αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑTo «πείραμα» με το ψηφιακό νόμισμα της Σουηδίας

To «πείραμα» με το ψηφιακό νόμισμα της Σουηδίας

Η πιλοτική λειτουργία της σουηδικής e-Krona ολοκληρώνεται τη στιγμή που ξεκινά η δεύτερη φάση για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ. Η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο από την εμπειρία της Σουηδίας, η οποία παράλληλα συμμετέχει και σε άλλα project του Ευρωσυστήματος, όπως η προετοιμασία για την πανευρωπαϊκή κάρτα πληρωμών. Σήμερα, η ανάπτυξη τεχολογίας στα ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών γίνεται πιο επιτακτική, καθώς η Κίνα ετοιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα..

Σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία, η Σουδία δίνει λύσεις. Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, δεν βοηθά, διότι με την κυκλοφορία της ψηφιακής κορώνας δεν θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας στη Σουηδία, καθώς η χρήση των μετρητών είναι μηδενική. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, το ποσοστό αγγίζει το 70%.

Εξάλλου, ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει η Ευρωζώνη είναι η περίπτωση εκροών από το παραδοσιακό ευρώ προς το ψηφιακό. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουν αναδείξει οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το συνδέουν με το ενδεχόμενο των εκροών καταθέσεων. Για το λόγο αυτό αρχικά είχε τεθεί ένα προσωπικό όριο, πχ μέχρι 3.000 ψηφιακά ευρώ το χρόνο, αλλά και αυτή η λύση έχει προβλήματα. Αν για παράδειγμα ένας έχει ήδη 2.800 ψηφιακά ευρώ και κάποιος του χρωστά 500 ευρώ, δεν μπορεί να τον πληρώσει με περισσότερα από 200 ψηφιακά ευρώ. Τα υπόλοιπα αναγκαστικά πρέπει να καλυφθούν με τα παραδοσιακά ευρώ.

Η Ευρωζώνη, βλέποντας την επιτυχία του σουηδικού μοντέλου που στηρίζεται στην τεχνολογία DLT (των κρυπτονομισμάτων) και των tokens, σκέφτεται συνεργαστεί με τη Σουηδία ώστε από κοινού να λύσουν πρακτικά προβλήματα, όπως ο σχεδιασμός (πχ QR Code, “φόρτωμα” σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια κά), η έκδοση νέου νομίσματος (νομισματική κυκλοφορία, νομισματική πολιτική), τρόπος συναλλαγών κά

Η εμπειρία της Σουηδίας


Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) διερευνά επί πέντε χρόνια την ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος για τη Σουηδία (ηλεκτρονική κορώνα Σουηδίας ή “e-krona”). Eίναι όμως ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η e-krona δεν αναμένεται να επιφέρει ριζοσπαστική αλλαγή στις συνήθειες πληρωμών στη Σουηδία, διότι στη χώρα αυτή έχει ελαχιστοποιηθεί η χρήση μετρητών και έχει ψηφιοποιηθεί μεγάλο μέρος των συναλλαγών. Ουσιαστικά η Σουηδία θεωρείται ήδη μια οικονομία χωρίς μετρητά.

Η e-krona έρχεται σε συνέχεια της εξέλιξης αυτής, προσφέροντας ουσιαστικά μια μορφή κρατικού χρήματος σε ψηφιακή μορφή ως συμπλήρωμα του ιδιωτικού χρήματος που έχει τη μορφή καταθέσεων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Σήμερα, μόνο τα ιδρύματα που συμμετέχουν άμεσα στο σύστημα πληρωμών της κεντρικής τράπεζας (RIX) έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό χρήμα που παρέχει η Riksbank. Με την εισαγωγή της e-krona, ουσιαστικά η πρόσβαση αυτή επεκτείνεται πολύ ευρύτερα και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, εναλλακτικό μέσο πληρωμών.

Σύμφωνα με τη Riksbank, η e-krona μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της αγοράς πληρωμών αλλά και να προωθήσει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, δημιουργώντας δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων πληρωμών για τους τελικούς χρήστες.

Η πιλοτική εφαρμογή για την e-krona

Το 2019 η Riksbank προχώρησε στη δημιουργία ενός πιλοτικού συστήματος για την e-krona, με σκοπό την ανάλυση θεμάτων ασφάλειας, τεχνολογίας και νομικών ζητημάτων. Στην πρώτη φάση του έργου (Φεβρουάριος 2020-Φεβρουάριος 2021) δημιουργήθηκε και ελέγχθηκε σε κλειστό περιβάλλον μια τεχνική λύση που βασίζεται σε τεχνολογία blockchain και κατανεμημένου καθολικού (DLT) και προσομοιώνει ένα μοντέλο διανομής της e-krona στους χρήστες. Πρόκειται για ένα δίκτυο κόμβων DLT που περιλαμβάνει την κεντρική τράπεζα που εκδίδει την e-krona, τους συμμετέχοντες (τράπεζες και λοιπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών) που έχουν το ρόλο της διανομής και τους τελικούς χρήστες.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν κόμβους μέσω των οποίων ζητούν από την κεντρική τράπεζα την έκδοση ενός ποσού e-krona με αντίστοιχη χρέωση του λογαριασμού τους στην κεντρική τράπεζα (στο σύστημα διακανονισμού της Riksbank, RIX). Ο κόμβος της Riskbank εκδίδει τις e-krona και τις διανέμει στους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να τις αποθηκεύσουν στα ψηφιακά τους χρηματοκιβώτια για διανομή στους τελικούς χρήστες.

Οι τελικοί χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους με e-krona, μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) που συνδέεται με ένα μέσο πληρωμής όπως μια εφαρμογή κινητού ή μια κάρτα. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν συναλλαγές ή να μετατρέψουν τις e-krona σε τραπεζικό χρήμα στους λογαριασμούς τους. Ο συμμετέχων μπορεί να επιστρέψει e-krona στην κεντρική τράπεζα και να αποζημιωθεί.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =