αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣWorkfit: Η Ελληνική startup που θέλει να βάλει την άθληση «μέσα» στις επιχειρήσεις

Workfit: Η Ελληνική startup που θέλει να βάλει την άθληση «μέσα» στις επιχειρήσεις

Σκέψου το: Πόσοι από τους συναδέλφους σου στο γραφείο αθλούνται; Δύο Έλληνες startuppers θεωρούν ότι οι άνθρωποι που αθλούνται μπορούν να γίνουν περισσότεροι. Οι Άγγελος Λαγουνάρης και Ιωάννης Ρεβύθης, μαζί με τον Παναγιώτη Παπαλεξίου (ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στην ομάδα) έφτιαξαν την εφαρμογή Workfit. Η οποία θέλει να βάλει την άθληση «μέσα» στις επιχειρήσεις, παρέχοντας φθηνές και ευέλικτες συνδρομές σε γυμναστήρια, για τους εργαζομένους των εταιριών.

Ο Άγγελος Λαγουνάρης και ο Ιωάννης Ρεβύθης μιλούν στο It’s Possible για το πως ξεκίνησε η ιδέα, απαντούν στο πόσο έτοιμες είναι οι Ελληνικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν κάτι τέτοιο, ενώ παραθέτουν τα θετικά και τα αρνητικά του startup οικοσυστήματος έτσι όπως τα έχουν βιώσει οι ίδιοι στην πράξη.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Η ιδέα της Workfit πάει πίσω σχεδόν ενάμιση χρόνο και γεννήθηκε μέσα από το μάθημα “Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονικές Πληροφοριακών Συστημάτων” του τμήματος ΔΕΤ αλλά και της προσωπικής μας ενασχόλησης με τον αθλητισμό και την επιθυμία μας να αυτοματοποιήσουμε και βελτιώσουμε κάποια πράγματα του χώρου αυτού. Στην αρχική μορφή – με διαφορετικό κιόλας όνομα “HitTheGym” – αναπτύξαμε μια πλατφόρμα ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει συνδρομή για το γυμναστήριο που επιθυμεί ηλεκτρονικά, καθώς και να μπορεί να διαχειρίζεται το πρόγραμμα της γυμναστικής του από ένα application. Από τότε το μοντέλο μας έχει αλλάξει ριζικά και πλέον απευθυνόμαστε σε εταιρικούς πελάτες.

Με απλά λόγια, είναι αυτό που κάνει η εταιρία σας;

Η Workfit απευθύνεται σε εταιρείες οι οποίες θέλουν χαρούμενους και υγιείς εργαζομένους.

Μέσα από μια εφαρμογή παρέχουμε φθηνές και ευέλικτες συνδρομές οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αθλείται σε όποια αθλητική εγκατάσταση τον βολεύει και να επιλέγει κάθε φορά όποιο άθλημα επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε προτεραιότητα στην ευελιξία του προγράμματος κάθε εργαζομένου και με μία μόνο συνδρομή μπορεί να επιλέξει πλήθος δραστηριοτήτων και χώρων για την άθληση του.

Θεωρείτε ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο;

Γενικά παρακολουθούμε μια αναδυόμενη τάση τα τελευταία χρόνια στο χώρο του fitness και οι άνθρωποι ασχολούνται με την υγεία τους, της ευεξία και την αθλητικότητά τους. Σε εταιρικό όμως επίπεδο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά στην Ελλάδα. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει τα χρηματικά bonus. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις και σίγουρα επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν bonus με σκοπό την εξέλιξη, την υγεία και την ευεξία του εργαζομένου τους είναι πιο υπαλληλοκεντρικές και πόλος έλξης εργαζομένων. Μέσα από την επικοινωνία μας με εταιρείες διαπιστώσαμε ότι υπάρχει θέληση ώστε να εντάξουν το fitness στην κουλτούρα τους, όμως τα χρήματα που θα ήθελαν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ειδικότερα αν τα συγκρίνουμε με χρήματα που δίνονται από εταιρείες του εξωτερικού. Σίγουρα υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση και σκοπεύουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτή την αλλαγή μέσω των υπηρεσιών μας.

Ξεκινήσατε το project σας με δικά σας κεφάλαια ή λάβατε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και ποια είναι τα πλάνα σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Το όλο project ξεκίνησε με δικά μας κεφάλαια, αν και μέχρι τώρα τα έξοδα δεν είναι μεγάλα αφού όλη η δουλειά που χρειάζεται γίνεται από εμάς. Το μεγαλύτερο «κόστος» προς το παρόν είναι ο χρόνος που απαιτείται για να αναπτύξουμε την εφαρμογή μας και όχι το χρηματικό. Δεν επιδιώξαμε έως τώρα κάποια χρηματοδότηση μιας και ήμασταν σε αρχικό στάδιο και σκοπός μας ήταν και είναι η προσέλκυση πελατών. Στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση μέσα από funds, θέλουμε όμως να είμαστε πιο έτοιμοι και να έχουμε αναπτύξει περαιτέρω την υπηρεσία μας.

