αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑTEDx Patras 2018: Όλα όσα έγιναν στο δεύτερο και τρίτο session

TEDx Patras 2018: Όλα όσα έγιναν στο δεύτερο και τρίτο session

Με τις φωνές του Vocal Patras Ensemble, υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαέστρου Κατερίνας Πολυμενάκου ξεκίνησε το δεύτερο session TEDxPatras 2018. Οι Vocals γέμισαν με τις φωνές τους τη σκηνή ερμηνεύοντας μουσικά έργα – αξίες των Πλέσσα και Χατζιδάκι και spirituals τραγούδια σε jazz προσαρμογές για χορωδιακό σύνολο από την ταινία Snowman και το μιούζικαλ Hello Dolly, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δικαίως αποτελεί μια από τις ευρύτερα αποδεκτές, πανανθρώπινα κοινές αξίες.

Μια τέτοια είναι και η Τέχνη, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο, ο οποίος αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες που προτιμούν το marketing από τον δυσκολότερο δρόμο της καθάριας τέχνης, ξεκινώντας την ομιλία του. «Ζούμε στην εποχή της εικόνας και των εύκολων εντυπώσεων. Προτιμούμε να μην εμβαθύνουμε στα πράγματα, ειδικά εφόσον υπάρχουν τόσα προσφερόμενα μέσα διευκόλυνσής μας», ανέφερε από τη σκηνή του TEDxPatras 2018. Στην τέχνη, όπως εξήγησε, δεν έχει τόσο σημασία το υλικό, όσο έχει σημασία η ιδέα, έτσι που από ένα τελείως ευτελές υλικό μπορεί να προκύψει ένα έργο μεγαλειώδες. Η τέχνη έρχεται να παίξει ρόλο καίριο στη μάχη με τον εγωκεντρισμό μας, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του, εξυψώνεται, συναντά το πνεύμα μέσα του, το οποίο και θρέφεται μέσω αυτής.

Τη σκυτάλη στη σκηνή του TEDxPatras 2018 πήρε ο Βασίλης Νάσης και την αριστοτελική έννοια της ηθικής, με την έννοια του έθους, να βρίσκεται στο κέντρο της ομιλίας του. Η πλειονότητα των ανθρώπων τείνει να είναι ηθική, υποστήριξε ο CEO της Netronix, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι περισσότερες συμφωνίες που έχει κλείσει συμφωνήθηκαν με μια απλή χειραψία ή ένα mail. Αντλώντας από την εμπειρία του, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα, όταν αναγκάστηκε να δουλεύει εξ αποστάσεως με την Κίνα και χρειάστηκε να μπει προ του διλήμματος να εμπιστευθεί την εργασιακή ηθική ενός πιθανού συνεργάτη με τον οποίο ουδέποτε είχε έρθει πριν σε επαφή. Το εργασιακό μέλλον αλλάζει, και οι προβλέψεις τείνουν προς την εκδοχή ενός παγκόσμιου εργασιακού χώρου, ο οποίος ως επί το πλείστων θα χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους εξ αποστάσεως συνεργασίες που θα έχουν ως βασικό κριτήριο το ήθος, τόνισε. Το αρχιμήδειο ρητό «Δώσε μου τόπο να σταθώ, και τη γη μπορώ να κινήσω» βρίσκει πλέον, σύμφωνα με τον Βασίλειο Νάση, το ψηφιακό του αντίστοιχο, που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως «Δώσε μου έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο ίντερνετ και εγώ μπορώ να αλλάξω τον κόσμο».

Από τη σκηνή του TEDxPatras ο παρουσιαστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μας μετέφερε στο Λονδίνο και στο Imperial College, εκεί όπου μεταδίδεται ζωντανά η εκδήλωση. H ομάδα του Λονδίνου μετέφερε το κλίμα και τις εντυπώσεις από την πρωτεύουσα της Βρετανίας αλλά και τη χαρά της, που τα όσα ακούγονται στη σκηνή μεταφέρονται μέχρι εκεί.

