αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑWarren Buffett: Το «τεστ της εφημερίδας» για να λαμβάνεις πάντα τις σωστές (και ηθικές) αποφάσεις

Warren Buffett: Το «τεστ της εφημερίδας» για να λαμβάνεις πάντα τις σωστές (και ηθικές) αποφάσεις

Μπορεί να έχει βγάλει πολλά χρήματα κατά την διάρκεια της ζωής του, όμως έχει καταλάβει καλά ένα πράγμα: Ότι τα χρήματα ακόμα κι αν χαθούν, μπορούν να ξανά αποκτηθούν. Αυτό που δεν μπορεί να ξανά αποκτηθεί εύκολα, είναι η καλή φήμη. Το personal brand κάποιου μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να χτιστεί, αλλά να γκρεμιστεί μέσα σε 1 ημέρα. Είναι κάτι που το γνωρίζει καλά ο Warren Buffett.

Ο διάσημος επιχειρηματίας και επενδυτής πριν μερικά χρόνια, είχε εξηγήσει το πως καταφέρνει να διαχειρίζεται τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που έχει στις επιχειρήσεις του, και το σημαντικότερο: Πως είναι σίγουρος ότι οι μάνατζερ του, παίρνουν τις σωστές και ηθικές αποφάσεις.

«Ζητώ από τους μάνατζερ να αξιολογούν κάθε τους πράξη. Όχι με νομικά στάνταρ, αλλά με αυτό που χαρακτηρίζω ‘τεστ της εφημερίδας’», είπε ο Buffett.

Αν κάποιος μάνατζερ δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του, ο Buffett λέει ότι τον ρωτά πώς «θα αισθανόταν για οποιαδήποτε πράξη του αν ήξερε ότι θα γραφόταν την επόμενη μέρα στην τοπική εφημερίδα». Του λέει επίσης ότι το σχετικό άρθρο θα το έγραφε «ένας έξυπνος αλλά καθόλου φιλικός ρεπόρτερ» και ότι θα το διάβαζαν συγγενείς, φίλοι και γείτονες.

«Είναι πολύ απλό», τονίζει ο Buffett και εξηγεί: «Αν [η απόφαση] περάσει το τεστ, είναι OK. Αν όχι, απορρίπτεται».Και όντας ο εξαιρετικός ηγέτης που είναι, ο Buffett λέει πως οι μάνατζέρ του μπορούν να τον πάρουν τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή αν θέλουν να τον ρωτήσουν κάτι.

«Όταν συμβαίνει, όμως, αυτό, συνήθως κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτούς», λέει αστειευόμενος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =