώρες την ημέρα, με αντάλλαγμα τη διαμονή και τη διατροφή.

Από την μία μεριά, οι ταξιδιώτες φτιάχνουν το προφίλ τους προσθέτοντας την εμπειρία τους, τα skills τους και τα ενδιαφέροντά τους κι από την άλλη, οι οικοδεσπότες, που μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, hostel, φάρμες, camping αλλά και ιδιώτες, ανεβάζουν τις ευκαιρίες τους πολύ εύκολα και γρήγορα μέσα στην πλατφόρμα και εμείς τους βοηθάμε να γίνει το match με βάση τις προτιμήσεις του καθενός. Σε αυτό που ποντάρουμε είναι η ευχρηστία της πλατφόρμας, έτσι ώστε να γίνεται το match με λίγα click.

Μόλις δεχθεί ο οικοδεσπότης το αίτημα ενός ταξιδιώτη, μπορούν να συνομιλήσουν και να κανονίσουν video call απευθείας μέσα από την πλατφόρμα και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους. Τέλος, οι ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν πολύ οικονομική ταξιδιωτική ασφάλιση, καθώς και ακτοπλοϊκά εισιτήρια απευθείας μέσα από την πλατφόρμα μας, έτσι ώστε να τους διευκολύνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους άμεσα και γρήγορα.

Βλέποντας και την τάση με το remote working και τους digital νομάδες να αναπτύσσεται, μπορεί η πλατφόρμα σας να αποτελέσει ένα εργαλείο και γι αυτή τη νέα κατηγορία ταξιδιωτών;

Το remote working και οι digital nomads είναι μια κατηγορία ταξιδιωτών που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εννοείται αποτελούν σημαντικό μέρος του target group μας.

Στόχος της Workntour εννοείται ότι είναι να βοηθήσουμε οικοδεσπότες να βρουν εργατικά χέρια σε μια περίοδο που δυσκολεύονται, παρέχοντας οικονομική αλλά και εξειδικευμένη βοήθεια.

Ωστόσο, κύριο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους  ταξιδιώτες να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες όσο ταξιδεύουν, ενώ ταυτόχρονα να μπορούν να ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες που επισκέπτονται, διευκολύνοντας έτσι την ανταλλαγή κουλτούρας και πολιτισμού.

Η Workntour επιδιώκει να ενθαρρύνει την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, καθιστώντας τα ταξίδια εφικτά σε όλους, να προωθήσει τη Συνεργατική Οικονομία, την ανταλλαγή πολιτισμών και κουλτούρας και τη νοοτροπία του «Live like a local», στοιχεία τα οποία αναζητούν ταξιδιώτες, όπως οι digital nomads.

O Ραφαήλ Ρουμελιώτης

Εστιάζοντας στο καθαρά business κομμάτι, κάποιος ίσως θα αναρωτηθεί: Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς βγάζει χρήματα μία τέτοια πλατφόρμα;

Το business model μας είναι απλό. O ταξιδιώτης θα πρέπει να πληρώσει ένα μικρό subscription fee, για να έχει τη δυνατότητα να φτιάξει το προφίλ του και να μπορεί να συνδεθεί με τους οικοδεσπότες που τον ενδιαφέρουν.

Από την άλλη μεριά, ο οικοδεσπότης θα πληρώνει στην πλατφόρμα ένα booking fee για κάθε ταξιδιώτη που κλέινει μέσα από την πλατφόρμα.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ταξιδέψει σχεδόν δωρεάν κάνοντας Workntour, οπότε μέχρι να βγούμε στην αγορά τον Μάρτιο του 2023, παρέχουμε στους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες δωρεάν εγγραφή για ένα χρόνο και σημαντική έκπτωση στο booking fee των οικοδεσποτών.

Ποια είναι επόμενα πλάνα σας αναφορικά με το project σας;

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να βγούμε live στις αρχές του 2023 και να αρχίσουμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πρώτων μας πελατών. Θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βγούμε στην πρώτη τριάδα του διαγωνισμού του 5ου κύκλου επιτάχυνσης του CapsuleT που διανύουμε αυτή τη στιγμή, καθώς, με την καθοδήγηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα προϊόν το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της βιομηχανίας του τουρισμού και να προχωρήσουμε στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης. Στην Ελλάδα περισσότερες από 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, στην Ιταλία περίπου 250 χιλιάδες, ενώ παρόμοια νούμερα παρουσιάζουν η Ισπανία και η Γαλλία.

Ταυτόχρονα, ο Covid-19 οδήγησε στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων και ως εκ τούτου, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσλάβουν εποχιακούς υπαλλήλους. Επιπλέον, οι Millennials και οι GenZ προτιμούν να ταξιδεύουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, επιδιώκοντας να γίνουν μέρος των τοπικών κοινοτήτων που επισκέπτονται, αλλά το κόστος διαμονής και του ταξιδιού γίνεται όλο και περισσότερο απαγορευτικό.

Έτσι, ευελπιστούμε σύντομα να μπορέσουμε να εξαπλωθούμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει, να ζήσει νέες εμπειρίες, να εξερευνήσει νέες κουλτούρες και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από άλλες χώρες και πολιτισμούς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − three =