αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑTime Blocking: H τακτική που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τον χρόνο σου και να είσαι πιο παραγωγικός

Time Blocking: H τακτική που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τον χρόνο σου και να είσαι πιο παραγωγικός

Ζούμε σε μια εποχή, όπου όλοι προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Βάζουμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα σε 1 μήνα ή 1 χρόνο. Αλλά εδώ υπάρχει συνήθως ένα πρόβλημα: Τοποθετούμε τόσα πολλά πράγματα μαζί χρονικά, το ένα «πάνω» στο άλλο. Στην πράξη διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να τα προλάβουμε όλα. Για την ακρίβεια, τελικά δεν μπορούμε καν να εστιάσουμε στα σημαντικά πράγματα. Και καταλήγουμε να κάνουμε «λίγο από όλα» ή «λίγο από κάποια tasks».

Υπάρχει τρόπος για να δουλέψεις πιο μεθοδικά. Λέγεται Time Blocking. Πάμε να το εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια. Δεν είναι φανταχτερό ή επαναστατικό. Όπως σημειώνει σε άρθρο του το Thrive Global, το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένα ημερολόγιο, το οποίο είναι κάτι που όλοι έχουν σε ένα smartphone και έναν υπολογιστή.

Με το Time Blocking, ουσιαστικά οργανώνεις από πριν τον χρόνο σου, σε ξεχωριστά «κουτάκια». Έτσι ξέρεις ότι π.χ. από τις 15:00 μέχρι τις 16:00 αύριο θα εργαστείς για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Την επόμενη ώρα για κάτι άλλο. Και μετά από δύο ώρες για κάτι ακόμα. Ένα πράγμα την φορά. Το χρονικό block του ενός, δεν πρέπει να πηγαίνει «πάνω» στο επόμενο. Είναι σημαντικό να τηρείς το χρονοδιάγραμμα που έχεις φτιάξει από πριν.

Θα πει κάποιος: «Μα καλά, χρειαζόμαστε ημερολόγιο για να κάνουμε αυτή την απλή διαδικασία;». Η απάντηση είναι ναι! Δεν είμαστε υπερυπολογιστές, για να τα θυμόμαστε όλα. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, σε διαφορετικά πεδία της ζωής μας.

Ας υποθέσουμε ότι έχεις φτιάξει ένα blog. Και σκέφτεσαι ότι αύριο, θα γράψεις μερικά κείμενα για να τα δημοσιεύσεις σε αυτό. Η αυριανή ημέρα έρχεται, περνά, και τελικά δεν γράφεις τίποτα. Γιατί πολύ απλά, άλλες δραστηριότητες κάλυψαν όλο τον χρόνο. Και έτσι δεν έμεινε καιρός για να κάνεις εκείνο που ήθελες. Αντίθετα, αν είχες σημειώσει στο ημερολόγιο σου ότι π.χ. 12:00 ως 14:00 θα γράψεις για το blog σου, τότε θα ήξερες ότι εκείνος ο χρόνος είναι «πιασμένος».

Πάμε να δούμε και το πρακτικό κομμάτι:

  • Κάθε βράδυ, αφιέρωσε 10 λεπτά για να προγραμματίσεις την επόμενη ημέρα. Ανακατέταξε τα χρονικά blocks αν πρέπει να δημιουργήσεις χρόνο για άλλα σημαντικά πράγματα.
  • Χρησιμοποίησε επαναλαμβανόμενα blocks, για επαναλαμβανόμενες εργασίες. Π.χ. σημείωσε ότι θα γράψεις για το ιστολόγιο σου την Τρίτη και την Τετάρτη, συγκεκριμένη ώρα.
  • Μην υπερβάλεις. Δεν μπορείς να είσαι παραγωγικός για 10 ώρες σερί. Βάλε διαλείμματα ανάμεσα.
  • Προγραμμάτισε πάντα περισσότερο χρόνο για ένα task, από όσον πιστεύεις ότι χρειάζεσαι.

Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα. Πάρε το ημερολόγιο σου, και οργάνωσε τον χρόνο σου με Time Blocking. Είναι σίγουρο ότι θα είσαι πιο παραγωγικός σε όλα όσα έχεις να κάνεις. Θα εστιάζεις στα σημαντικά πράγματα. Και στο τέλος, πιθανότατα θα σου μείνει και αρκετός πραγματικά ελεύθερος χρόνος. Αφού οι δουλειές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =