αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑTo project των Google και Apple: Πως το κινητό θα «μαρτυρά» αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα του Covid-19

To project των Google και Apple: Πως το κινητό θα «μαρτυρά» αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα του Covid-19

Πριν μερικές ημέρες έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Google και Apple, και προκάλεσαν ανάμικτες αντιδράσεις. Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα τεχνολογικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει την ιχνηλάτηση επαφών ενός ανθρώπου που είναι θετικός στον κορονοιό.

Μέχρι τώρα, η ιχνηλάτηση επαφών γίνεται «χειροκίνητα»: Ζητώντας από έναν ασθενή να δημιουργήσει μια λίστα με όσους ήρθε σε επαφή. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι αναζητούν αυτούς τους ανθρώπους, τους εφιστούν την προσοχή για εμφάνιση συμπτωμάτων και τους ζητούν να απομονωθούν.

Τώρα οι Apple και Google βάζουν στο παιχνίδι τα smartphones. Συγκεκριμένα, το κινητό σου θα «μαρτυρά» άμεσα, αν έχεις έρθει σε επαφή με έναν έναν άνθρωπο που διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19.

Πως αναμένεται να λειτουργεί η όλη «παρακολούθηση»: Όταν δύο άνθρωποι βρεθούν σε κοντινή απόσταση, τα smartphones τους θα ανταλλάσουν μεταξύ τους ανώνυμους τυχαίους κωδικούς-δείκτες που θα αλλάζουν κάθε 15 λεπτά. Σε περίπτωση που ένας από αυτούς διαγνωστεί ότι πάσχει από COVID-19, τότε θα ανεβαίνει στο cloud μια λίστα με τέτοιους κωδικούς-δείκτες που ανταλλάχθηκαν με όλους όσους ήρθε σε κοντινή επαφή. Παράλληλα, το smartphone του δεύτερου χρήστη θα κατεβάζει ανά τακτά διαστήματα τέτοιες λίστες με κωδικούς και αν κάποιος κωδικός έχει “μεταφερθεί” και στο δικό του smartphone, τότε αυτό θα σημαίνει πως ήρθε σε κοντινή επαφή με κάποιον ασθενή και θα πρέπει να ενημερώσει ο ίδιος άμεσα τις αρχές. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορεί από μόνος του ο χρήστης να δηλώσει πως είναι ασθενής.

Στην πρώτη φάση που θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο, οι Apple και Google θα κυκλοφορήσουν ένα νέο API που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές για τη δημιουργία μιας γενικής εφαρμογής ιχνηλάτησης για όλους τους πολίτες. Αυτή η εφαρμογή θα συνοδευτεί από μια μικρή αναβάθμιση στο λογισμικό των συσκευών Android και iOS για να υποστηρίξουν μια τέτοιου είδους “διείσδυση”, ενώ διευκρινίζεται πως μόνο οι κυβερνητικοί οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το API, διότι μόνο αυτοί έχουν την εξουσιοδότηση πραγματοποίησης ιχνηλάτησης επαφών. Επιπλέον, καμία άλλη πληροφορία (π.χ. τοποθεσία) πλην αυτών των κωδικών δεν συλλέγεται ή συμπεριλαμβάνεται στην ανταλλαγή μεταξύ των smartphones. Αυτό τουλάχιστον λένε οι Google και Apple.

Στη δεύτερη φάση, όμως, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε ενσωμάτωση αυτής της μεθόδου ψηφιακής ιχνηλάτησης στα λειτουργικά συστήματα Android και iOS, διότι έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν -όπως λένε- απόλυτη ασφάλεια, να δώσουν στον χρήστη τη δυνατότητα να συμμετέχει ή όχι (opt-in, opt-out) και να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργεί ασταμάτητα αυτή η ανταλλαγή κωδικών-δεικτών χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην αυτονομία του smartphone. Μόλις συμβεί αυτό, τα smartphones θα στέλνουν διαρκώς ανώνυμους δείκτες στα άλλα κοντινά smartphones και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός, τότε το Android ή το iOS θα σε ειδοποιεί άμεσα για να κατεβάσεις την κρατική εφαρμογή. Το σύστημα θα μπει σε λειτουργία μέσα στους προσεχείς μήνες.

Όλα αυτά βέβαια έχουν ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, στην οποία δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Θα σώσει η τεχνολογία την ανθρωπότητα; ‘Η ο κόσμος μας αλλάζει για πάντα, ξεχνώντας κάθε έννοια της διστακτικότητας;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − five =