αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑTrivago: Σε ποιες πόλεις καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων

Trivago: Σε ποιες πόλεις καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων

Πτωτικές τάσεις φαίνεται να ακολουθούν οι τιμές των ξενοδοχείων στην πλειοψηφία των δημοφιλών ευρωπαϊκών πόλεων παρά την κούρσα ανάπτυξης που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της φιλοξενία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Trivago αυτό το μήνα, την μεγαλύτερη πτώση σε τιμές ξενοδοχείων καταγράφει η Μαδρίτη , με τις τιμές στα ξενοδοχεία της ισπανικής πρωτεύουσας να έχουν μειωθεί κατά 41% σε σχέση με τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 90 ευρώ για ένα δίκλινο κατά μέσο όρο.

Μικρότερη αλλά σημαντική είναι η πτώση στην πρωτεύουσα του Φωτός. Ειδικότερα στο Παρίσι οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν πέσει 18%, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 138 ευρώ. Αντίστοιχη, δηλαδή 18%, είναι και η πτώση και στο δημοφιλές Αμστερνταμ, το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπο με τον υπερτουρισμό με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις αφίξεις των τουριστών.  Πλέον οι τιμές στο Άμστερνταμ, σε μία από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης φτάνουν τα 140 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η Βιέννη και η Ρώμη έχουν καταγράψει μηνιαίες πτώσεις 14% στα 104 ευρώ και 13% στα 94 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ετήσια βέβαια βάση οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται σε πόλεις που δεν συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα για τον τρέχων μήνα. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, η Μόσχα και η Λισαβόνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη ρωσική πρωτεύουσα θα πληρώσουν 58 ευρώ για ένα δίκλινο δίκλινο δωμάτιο για διανυκτέρευση, μείωση 41% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Λισαβόνα έχει μείωση 16% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, με τους επισκέπτες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Στον αντίποδα βρίσκεται η κοντινή Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί την πόλη με την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το tHPI. Οι τιμές αυξάνονται επίσης και στο Ρέικιαβικ, κατά 7%, με μέσο όρο 156 ευρώ για διανυκτέρευση.

Μικρότερη αλλά συνεχόμενη η πτώση στην Αθήνα

Εν αντιθέσει με τις λοιπές δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, η Αθήνα κατέγραψε μικρή μείωση 5% φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 106 ευρώ το 2κλινο.

Να σημειωθεί ότι η πτωτική πορεία συνεχίζεται από τον προηγούμενο μήνα ωστόσο είναι μιρκότερη σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όπου η μέση τιμή των ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν χαμηλότερη κατά 9%. Σύμφωανα με την Trivago η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 111 ευρώ, από 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018 ενώ η πρωτεύσουα της Ελλάδας κατατάσσεται στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, αφήνοντας πίσω της την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα, τη Βαρσοβία και με μικρή διαφορά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Λισαβόνα.

Η δημοφιλής πλατφόρμα ανέφερε την πτώση στη μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας ήδη από τον Ιανουάριο (71 ευρώ από τα 75 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2018) με την φθίνουσα πορεία να συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες – τον Φεβρουάριο η μέση τιμή ήταν στα 73 ευρώ από 79 του αντίστοιχου μήνα του 2018 ενώ τον Μάρτιο η μέση τιμή κράτησης κατέφραφε πτώση 10%, κινούμενη στα 80 ευρώ από 89 ευρώ τον Μάρτιο του 2018.

Το αυτό μαρτυρά και η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) η οποία ανέφερε πτώση κρατήσεων αλλά και πληροτήτων σε ξενοδοχειακές μονάδες γεγονός που γεμίζει άγχος τους ξενοδόχους και τους οδηγεί σε εκπτώσεις και προσφορές σε μια προσπάθεια να τονώσουν την υποτονική, εν συγκρίσει με πέρυσι, ζήτηση.

Η κάμψη για τα καταλύματα της Αθήνας είχε γίνει αισθητή ήδη από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με πτώση της τάξης του 6,8% στην πληρότητα, του 6,8% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και με μηδενική αλλαγή στη μέση τιμή δωματίου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων ελπίζουν να επιτύχουν τις περσινές επιδόσεις με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ποντάροντας και στην ανάκαμψη της αγγλικής αγοράς, η οποία εν αναμονή του Brexit έχει στραφεί σε μη ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα του ΞΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 31% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018 ενώ το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους, της τάξης του 13%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − nine =