αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣTo Gooda είναι ένα marketplace για ελληνικά προϊόντα. Και ξεκίνησε από μια απρόσμενη συνάντηση

To Gooda είναι ένα marketplace για ελληνικά προϊόντα. Και ξεκίνησε από μια απρόσμενη συνάντηση

Οι business συνεργασίες μπορούν να προκύψουν παντού, ακόμα και με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, αρκεί να διαβάσεις την περιγραφή του Βίκτωρ Λεκόντ, συνιδρυτή της πλατφόρμας Gooda, ο οποίος εξηγεί στο It’s Possible πως γνώρισε τον μετέπειτα συνιδρυτή του project: «Προετοιμάστηκα σαν να πήγαινα σε ένα ερωτικό ραντεβού. Μακρύ παντελόνι, σιδερομένο πουκάμισο, χτενισμένο μαλλί, όλα στην εντέλεια. Ήμουν έτοιμος να πουλήσω την εφαρμογή μου. Ανεβαίνω τις σκάλες, μπαίνω στο καφέ και ακούω τα δυνατά γέλια του μελλοντικού μου πελάτη…».

Ο ίδιος εξηγεί το πως ακριβώς γνωρίστηκε με τον συνεργάτη του, τι ακριβώς κάνει το marketplace Gooda, ενώ παραθέτει και τα επόμενα βήματα αναφορικά με το project.

Πως γνωριστήκατε οι δύο ιδρυτές και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Γνωριστήκαμε σε ένα καφέ στο κέντρο του Ηρακλείου το Φλεβάρη του 2017, αφού μας έφερε σε επαφή ο Αντώνης, ένας φίλος μου από τη σχολή. Με είχε ενημερώσει πως ένας γνωστός του ήθελε να φτιάξει μία εφαρμογή και πως είναι ιδιαίτερος πελάτης. Ήθελα να δω τι εννοούσε με αυτό που είπε, οπότε κανονίσαμε να συναντηθούμε με τον Κώστα.

Έτσι, προετοιμάστηκα σαν να πήγαινα σε ένα ερωτικό ραντεβού. Μακρύ παντελόνι, σιδερωμένο πουκάμισο, χτενισμένο μαλλί, όλα στην εντέλεια. Ήμουν έτοιμος να ‘πουλήσω’ την εφαρμογή μου.

Ανεβαίνω τις σκάλες, μπαίνω στο καφέ και ακούω τα δυνατά γέλια του μελλοντικού μου πελάτη. Εκείνος ντυμένος απλά για να μιμηθεί το στυλ των developers όπως μου είπε χιουμοριστικά.

Από τα πρώτα μόλις λεπτά κατάλαβα τι εννοούσε ο φίλος μου ο Αντώνης. Ο Κώστας όντως δεν ήταν ένας πελάτης σαν όλους τους άλλους: Ήξερε ακριβώς τι ήθελε να φτιάξει, είχε το business plan, το πως θέλει να μοιάζει ακριβώς, ακόμη και πόσα χρήματα θα βγάζει η πλατφόρμα. Είχαμε την απαραίτητη χημεία από την αρχή και πολύ σύντομα η πώληση μετατράπηκε σε συνεργασία.

Οι δύο ιδρυτές Κώστας Ροβιθάκης και Βίκτωρ Λεκόντ

Με απλά λόγια, τι είναι το Gooda;

Το Gooda είναι ό,τι είναι καλό. Είναι ένα ελληνικό marketplace το οποίο στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, σε ένα κόσμο που τα αγαθά έχουν χάσει την ταυτότητά και την προέλευσή τους. Το όραμά μας είναι να σταθούν ξανά τα ελληνικά προϊόντα στα πόδια τους, σαν την ποιοτική πρόταση στην αγορά και να αγαπηθούν από τους ντόπιους, αλλά και τους ξένους.

Το Gooda ξεκίνησε σαν γενικό marketplace και είχαμε φτάσει σε σημείο να έχουμε δεκάδες καταστήματα-συνεργάτες και πάνω από 30.000 προϊόντα στην πλατφόρμα. Τότε όμως αποφασίσαμε πως θέλαμε η ταυτότητά μας να είναι διαφορετική. Θέλαμε να μας γνωρίσουν σαν το ποιοτικό, το ελληνικό marketplace. Έτσι κάναμε το pivot τον Οκτώβρη του 2018 και από τότε δεν έχουμε γυρίσει πίσω. Πλέον έχουμε 5 καταστήματα-συνεργάτες και περισσότερα από 300 ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε δει αρκετά ελληνικά ή ξένα marketplaces. Εσείς που ακριβώς θεωρείτε ότι διαφοροποιείστε;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολύ αξιόλογα ελληνικά marketplaces, τα οποία κάνουν καταπληκτική δουλειά. Ένα εξ αυτών, το mycretangoods.com, είναι και συνεργάτης μας. Το Gooda διαφοροποιείται ως προς το όραμα, αλλά και ως προς τις παροχές.

Δίνουμε τη δυνατότητα στα καταστήματα-συνεργάτες μας να διαχειρίζονται τα προϊόντα τους, αλλά και τις παραγγελίες τους, απευθείας από τη δική μας ιστοσελίδα, χωρίς απαραίτητα ο συνεργάτης μας να χρειάζεται να έχει δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα.

Επίσης έχουμε συνάψει συνεργασίες για σχεδίαση λογότυπου και δημιουργία βίντεο και φωτογράφισης, ώστε να έχουμε ένα 1-stop shop για τους συνεργάτες μας.
Με λίγα λόγια το Gooda μπορεί να δώσει δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να προσφέρουν ηλεκτρονικά τα προϊόντα τους και να αποκτήσουν ένα δικό τους brand.

Πόσες ώρες εργασίας απαιτεί ένα project σαν αυτό που έχετε δημιουργήσει και ποια είναι πλέον η καθημερινότητα σας;

Από το 2017 που έχει ξεκινήσει η ενασχόλησή μας με το project αυτό, έχουμε αφιερώσει χιλιάδες ώρες σκέψης, προγραμματισμού και εν τέλει εκτέλεσης, ώστε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Βελτιωνόμαστε καθημερινά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Στο site σας αναφέρετε ότι δεν πιστεύετε στα αφεντικά, αλλά στην ηγεσία. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

Ένα κομμάτι της φιλοσοφία μας είναι η ηγεσία. Πιστεύουμε πως τα κατάλληλα άτομα όταν έχουν σωστή επικοινωνία μπορούν να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές των εαυτών τους. Οι άνθρωποι όταν δεν νιώθουν ελεύθεροι δεν μπορούν να δημιουργήσουν και να βελτιωθούν. Δεν πιστεύουμε στα αφεντικά και στην τυφλή καθοδήγηση, παρά μόνο στη συλλογικότητα και τη δημιουργικότητα. Κάθε ένας από εμάς είναι μία σταγόνα, αλλά όλοι μαζί είμαστε ο ωκεανός.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πλατφόρμα σας;

Το Gooda είναι ακόμα στην αρχή, οπότε υπάρχουν πολλά βήματα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Στο άμεσο μέλλον στόχος είναι η εύρεση νέων συνεργατών, καθώς και καναλιών για τη διάθεση των προϊόντων των συνεργατών μας. Ένας μεγάλος στόχος για εμάς είναι επίσης η βελτίωση του brand των προϊόντων και των καταστημάτων μέσα στο Gooda.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − five =