αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣThemilia’s Cosmos: Η Θέμις έφτιαξε μόνη της ένα brand με προϊόντα περιποίησης βγαλμένα από την φύση

Themilia’s Cosmos: Η Θέμις έφτιαξε μόνη της ένα brand με προϊόντα περιποίησης βγαλμένα από την φύση

Ξεκίνησε να πουλά τα δικά της προϊόντα στις υπαίθριες αγορές του Λονδίνου για να πληρώνει το ενοίκιο της. Σήμερα, το brand της έχει φτάσει σε πολλά διαφορετικά σημεία. Η Θέμις Ελένη Εικοσιπεντάρχου είναι άνθρωπος του θεάτρου, αλλά είναι και ο άνθρωπος πίσω από το Themilia’s Cosmos (website + Facebook). Ένα Ελληνικό brand με προϊόντα περιποίησης βγαλμένα από την φύση. Η ίδια είναι τώρα στην Ελλάδα και μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησε την επιχειρηματική της προσπάθεια, τι παράγει αυτή τη στιγμή, και ποιος είναι ο μεγάλος μελλοντικός στόχος της.

Πως προέκυψε η ιδέα να ξεκινήσετε το δικό σας brand;

Από τότε που ήμουν μικρή μου άρεσε να παίζω και να πουλάω μούρα ή να φτιάχνω δική μου εφημερίδα, την οποία εκτύπωνα στο γραφείο του πατέρα μου. Όταν αργότερα σπούδαζα στην Αγγλία και παράλληλα δούλευα, είχα κουραστεί πάρα πολύ. Κάπου εκεί έφτασα στο σημείο να πω: «Με εκμεταλλεύονται, θα ξεκινήσω να δουλεύω μόνο για εμένα».

Αρχικά ξεκίνησα να φτιάχνω κοσμήματα και να τα πουλάω σε υπαίθριες αγορές στο Λονδίνο. Μετά όταν ήρθα στην Ελλάδα έκανα το ίδιο και στο Θησείο. Κάπως έτσι μπήκα σε αυτό το μονοπάτι του «να φτιάξω κάτι δικό μου».

Και στη συνέχεια πως φτάσατε στο brand που έχετε τώρα;

Την περίοδο που πουλούσα τα κοσμήματα, με συνάντησε μια γυναίκα που έφτιανε κεραλοιφές και μου έδωσε να τις πουλάω σε πελάτες. Κάνοντας το λοιπόν αυτό, και αφού είδα ότι έκανα πωλήσεις, σκέφτηκα να αρχίσω να πουλάω κάτι δικό μου. Κάπως έτσι το 2015 ξεκίνησα να πειραματίζομαι με συνταγές. Με τα βότανα ασχολούμαι από πολύ μικρή. Επίσης μου αρέσει πολύ η ομορφιά. Υπήρχε δηλαδή μία τάση προς όλο αυτό το κομμάτι, την οποία δεν την είχα καλλιεργήσει. Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω τα πρώτα προϊόντα μου και να τα πουλάω πάλι σε υπαίθριες αγορές στο Λονδίνο, αφού εκεί έμενα. Αυτός ήταν μάλιστα και ένας τρόπος για να πληρώνω το μεγάλο ενοίκιο που είχα τότε.

Τώρα η βάση σας είναι στην Ελλάδα;

Ναι, από τότε που ξεκίνησε ο κορονοιός διαμένω στην Ελλάδα. Μέσα στα πλάνα μου όμως είναι να ξανά φύγω στο εξωτερικό.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάτι τέτοιο ένας άνθρωπος, χωρίς να έχει από πίσω του κάποια πολυεθνική ή κάποιον Όμιλο

Παίρνεις μια απόφαση και απλά ξεκινάς. Χρειάζεται σκληρή δουλειά στη συνέχεια, αλλά το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις. Αν κάνεις δεύτερες σκέψεις μάλλον δεν θα ξεκινήσεις ποτέ. Ακόμα κι αν φας τα μούτρα σου στην αρχή, πρέπει να συνεχίσεις. Μαθαίνεις στην πορεία. Εγώ δεν ήξερα να πουλάω τίποτα. Δεν έχω κάνει σπουδές σχετικές με τις πωλήσεις ή το μάρκετινγκ. Έμαθα στην πράξη.

