αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους. Και μάλλον θα σε εκμεταλλευτούν

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους. Και μάλλον θα σε εκμεταλλευτούν

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι καλός άνθρωπος και στο να είσαι… υπερβολικά καλός. Όταν είσαι υπερβολικά καλός, συχνά βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου- σε σημείο που αρχίζουν να σε εκμεταλλεύονται.

Το να είσαι καλός είναι θετικό. Αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου πρώτο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε γίνει «χαλί» για τους άλλους και να μάθετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Τώρα θα δούμε 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είστε υπερβολικά καλός άνθρωπος και, δυστυχώς, οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σας.

1) Είσαι πάντα το άτομο που… θα τρέξει για μια χάρη

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι χρήσιμος και στο να είσαι «χαλί» για τους άλλους. Σε όλους μας αρέσει να δίνουμε ένα χέρι βοηθείας, ειδικά σε αυτούς που νοιαζόμαστε. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα όταν είσαι πάντα το πρώτο άτομο στο οποίο όλοι τρέχουν όταν χρειάζονται κάτι.

Αρχίζει να νιώθεις σαν να είσαι ένα… ψιλικατζίδικο 24/7, πάντα ανοιχτό, πάντα έτοιμο να εξυπηρετήσει. Και αυτό δεν είναι σωστό.

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι. Ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε εάν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά ανάγκη ή αν απλώς εκμεταλλεύονται την προθυμία σας να βοηθήσετε. Είναι εντάξει να λες ‘όχι’ μερικές φορές. Έχετε τη δική σας ζωή και τις δικές σας ανάγκες επίσης. Δεν είναι εγωιστικό, είναι αυτοφροντίδα.

2) Πάντα λες συγγνώμη

Μερικοί άνθρωποι δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη. Θεωρούνται αλαζονικοί και εγωιστές.

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει δίκιο και να κάνει το σωστό συνέχεια, έτσι δεν είναι;

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που ζητούν συγγνώμη… συνέχεια; Μπορούν να θεωρηθούν ως υπερβολικά ντροπαλοί και πράοι. Οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν όσους απολογούνται για τα πάντα, ως αδύναμους.

Ένα ισορροπημένο άτομο υποτίθεται ότι μπορεί να αναλογιστεί τις πράξεις του και να αναλάβει την ευθύνη για τα πράγματα που κάνει λάθος. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη, σωστά;

Αλλά αν κυκλοφορείτε ζητώντας συγγνώμη για πράγματα που δεν είναι δικό σας λάθος ή ακόμα και δεν έχουν καμία σχέση με εσάς, μάλλον προσπαθείτε πολύ σκληρά να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους και να διατηρήσετε τα πράγματα ομαλά προσφέροντας τον εαυτό σας ως αποδιοπομπαίο τράγο.

3) Σπάνια βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου

Όταν είσαι συνεχώς διαθέσιμος για τους άλλους, βοηθάς συνεχώς, ακούς και υποστηρίζεις συνεχώς, κάνεις τεράστια συναισθηματική προσπάθεια. Και το κόστος; Ξοδεύετε τον δικό σας χρόνο και ενέργεια.

Εάν βρίσκετε το ημερολόγιό σας γεμάτο με δεσμεύσεις προς άλλους με ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας, είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκμεταλλεύονται την ευγενική σας φύση.

Είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο για τις δικές σας ανάγκες και ενδιαφέροντα. Ο χρόνος σας είναι επίσης πολύτιμος.

4) Νιώθεις ένοχος όταν λες ‘όχι’

Νιώθετε ποτέ αίσθημα ενοχής όταν σκέφτεστε να απορρίψετε ένα αίτημα ή μια χάρη; Αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι μπορεί να είστε υπερβολικά καλοί με τους άλλους.

Είναι φυσικό να θέλεις να βοηθήσεις άλλους, αλλά το να νιώθεις υπερβολικά ένοχος επειδή δεν μπορείς να εκπληρώσεις ένα αίτημα, δεν είναι υγιές. Είναι ένα σημάδι ότι βάζετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων πάνω από τις δικές σας, ακόμα κι όταν δεν είναι πρακτικό ή δυνατό να το κάνετε.

Το να μάθετε να λέτε όχι χωρίς να νιώθετε ενοχές είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσετε τον αυτοσεβασμό σας και να αποτρέψετε τους άλλους να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη σας. Είναι μια δεξιότητα που αξίζει να κατακτήσετε, όχι μόνο για χάρη σας, αλλά και για χάρη των υγιών σχέσεων.

5) Οι άνθρωποι αναστατώνονται όταν δεν μπορείτε να βοηθήσετε

Εδώ είναι μια έκπληξη. Ίσως νομίζετε ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν όταν δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, σωστά; Μερικές φορές όμως συμβαίνει το αντίθετο.

Εάν οι άνθρωποι στεναχωριούνται ή απογοητεύονται όταν δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, είναι σημάδι ότι έχουν συνηθίσει πολύ στην… έτοιμη βοήθεια σας. Έχουν αρχίσει να βλέπουν την προθυμία σας να βοηθήσετε όχι ως χάρη, αλλά ως προσδοκία.

Αυτή η αντίδραση αφορά περισσότερο αυτούς παρά εσάς. Μην παρασύρεστε. Μείνετε σταθεροί και πείτε ‘όχι’ όταν χρειάζεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + three =