Είστε μέσα στον χώρο των startups. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά που έχετε δει μέσα στο ελληνικό startup οικοσύστημα;

Ένα θετικό στοιχείο που έχουμε δει έως τώρα στο ελληνικό startup οικοσύστημα είναι σίγουρα οι πολλοί διαγωνισμοί για τις startups οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν μια ομάδα να επιβεβαιώσει την ιδέα της, να πάρει σημαντικό feedback για τη συνέχεια και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς οι ομάδες μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και ίσως και να εντάξουν μέλη στην ομάδα τους. Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν αν τους ζητηθεί η βοήθεια τους ή η άποψή τους, αρκεί όμως να τολμάει κανείς και να παρουσιάζει την ιδέα του.

Από την άλλη μεριά ένα μεγάλο αρνητικό του ελληνικού οικοσυστήματος είναι η έλλειψη early stage funding, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανάπτυξη μιας ιδέας εάν δεν υπάρχει ιδιωτικό κεφάλαιο.

Γενικά η χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, παρόλο που υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και VCs δεν δίνονται καθόλου εύκολα χρηματοδοτήσεις και έχουμε δει startups οι οποίες είναι στην αγορά, έχουν σημαντικό αριθμό χρηστών και παρόλα αυτά τους λείπει το κεφάλαιο για να προχωρήσουν και να εξελιχθούν. Είναι λοιπόν σχεδόν αδύνατον να ανταγωνιστούν startups άλλων χωρών. Ένα ακόμη αρνητικό είναι η έλλειψη υποδομών και hubs για νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται γραφεία και χώρο για να εργαστούν στο αρχικό στάδιο τους αλλά δεν μπορούν να βρουν ή να έρθουν σε επαφή.

Έχετε κάνει αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο σας, σε σχέση με αυτό που ξεκινήσατε. Πως καταλήξατε σε αυτές τις αλλαγές; Και τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να «δει» τι αλλαγές χρειάζονται στην δική του ιδέα;

Η ιδέα όπως αναφέραμε και προηγουμένως ξεκίνησε μέσα από ένα μάθημα του τμήματος μας και εξελίχθηκε μέσα από αυτό. Στη συνέχεια, αφού συζητήσαμε με άτομα του startup ecosystem και στα πλαίσια ενός επόμενου μαθήματος, κάναμε pivot και αλλάξαμε στόχο και κύρια ιδέα, ώστε να εντάξουμε το fitness στις επιχειρήσεις και στον επιχειρησιακό χώρο με τη μορφή ομαδικών συνεδριών. Σε εκείνο το κρίσιμο σημείο για την ιδέα μας, με την βοήθεια της καθηγήτριας μας κ.Κατερίνας Πραματάρη αποκτήσαμε μια θέση στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο μας έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό έως τώρα. Όταν είσαι μέλος μιας κοινότητας με startups και έχεις τακτικές παρουσιάσεις προόδου και συναντήσεις με μέντορες σχετικά με την ιδέα σου, είναι πολύ χρήσιμο, αφού παίρνεις συνεχώς συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να βελτιώσεις το επιχειρηματικό σου μοντέλο.

Μέχρι τώρα η κύρια ιδέα της Workfit συνεχώς εξελίσσεται, όμως ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, η ένταξη δηλαδή του fitness στις επιχειρήσεις αλλά και να κάνουμε χαρούμενους και αποδοτικούς τους εργαζόμενους μέσω της άθλησης.

Γενικά μια startup αν θέλει να επιβιώσει του ανταγωνισμού και του συνεχώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρέπει να βρίσκει ευκαιρίες και να εξελίσσεται, να διαφοροποιείται και να βελτιώνεται.

Σε αρχικό στάδιο, κάθε νέος επιχειρηματίας έχει την εντύπωση πως το επιχειρηματικό του μοντέλο μπορεί να εισέλθει στην αγορά και να σταθεροποιηθεί. Αυτό, όμως, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Μέσα από διαρκείς συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου, αλλά και με την αγορά, γίνεται αντιληπτό πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου η εκάστοτε ιδέα να έχει ανταπόκριση στην αγορά-στόχο. Το να μπορεί κάποιος να δει τις αλλαγές που χρειάζονται, αλλά και να τις δεχθεί σε περίπτωση που ένας τρίτος τις επισημάνει, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε νέο επιχειρηματία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 6 =