Τι προϊόντα θα βρει κάποιος στο brand σας σήμερα;

Θα βρει προϊόντα περιποίησης εντελώς φυσικά, για το δέρμα και τα μαλλιά. Και κάποια προϊόντα αρωματοθεραπείας. Μάλιστα ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα μου είναι τα κεριά αρωματοθεραπείας. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι όλες τις συνταγές τις έχω φτιάξει εγώ. Δεν είναι κάτι που θα βρεις π.χ. σε μία Γαλλική εταιρία. Εγώ ψάχνω ένα προς ένα τα υλικά. Και επιλέγω, για παράδειγμα, την Μαστίχα Χίου, η οποία είναι και πολύ ακριβό συστατικό.

Τι online κανάλια χρησιμοποιείται για να προωθήσετε τα προϊόντα σας και μέχρι ποιες τοποθεσίες έχουν φτάσει;

Έχω κυρίως το website και το Facebook. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι το brand μου γίνεται γνωστό κυρίως από στόμα σε στόμα. Δεν θα μπει δηλαδή κάποιος τυχαία στο website. Κάπως έτσι τα προϊόντα μου έχουν φτάσει σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα έχω συνεργασίες και με δύο μαγαζιά στο Λονδίνο. Στα πλάνα μου είναι να κάνω και νέες συνεργασίες έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερα σημεία πώλησης.

Τελικά, η επιχειρηματικότητα είναι τέχνη ή αριθμοί;

Εγώ είμαι άνθρωπος του θεάτρου. Ένας σωστός ηθοποιός τι κάνει; Είναι επιστήμονας. Όλα είναι μαθηματικά. Όταν είσαι στην σκηνή υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, μετρήσιμοι. Όλα έχουν κανόνες. Όπως και παντού στη φύση υπάρχουν κανόνες. Οι μέλισσες κάνουν εξάγωνα.

Οι σπουδαίοι επιστήμονες λένε ότι η επιστήμη είναι τέχνη, οι μεγάλοι καλλιτέχνες λένε ότι η τέχνη είναι επιστήμη. Οπότε αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον/α που σκέφτεται να ξεκινήσει σήμερα ένα δικό του project;

Δεν δίνω ποτέ συμβουλές. Το μόνο που θα μπορούσα να πω σε κάποιον/α να προσέξει, είναι να μην ρίξει την αξία του. Κάποιος που μπαίνει για πρώτη φορά στην επιχειρηματικότητα, μπορεί να μην ξέρει ακριβώς την αξία του, σε οικονομικούς όρους. Είναι πιθανό στην αρχή να μην ξέρεις ποια είναι ακριβώς η αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας αναφορικά με την εταιρία σας;

Έχω κάποια κτήματα σε ένα χωριό και θέλω εκεί να γίνεται όλη η παραγωγή πίσω από το brand, να καλλιεργούμε εκεί τα βότανα και να έχουμε εκεί τα μελίσσια μας. Να είναι εκεί ο κήπος μας. Εκεί θέλω να δώσω την ευκαιρία και σε άλλους να εργαστούν, με τον καλύτερο τρόπο. Δηλαδή να μην εργάζονται πολλές ώρες, και να έχουν χρόνο για την οικογένεια τους ή ό,τι άλλο θέλουν. Επίσης να υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Θέλω ο κάθε εργαζόμενος να είναι στη θέση όπου θα εξελιχθεί καλύτερα. Και όχι «απλά να έχει μία δουλειά». Και φυσικά να πληρώνονται καλά.

Μπορεί αυτό να ακούγεται ουτοπικό αλλά δεν είναι. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι στις βόρειες χώρες δουλεύουν λιγότερο και παράγουν περισσότερο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 15 =