αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑTo «Ταμείο των Ταμείων» έρχεται. Μένει να δούμε ποιες και πόσες ελληνικές startups θα χρηματοδοτήσει

To «Ταμείο των Ταμείων» έρχεται. Μένει να δούμε ποιες και πόσες ελληνικές startups θα χρηματοδοτήσει

Το καλοκαίρι αναμένεται να «κλειδώσουν» τα αποτελέσματα για την επιλογή των σχημάτων που θα μπουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του EquiFund, της επενδυτικής πλατφόρμας για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).

Το λεγόμενο και ως «Ταμείο των Ταμείων» ή υπερταμείο έρχεται ακριβώς την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η ελληνική οικονομία προσπαθεί να βρει «φως στο τούνελ», ύστερα από οκτώ χρόνια ύφεσης. Παράλληλα, η χρηματοδότηση από τις τράπεζες παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές δεν πληρούν όλα τα εχέγγυα για «κλασικές» τραπεζικές πιστώσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό του Ταμείου είναι η καινοτομία και τα νέα εργαλεία που θα προσφέρει, στοιχεία ακόμα πιο σημαντικά και από τα χρήματα που θα «πέσουν» στην αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνει σχετικά στο Fortune: «Το EquiFund είναι ένα καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης (equity funding), που σχεδιάσαμε τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους εργαλείο που υλοποιείται στη χώρα μας, ενώ, όπως μας πληροφόρησε πολύ πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), ο διαχειριστής του ταμείου είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιείται αυτό το διάστημα σε χώρα της Ε.Ε. Έχουμε ήδη δεσμεύσει περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ σε αυτό (260 εκατ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί και έπονται άλλα 60 εκατ.). Θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Θα στηρίξει, επίσης, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη δικτύωση και συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών πάρκων και την παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η συγκρότησή του προχωράει γοργά, είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των 12 διαχειριστών των υποταμείων του (sub-fund managers)»

Η όλη διαδικασία αξιολόγησης γίνεται από το EIF βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κριτηρίων, χωρίς καμία εμπλοκή της Ελλάδας.

Σαράντα πέντε επενδυτικά σχήματα δήλωσαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν τη διαχείριση των υποταμείων, από τα οποία 22 έχουν ήδη προχωρήσει. Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, η τελική επιλογή για την έναρξη δραστηριοποίησης των πρώτων υποταμείων αναμένεται το Σεπτέμβριο. Τα τελικά επενδυτικά σχήματα αναμένεται να είναι από δέκα έως δώδεκα. Πρόκειται για αμιγώς ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο και οι διαχειριστές τους διαθέτουν εμπειρία τόσο στην επιλογή των χρηματοδοτήσεων όσο και στη μόχλευση κεφαλαίων.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 1 =