αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑWarren Buffett: Σας συμβουλεύω να αποφύγετε αυτά τα λάθη στην δουλειά και στην ζωή σας

Warren Buffett: Σας συμβουλεύω να αποφύγετε αυτά τα λάθη στην δουλειά και στην ζωή σας

Κάθε άνοιξη, επενδυτές του πολυεθνικού ομίλου Berkshire Hathaway συρρέουν στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Μερικοί συμμετέχουν με την ελπίδα να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα των θεμελιωδών στοιχείων της επιχείρησης στην οποία έχουν επενδύσει.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, είναι εκεί για να ακούσει από τον 92χρονο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Warren Buffett, ο οποίος, στην εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα του έχει γίνει σύμβολο του επενδυτικού κόσμου. Είναι κάποιος που μπορεί να μας πει όχι μόνο πώς να κερδίστε περισσότερα χρήματα, αλλά και πώς να ζήσετε μια καλύτερη ζωή.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους φέτος, ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εταιρείας του προήλθε από την αποφυγή «σημαντικών λαθών» από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Όταν ρωτήθηκε στη συνέλευση για το πώς να αποφύγετε τέτοια λάθη στις επενδύσεις και στη ζωή, απάντησε προσεκτικά, όπως εξηγεί το CNBC.

Αποφύγετε τα χρηματικά λάθη «που σας βγάζουν από το παιχνίδι»

Όσον αφορά τα χρήματά σας, ο Warren Buffett λέει ότι τα λάθη που μπορεί να σας βλάψουν είναι αυτά που θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τα οικονομικά σας σχέδια και τους στόχους.

«Πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε λάθη που θα σας βγάλουν από το παιχνίδι ή θα πλησιάσουν στο να σας βγάλουν από το παιχνίδι σας», είπε. «Δεν πρέπει ποτέ να περάσετε μια νύχτα… αγχωμένοι για τις επενδύσεις».

Για τους περισσότερους επενδυτές, αυτό σημαίνει πιθανώς να επενδύσετε σύμφωνα με την αντοχή σας στο ρίσκο και να αποφύγετε να βάλετε πάρα πολλά χρήματα σε οποιαδήποτε, ρισκαδόρικη επένδυση. Κατανέμοντας τα πονταρίσματα σας σε ένα ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, συμβάλλετε στον μετριασμό του ρίσκου, σε σύγκριση με το να έχετε όλα τα αυγά σας… στο ίδιο καλάθι.

Ετσι μειώνετε παράλληλα την πιθανότητα πτώσης του χαρτοφυλακίου σας.

Τα χρήματα είναι… απλά

«Θα πρέπει να ξοδεύετε λίγο λιγότερα από όσα κερδίζετε. Μπορείτε να ξοδέψετε λίγο περισσότερα από όσα κερδίζετε. [Αλλά] τότε δημιουργείς χρέος και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξεφύγεις ποτέ», είπε.

Τα λάθη στη ζωή

Όσον αφορά την αποφυγή λαθών στη ζωή, ο Warren Buffett μοιράστηκε μερικές συμβουλές που έλαβε από τον μακροχρόνιο φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη, Τομ Μέρφι.

Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις. Ακόμα και όταν θες να στείλεις κάποιον… στο διάολο. «Σκέψου τι ωραία συμβουλή είναι όταν κάθεσαι σε έναν υπολογιστή και χαλάς τη ζωή σου για πάντα λέγοντας σε κάποιον να πάει στην κόλαση, ή κάτι άλλο, σε 30 δευτερόλεπτα και δεν μπορείς να το σβήσεις» τόνισε ο Warren Buffett.

Με άλλα λόγια, μπορεί να θέλετε πολύ να πείτε στους ανθρώπους ένα κομμάτι αυτού που σκέφτεστε, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βλάψετε τη φήμη σας. Θα ήταν σοφότερο να αφήσετε τον εαυτό σας να ηρεμήσει ή, στην περίπτωση του Διαδικτύου, να αποφύγετε να δημιουργήσετε ένα μόνιμο αρχείο… κακής, παρορμητικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, ο Warren Buffett παρέθεσε έναν άλλο βασικό τρόπο αποφυγής λαθών: Να είστε ευγενικοί.

«Ποτέ δεν γνώρισα κανέναν που να ήταν ευγενικός που πέθανε χωρίς φίλους. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με χρήματα που πέθαναν χωρίς φίλους, δεν είχαν καν την οικογένειά τους», εξήγησε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − eleven =