αρχικηVIRALStorstrøm: Μια φυλακή που μοιάζει με ξενοδοχείο- Τι μπορούν να κάνουν οι κρατούμενοι εκεί (ΦΩΤΟ)

Storstrøm: Μια φυλακή που μοιάζει με ξενοδοχείο- Τι μπορούν να κάνουν οι κρατούμενοι εκεί (ΦΩΤΟ)

Το νησί Falster της Δανίας φιλοξενεί πλέον την πιο… πολυτελή φυλακή υψίστης ασφάλειας στον κόσμο, τη φυλακή Storstrøm. Σχεδιασμένο από τους Δανούς αρχιτέκτονες C.F. Møller, το κτήριο ξεχωρίζει για τα στρατηγικά χαρακτηριστικά του, που δημιουργούν ένα «ανθρώπινο» περιβάλλον για τους κρατούμενους, σε σύγκριση με αντίστοιχες φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Το Storstrøm, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 250 άτομα, σχεδιάζεται να αποτελεί μια μικρή κοινότητα όπου οι κρατούμενοι θα μπορούν να περάσουν το χρόνο τους σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι όσο γίνεται πιο «κανονικό». Σε συνεργασία με τη δανική φυλακή, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα σύνολο, όπου οι κρατούμενοι, ζώντας σε αυτές τις συνθήκες, θα θυμούνται τη ζωή που άφησαν πίσω τους, ενθαρρύνοντας έτσι την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν το σωφρονιστικό σύστημα και να επιστρέψουν πίσω στην κοινωνία.

Όπως διαβάζουμε στο perierga.gr, η έκταση των φυλακών είναι ίση με 18 γήπεδα ποδοσφαίρου και επικεντρώνεται στις κοινωνικές δραστηριότητες. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τους κρατουμένους που περνάνε το χρόνο τους εκεί: να ασκούνται, να σπουδάζουν, να ασχολούνται με την τέχνη ή να προσεύχονται στην εκκλησία της φυλακής. Επιπλέον, οι κρατούμενοι θα μπορούν να αγοράζουν το δικό τους φαγητό στο παντοπωλείο.

Perierga.gr - Η πιο "ανθρώπινη" φυλακή που έχει χτιστεί ποτέ

«Όλα τα κτήρια είναι συγκεντρωμένα γύρω από ένα «πυρήνα» που ενδείκνυται για κοινές δραστηριότητες. Στη συγκεκριμένη φυλακή υπάρχει πλατεία, παντοπωλείο, σχολείο και εκκλησία. Καταβάλουμε, επίσης, προσπάθειες να προωθήσουμε την επικοινωνία μεταξύ κρατουμένων και προσωπικού», ανέφερε ο αρχιτέκτονας Mads Mandrup του C.F στη δανική εφημερίδα Berlingske.

Perierga.gr - Η πιο "ανθρώπινη" φυλακή που έχει χτιστεί ποτέ

Οι συνθήκες των κελιών έχουν επίσης σχεδιαστεί για να παρέχουν έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής στα άτομα που φυλακίζονται. Τα κελιά είναι 13 τετραγωνικά μέτρα, εξοπλισμένα με ψυγείο, ντουλάπα και τηλεόραση 22 ιντσών. Τα παράθυρα, που φτάνουν από το δάπεδο μέχρι την οροφή του κελιού, πλημμυρίζουν με φυσικό φως, αλλά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύουν παράλληλα και την ιδιωτικότητα των κρατουμένων.

Perierga.gr - Η πιο "ανθρώπινη" φυλακή που έχει χτιστεί ποτέ

Η μεγάλη ποικιλία παροχών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ορισμένοι επικρίνουν το σχεδιασμό αυτό ως υπερβολικά ελαστικό για τους παραβάτες του νόμου. Ωστόσο, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι παρά τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, η φυλακή εξακολουθεί να είναι ένα μέρος υψίστης ασφαλείας με τείχη που έχουν έξι μέτρα ύψος και χαλύβδινα συρματόσχοινα γύρω από την περίμετρο της φυλακής.

Perierga.gr - Η πιο "ανθρώπινη" φυλακή που έχει χτιστεί ποτέ

Perierga.gr - Η πιο "ανθρώπινη" φυλακή που έχει χτιστεί ποτέ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − six =