αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑWarren Buffett: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν σήμερα οι γονείς όταν διδάσκουν στα παιδιά τους για τα χρήματα

Warren Buffett: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν σήμερα οι γονείς όταν διδάσκουν στα παιδιά τους για τα χρήματα

Αν υπάρχει ένα άτομο που κατανοεί τη σημασία της διδασκαλίας στα παιδιά σχετικά με την οικονομικά, αυτός είναι ο Warren Buffett.

Πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, ο θρυλικός επενδυτής ξεκίνησε μια χούφτα μικρές επιχειρήσεις – ξεκινώντας από την ηλικία των έξι ετών, όταν αγόραζε ένα πακέτο έξι κόκα κόλα για 25 σεντς και πούλησε κάθε κουτί… ξεχωριστά. Πουλούσε επίσης περιοδικά και τσίχλες από πόρτα σε πόρτα.

«Ο μπαμπάς μου ήταν η μεγαλύτερη έμπνευσή μου», είπε ο Buffett σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αυτό που έμαθα σε νεαρή ηλικία από αυτόν ήταν να έχω τις σωστές συνήθειες νωρίς. Η αποταμίευση ήταν ένα σημαντικό μάθημα που μου δίδαξε».

Όταν ρωτήθηκε ποιο πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν διδάσκουν στα παιδιά τους για τα χρήματα, ο δισεκατομμυριούχος είπε: «Μερικές φορές οι γονείς περιμένουν μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν έφηβοι πριν αρχίσουν να τους μιλούν για τη διαχείριση των χρημάτων – ενώ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν όταν τα παιδιά τους είναι στην προσχολική ηλικία».

Ναι, καλά διαβάσατε: Προσχολική ηλικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι το 80% της ανάπτυξης του εγκεφάλου μας συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι ήδη σε θέση να κατανοήσουν βασικές έννοιες για τα χρήματα μεταξύ 3 και 4 ετών. Και μέχρι την ηλικία των 7 ετών, τυπικά θα έχουν αναπτυχθεί βασικές έννοιες που σχετίζονται με μελλοντικές οικονομικές συμπεριφορές.

«Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ήδη πόσο σημαντικό είναι να διδάσκουν στα παιδιά τους τα χρήματα και πώς να τα διαχειρίζονται σωστά», παραδέχτηκε ο Buffett. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της γνώσης και της ανάληψης δράσης.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 από τον T. Rowe Price, η οποία συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.014 γονείς (με παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών) και περισσότερους από 1.000 νεαρούς ενήλικες (ηλικίες 18 έως 24 ετών), μόνο το 4% των γονέων είπε ότι άρχισαν να συζητούν οικονομικά θέματα με τα παιδιά τους πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Το 30% των γονέων άρχισαν να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σχετικά με τα χρήματα σε ηλικία 15 ετών και άνω, ενώ το 14% είπε ότι δεν το έκανε καθόλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να γίνεις πλούσιος δεν χρειάζεται να είσαι ο πιο έξυπνος. Εδώ είναι 4 άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − five =