Η αλήθεια ήταν η αξία που απασχόλησε την Άρτεμις Παπαγεωργίου στην ομιλία της από τη σκηνή του TEDxPatras 2018. Ανατρέχοντας στους υπάρχοντες φιλοσοφικούς ορισμούς, η διακεκριμένη αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια στάθηκε στην προσέγγιση της Αλήθειας ως καθρέφτισμα της πραγματικότητας, στην οποία έχουμε περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των ορίων που μας θέτουν οι ίδιες μας οι αισθήσεις, αλλά και στον ηρακλείτειο ορισμό ως «το αντίθετο της λήθης, αυτό που πρέπει να έρθει στο φως». Για την Άρτεμις υπάρχει και μια τρίτη πτυχή στην οποία η Αλήθεια παίρνει τον ρόλο της κινητήριας δύναμης: η λήψη αποφάσεων και η συνακόλουθη Δράση. Η αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε την αφήγησή της στο κοινό του TEDx Patras με αναφορά στα προσωπικά της project, με τα οποία θέλησε να διερευνήσει την αλληλεπιδραστική σχέση σωμάτων και βλεμμάτων με το αστικό τοπίο- με το παιχνίδι ως κυρίαρχο στοιχείο. Μοιραστείτε, λοιπόν, σήμερα, μια αλήθεια με τον διπλανό σας, τον συνεργάτη, τον φίλο σας” προέτρεψε η Άρτεμις Παπαγεωργίου τους ακροατές της, κλείνοντας μια ομιλία γεμάτη από την προσωπική της Αλήθεια.

Να ξεκινήσει το ταξίδι μαζί του με ένα “παιχνίδι γέλιου” για να καταλήξει σε τρία διδάγματα για την ζωή, κάλεσε από τη σκηνή ο Sebastien Gendry, ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος ομιλιών του TEDxPatras 2018. Ο διάσημος Σύμβουλος Γέλιου επιδόθηκε σε μια αφήγηση της μέχρι τώρα διαδρομής του, την οποία διέκοπταν μικρά διαλείμματα αλληλεπίδρασης με το κοινό και φυσικά… στιγμές γέλιου! Μέσα από αναφορές σε σημεία – σταθμούς της ζωής του και απτά παραδείγματα που αναδεικνύουν το Γέλιο ως καταλυτικής σημασίας παράγοντα για την ανθρώπινη ευημερία, ο Sebastian στοιχειοθέτησε μια μοναδική ομιλία- ύμνο στην αξία του Γέλιου. «Ποτέ μη χάσετε από τα μάτια τις αξίες σας. Είναι οι φάροι που φωτίζουν το δρόμο σας», κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Το τρίτο και τελευταίο session της εκδήλωσης

Με ένα μαγικό ταξίδι μέσα από τις μουσικές του Πάνου Μπίρμπα άνοιξε η αυλαία του τρίτου και τελευταίου session του TEDxPatras 2018. Ο ξεχωριστός αυτός μουσικός performer παρουσίασε υλικό από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο “Finchley Road” και από τη σκηνή μας θύμισε πως μέσα σε έναν κόσμο όπου όλα επαναπροσδιορίζονται μοιάζοντας πιο αβέβαια παρά ποτέ, η μουσική ίσως να είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε μια Κιβωτό.

Τη σκηνή στη συνέχεια γέμισαν οι εικόνες από το φωτογραφικό ρεπορτάζ του Santi Palacios, ο οποίος μας παρουσίασε τη δύναμη του φωτογραφικού ρεπορτάζ να επιφέρει αλλαγές τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Ο Ισπανός φωτορεπόρτερ και κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, καθώς και για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Αντλώντας παραδείγματα από το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα της Ευρώπης, ανέλυσε την επίδραση που μπορεί να έχει η καταγραφή της πραγματικότητας μέσω της εικόνας. «Εάν επιτρέψουμε τον ρεαλισμό να συναντήσει την τέχνη μέσα από το φωτορεπορτάζ, το λιγότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε για την πραγματικότητα που βιώνουμε και την πραγματικότητα που επιθυμούμε. Και αυτό είναι κάτι.» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Η χορογράφος και performer Λία Χαράκη πήρε τη σκυτάλη στο βήμα του TEDxPatras 2018 και μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, καταθέτοντας την ακράδαντη πίστη της πώς η τέχνη αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από το παράδειγμα του Performance Shop που η καλλιτέχνης έστησε στην Κύπρο, το κοινό μυήθηκε στην ιδέα του performance ως μια προσωπική εμπειρία τέχνης, που παρέχει στον θεατή – συμμετέχοντα ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούμε να είμαστε αυθεντικά ευάλωτοι. Ελευθερία, Γνώση, Επικοινωνία, Έκσταση και Έκφραση είναι οι αξίες, που σύμφωνα με την Λία, κομίζει στη ζωή μας η τέχνη του Performance. Αξίες που αξίζει να γνωρίσουμε και να βιώσουμε, πριν αποφανθούμε αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.

Με μια ποιητική εισαγωγή – έκφραση της απέραντης αγάπης που τον διακατέχει για τη θάλασσα ξεκίνησε ο Δημήτρης Καραβέλλας την ομιλία του στη σκηνή του TEDxPatras 2018, εξηγώντας πως είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προσωπικού του ορισμού για την ευτυχία. Πόσοι από εμάς δε μπορούμε να ταυτιστούμε, αναλογιζόμενοι κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντος που μας γεμίζουν συναισθηματικά; Ο πρόεδρος του WWF Ελλάδος ξεκινώντας από την απέραντη ομορφιά που έχει αντικρύσει στο “κυνήγι” της

βιοποικιλότητας που κοσμεί τις ελληνικές θάλασσες, συνέχισε με μία λιγότερο ειδυλλιακή αφήγηση, σκιαγραφόντας την κατιούσα πορεία της πλανητικής υγείας. Η τελευταία πεντηκονταετία στοιχειοθετεί ένα κατηγορητήριο του οποίου τα αριθμητικά δεδομένα είναι τρομακτικά για το μέλλον του πλανήτη, μας ανέφερε, μιλώντας χαρακτηριστικά για «κλιματική γενοκτονία». Ποια έμπρακτη αξία δίνουμε στο περιβάλλον, όταν στα επόμενα 50 χρόνια ο πληθυσμός των πλαστικών ποτηριών που θα κατοικεί στις θάλασσές μας θα ξεπερνά τον πληθυσμό των ζωντανών πλασμάτων που έχουν το δικαίωμα να ζουν εκεί; «Γιατί, για κάθε Αξία, αξίζει να δώσουμε μάχη, αυτή τη μάχη ζητά και το περιβάλλον. Και γιατί είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει το κακό που έχει προκαλέσει στον πλανήτη. Αλλά και η τελευταία που μπορεί να τον σώσει», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Με τον Στέφανο Ξενάκη ολοκληρώθηκε το τρίτο session αλλά και συνολικά το κομμάτι των ομιλιών του TEDxPatras 2018. Προσφέροντας στο κοινό ένα μπουκέτο γεμάτο αρώματα, χρώματα και φωτεινές εικόνες μιας Ελλάδας των “μπροστάρηδων”, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τους ανθρώπους εκείνους “που επιλέγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που επιλέγουν και κάνουν το σωστό όταν κανείς δεν τους βλέπει” ο Στέφανος Ξενάκης ξεκίνησε την τελευταία ομιλία του 4ου TEDxPatras. Μέσα από παραδείγματα προσώπων “φωτεινών και φωτισμένων” που συνάντησε, ο συγγραφέας εξήρε την αξία της καθημερινής, σιωπηλής αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο. Της θυσίας της ενσυνείδητης, που γίνεται όταν κανείς επιλέγει να υπηρετεί υποδειγματικά το πόστο του, επειδή πρώτα απ’ όλα υπηρετεί τη συνείδησή του. Ο Στέφανος Ξενάκης μας θυμίζει πως τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία τη χώρας μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να μας κάνει περήφανους, αρκεί να μάθουμε να την αφουγκραζόμαστε και να την αναζητάμε πέρα από τα φώτα των προβολέων.

Το TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα παραμένουν οι δυνατές ματιές πάνω στις αξίες που μοιραστήκαμε, οι εποικοδομητικοί προβληματισμοί πάνω στις αξίες που επανακαθορίσαμε και η αισιοδοξία για τις αξίες που αγνοούσαμε, αλλά μάθαμε πως υπάρχουν μέσα από τις δυναμικές εμπειρίες που ζήσαμε και τις διαφορετικές ιδέες των ξεχωριστών μας προσκεκλημένων.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TEDx Patras 2018: Όλα όσα έγιναν στο πρώτο session

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + two =