αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑTα αυτόνομα οχήματα δεν θα καταργήσουν τους οδηγούς: Αναπροσαρμόζει… τις εκτιμήσεις του ο Mr Uber

Tα αυτόνομα οχήματα δεν θα καταργήσουν τους οδηγούς: Αναπροσαρμόζει… τις εκτιμήσεις του ο Mr Uber

Οι εικόνες με τα οχήματα χωρίς οδηγό της Uber, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τόσο για τα αυτοκίνητα, όσο και στα φορτηγά, μέσω της Otto που έχει εξαγοράσει η Uber. Όσοι στέκονται επικριτικά, απέναντι στα οχήματα χωρίς οδηγό, εκφράσουν τους φόβους τους, για το τι ακριβώς θα απογίνουν οι επαγγελματίες οδηγοί, όταν αυτή η τεχνολογία αναπτυχθεί.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο Vanity Fair, ο ιδρυτής της Uber, Travis Kalanick, δήλωσε ότι η τεχνολογία δε θα αντικαταστήσει τους εργαζομένους στο άμεσο μέλλον, όπως πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν. «Πιστεύω οι άνθρωποι αγνοούν το πώς ακριβώς η συγκεκριμένη τεχνολογία πρόκειται να διατεθεί», απάντησε ερωτώμενος σχετικά με την πρόσφατη εξαγορά εκ μέρους της Uber μιας εταιρείας κατασκευής αυτόνομων φορτηγών, την Otto. «Θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι τα φορτηγά αυτά να είναι πλήρως αυτόνομα», τόνισε.

Η όλη ιδέα είναι ότι οι οδηγοί φορτηγών, καθώς και των υπόλοιπων αυτόνομων οχημάτων, θα υιοθετήσουν εξοπλισμό αυτόνομης οδήγησης ή θα προμηθευτούν ένα όχημα με τέτοιου είδους ικανότητες, ωστόσο αυτοί οι οδηγοί θα εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Άλλωστε, κάτι τέτοιο καθίσταται απαιτητό και από τη νομοθεσία που διέπει τα αυτόνομα οχήματα και η οποία τονίζει πως οι οδηγοί δε θα πρέπει να επιδεικνύουν λιγότερη προσοχή στο δρόμο σε καμιά περίπτωση.

Η τεχνολογία μπορεί να έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά απέχει αρκετά από το να μπορέσει να επιτρέψει την πλήρη αυτόνομη οδήγηση σε μη ασφαλείς συνθήκες, όπως για παράδειγμα σε περιβάλλοντα με χιόνι ή με βροχή. Όπως σημειώνει το Digitallife.gr, η Uber ήδη χρησιμοποιεί ένα μικρό αριθμό αυτόνομων οχημάτων στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος στην περιοχή του Πίτσμπουργκ. Παράλληλα, ένας μικρός αντίστοιχος αριθμός οχημάτων κυκλοφορεί και στη πόλη του Σαν Φρανσίσκο για τη συλλογή δεδομένων χαρτών.

Βέβαια, ο Travis Kalanick δεν είχε πάντα την ίδια άποψη σε ότι αφορά το μέλλον των επαγγελματιών οδηγών. Σε συνέντευξη του το 2014, στο αμερικανικό site Recode.net, είχε μιλήσει για τον ερχομό των αυτοκινούμενων οχημάτων «που θα μετατρέψουν τα ταξί (και την Uber) σε μια πολύ πιο οικονομική υπηρεσία για τους πολίτες». Αν φτάσει το συγκεκριμένο μοντέλο στο κατάλληλο επίπεδο, όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, οι μεταφορές θα γίνουν επίσης ασφαλέστερες και πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Στο μεγάλο ερώτημα για το τι θα απογίνουν οι παραδοσιακοί επαγγελματίες οδηγοί, αν τα «έξυπνα» οχήματα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, ο Travis Kalanick είχε απαντήσει ξεκάθαρα και κάπως… ωμά. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο κόσμος μας. Και ο κόσμος μας δεν είναι πάντα ωραίος για όλους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Είναι δεδομένο, ότι τώρα προκαλεί κάποια ερωτηματικά αυτή αλλαγή πλεύσης από τον ιδρυτή της Uber. Όπως επίσης είναι μάλλον δεδομένο, ότι τα οχήματα χωρίς οδηγό, προκαλούν «πιέσεις» από πολλές μεριές…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =