αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Tα 4 μαθήματα που πήρα από το σκάκι και έγινα καλύτερος CEO»: Ένας businessman εξηγεί

«Tα 4 μαθήματα που πήρα από το σκάκι και έγινα καλύτερος CEO»: Ένας businessman εξηγεί

Αρκετοί από εσάς ίσως παίζετε σκάκι. Κι όμως, αυτό το «αρχαίο» παιχνίδι, μπορεί να σου δώσει μερικά χρήσιμα μαθήματα τα οποία μπορείς να εφαρμόσεις στον business κόσμο. Αυτό εξηγεί σε άρθρο του στο Entrepreneur.com ο Bill Peña. Ο ίδιος είναι CEO της εταιρίας Simply Business.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να σου διδάξει το σκάκι και να σε κάνει καλύτερο CEO. Συμπεριλαμβανομένου του πως να διαχειρίζεσαι τους ανθρώπους, την στρατηγική που πρέπει να ακολουθείς, αλλά και την σημασία της προσαρμοστικότητας. Ο ίδιος παραθέτει 4 συγκεκριμένα μαθήματα που πήρε από το σκάκι.

Κάθε πιόνι εξυπηρετεί έναν σκοπό. Στο σκάκι, ξεκινάτε το παιχνίδι με ένα σύνολο από πιόνια, από τον βασιλιά μέχρι τους στρατιώτες, το καθένα με τη δική του ικανότητα και θέση. Οι αρχάριοι παίχτες προωθούν αμέσως την πίσω γραμμή, προσπαθώντας να βάλουν νωρίτερα τα πιο “πολύτιμα” πιόνια τους σε καλές θέσεις. Οι έμπειροι παίχτες από την άλλη, γνωρίζουν ότι κάθε πιόνι έχει έναν σκοπό. Δεν γίνεται να πάνε όλοι μπροστά, ούτε όλοι να μείνουν πίσω. Έτσι είναι και στις επιχειρήσεις. Α, και μην προσπαθείτε μόνο να βρείτε top-class στελέχη. Δώστε προσοχή και στις «κατώτερες θέσεις». Και βεβαιωθείτε ότι ο καθένας ξέρει τον ρόλο του.

Δεν αρκεί να θες να νικήσεις- πρέπει να ξέρεις και το πως. Όλοι θέλουν να κερδίσουν. Και στο σκάκι και στην επιχειρηματικότητα. Αν όμως δεν έχετε μια στρατηγική, τότε δεν θα καταφέρετε να φτάσετε στον στόχο σας. Γνωρίζοντας τις δυνάμεις σας, γνωρίζοντας τις αδυναμίες σας, γνωρίζοντας τον αντίπαλό σας, φτιάξε την στρατηγική σας. Αυτή μπορεί να μην είναι ίδια στην αρχή και στο τέλος του «παιχνιδιού».

Προσαρμοστικότητα. Όταν παίζετε σκάκι, ο αντίπαλός σας προσπαθεί να προβλέψει και να υπονομεύσει το σχέδιό σας. Έτσι, στο σκάκι, όπως και στην επιχείρηση, ο ανταγωνιστής σας εφαρμόζει τη δική του στρατηγική για να ‘αρπάξει’ περισσότερα πιόνια, περισσότερους πελάτες, μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, από εσάς. Εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς αν χρειαστεί. Ενώ ο αρχικός προγραμματισμός είναι σημαντικός, θα πρέπει να προσαρμόζεσαι συνεχώς στις πραγματικές συνθήκες. Όχι να έχεις μια σταθερή πορεία, που οδηγεί σε μια άκαμπτη, καταδικασμένη-αποτυχημένη σειρά κινήσεων.

Κάνε παύση, σκέψου και προβληματίσου. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά. Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια που βλέπουμε στο σκάκι: Η παύση για να σκεφτείς και να προβληματιστείς. Πρέπει να το κάνεις και στην επιχειρηματικότητα. Έτσι ο εγκέφαλος έχει χρόνο να μάθει, να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες, να σχηματίσει μνήμες. Ο χρόνος που αφιερώνετε μεταξύ των κινήσεων είναι τόσο σημαντικός όσο ο χρόνος που ξοδεύετε στις κινήσεις. Για αυτό οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν κάνουν μόνο την δουλειά. Αλλά παίρνουν χρόνο για να σκεφτούν την δουλειά και να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × two =