αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑTo 1992 o Steve jobs είχε δώσει την καλύτερη leadership συμβουλή ever. Και του πήρε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα

To 1992 o Steve jobs είχε δώσει την καλύτερη leadership συμβουλή ever. Και του πήρε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα

To μακρινό 1992, ο Steve Jobs έδωσε μια ομιλία στο MIT Sloan School of Management. Η ομιλία του μπροστά στους φοιτητές, κράτησε κάτι παραπάνω από 1 ώρα. Ωστόσο, εκεί (μετά το 51:00 στο βίντεο) του έγινε μια ερώτηση, που μοιάζει ως την καλύτερη leadership συμβουλή που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ένας σπουδαστής τον ρώτησε για το ποιο ήταν το σημαντικότερο πράγμα που έμαθε στην Apple και το εφάρμοσε στην NeΧΤ; Την startup που ίδρυσε την περίοδο που εκδιώχθηκε από την Apple. «Καλή ερώτηση», είπε ο Jobs. Και έμεινε σκεπτικός για αρκετά δευτερόλεπτα. Μετά απάντησε, μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

«Τώρα έχω μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική για τους ανθρώπους», είπε ο Steve Jobs.

Και συμπλήρωσε: «Όταν βλέπω ένα πρόβλημα, η πρώτη μου αντίδραση δεν είναι να το διορθώσω». Αντί για αυτό, ο Jobs αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο: προσπαθούσε να «χτίσει» μεγάλες ομάδες, πάνω σε τέτοια συμβάντα. Στόχος δεν ήταν να λύσει απλά το πρόβλημα, αλλά να μάθει στην ομάδα το πως να λύνει τέτοια προβλήματα σε βάθος χρόνου. Στόχος ήταν να γίνει ένα κοουτσάρισμα.

«Έτσι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο τον επόμενο χρόνο», είπε ο Jobs. Παρόλο που όπως παραδέχτηκε, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, αυθόρμητα… ήθελε να το λύσει, μέσα σε μια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Οι μεγάλοι leaders δεν πρέπει απλά να λύνουν τα προβλήματα. Αλλά πρέπει να μαθαίνουν στα μέλη της ομάδας τους το πως θα λύνουν οι ίδιοι τα προβλήματα. Και να παραθέτουν επίσης τις δικές τους ιδέες στο τραπέζι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − four =