αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα τρικ για να αφήσεις την «τοξική» τελειομανία στην άκρη. Και να κάνεις -επιτέλους- τη δουλειά

Τέσσερα τρικ για να αφήσεις την «τοξική» τελειομανία στην άκρη. Και να κάνεις -επιτέλους- τη δουλειά

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για την τελειομανία. Και ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν την τελειομανία ως ένα θετικό χαρακτηριστικό, αξίζει να δεις και την άλλη πλευρά: Η τελειομανία μπορεί να σε… σαμποτάρει.

Το πρόσθετο άγχος θα μπορούσε να επηρεάσει την ευημερία σου. Η τελειομανία μπορεί επίσης να σε σαμποτάρει με πολλούς τρόπους. Να σε κρατήσει σε μία αδράνεια περιμένοντας… την τέλεια στιγμή, τις τέλειες προϋποθέσεις ή να περιμένεις να έχεις όλα τα εργαλεία στα χέρια σου για να ξεκινήσεις μία προσπάθεια. Αντίθετα, άνθρωποι όπως ο Jeff Bezos εφαρμόζουν τον κανόνα του 70% και προχωράνε.

Αλλά πως μπορείς να «σκοτώσεις» την τελειομανία μέσα σου; Εδώ είναι 4 χρήσιμα tips.

1# Εστίασε στη μάθηση, όχι στο «να τα κάνεις όλα σωστά». Όπως λέει μία σοφή φράση: Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που να είναι ανθρώπινοι. Το να προσπαθείς να φαίνεσαι «τέλειος» δημιουργεί μια μη ρεαλιστική προσδοκία που προσπαθούν να μιμηθούν και αρκετοί άλλοι, ειδικά όσοι είναι λιγότερο έμπειροι. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε εσένα και στους άλλους. Τα λάθη και οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κόσμου έκαναν λάθη, ειδικά στην αρχή της διαδρομής τους. Αλλά πήραν τα χρήσιμα μαθήματα, εξελίχθηκαν και έφτασαν τελικά στην εκτόξευση. Εστίασε ακριβώς εκεί: Στη μάθηση. Και όχι στο «να τα κάνεις όλα σωστά».

2# Βάλε ένα deadline (και τήρησε το). Πολλοί άνθρωποι έχουν μία «καλή ιδέα» εκεί έξω. Αλλά δεν την κάνουν πράξη. Περιμένουν την… τέλεια στιγμή. Και αναβάλουν συνεχώς τα σχέδια τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το «αργότερα» γίνεται τελικά «ποτέ». Προσπάθησε να βάζεις συγκεκριμένα deadlines στον εαυτό σου και να τα τηρείς. Αυτό είναι χρήσιμο για τα μεγάλα σχέδια σου, αλλά και για μικρότερα tasks. Αν για παράδειγμα είσαι freelancer, βάλε στον εαυτό σου ένα συγκεκριμένο deadline για να παραδόσεις το X project. Ναι, μπορείς να κάνεις τα τεστ και τις διορθώσεις σου μέχρι τότε, αλλά θα πρέπει να το έχεις τελειώσει μόλις φτάσει το deadline.

3# Εστίασε στις «μικρές νίκες». Για να αποτρέψεις τον εαυτό σου από την τοξική τελειομανία, προσπάθησε να ξεκινάς αμέσως και θέτεις μικρά ορόσημα στην πορεία προς την ολοκλήρωση της εργασίας. Ο καθορισμός αυτών των ορόσημων σε βοηθά να επικεντρωθείς στη δύναμη των μικρών νικών και να επικεντρωθείς επίσης στην επίτευξη ενός στόχου, αντί να χρονοτριβείς.

4# Δες αυτά που χάνεις. Ο Jeff Bezos έχει δίκιο. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», έχει πει ο Mr Amazon. Δεν έχει σημασία μόνο το αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύεις. Έχει σημασία και πότε θα μπορέσεις να φτάσεις σε αυτό. Αν είσαι πολύ αργός, μάλλον δεν θα θα έχει κανένα νόημα αυτό που τελικά θα πετύχεις, διότι το παιχνίδι θα έχει ήδη χαθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 10 =